Startul afacerilor extraterestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Businessurile de miliarde se mută în spaţiu: transport şi turism cu nave private, noi medicamente dezvoltate în imponderabilitate, extracţie de minereuri de pe asteroizi, energie solară. Noua politică spaţială americană privatizează Cosmosul. În următorii 20 de ani, noi medicamente se vor dezvolta în spaţiu, energia solară va fi folosită la potenţialul maxim, iar extracţia de minereu de pe asteroizi va deveni realitate.

NASA a ţinut dintotdeauna sub control construcţia şi operarea flotei de nave care a dus astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională. Din cauza subfinanţării sistemului, Statele Unite îşi asumă riscul de a anula propriul program spaţial aflat în derulare. În februarie 2011, Endeavour va realiza ultima misiune pentru programul Space Shuttle.

Mai citiţi şi:

Profesoară în România, astronaut în America

Pentru prima dată de când John Glenn a zburat în 1962, Statele Unite nu vor mai avea nicio navetă şi nicio posibilitate proprie de a trimite oameni în spaţiu. „Prin noua politică spaţială, administraţia Barack Obama foloseşte la maximum potenţialul companiilor private americane", explică Dumitru Prunariu, astronautul român care a călătorit în spaţiu în 1981, la bordul unei nave Soyuz.

CURSA PRIVATĂ

SpaceShipOne a fost prima navetă experimentală privată care a deschis drumul către competiţia pentru cucerirea spaţiului. Cel care i-a simţit potenţialul a fost miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, care s-a asociat cu Burt Ruton, a cumpărat licenţa de exploatare de la Paul Allen şi a dezvoltat SpaceShipTwo. Construcţia a fost finalizată la sfârşitul anului trecut şi acum este în perioada de testare.

Cel mai recent zbor a avut loc luna trecută, pentru prima dată cu echipaj la bord. Richard Branson a pus deja în vânzare bilete pentru călătorii în spaţiu la bordul SpaceShipTwo, începând din 2012, şi a anunţat că 300 de oameni de afaceri şi vedete de la Hollywood au cumpărat un loc pentru primele zboruri. Sistemul de transport pe care îl dezvoltă va duce turiştii până la limita atmosferei pentru 100.000 de dolari. 

AFACERI ÎN SPAŢIU

Astrogenetix este prima companie specializată în biotehnologie care foloseşte mediul microgravitaţional pentru a dezvolta noi produse terapeutice. Graţie experimentelor realizate în spaţiu - în care a investit până acum 400 de milioane de dolari - compania este aproape de descoperirea unor vaccinuri împotriva Salmonella şi a unui stafilococ rezistent la antibiotice. Extracţia de minereu de pe asteroizi este o aplicaţie cu potenţial uriaş. Cele mai multe dintre metale sunt îngropate adânc în scoarţa terestră, în timp ce pe asteroizi până la 30% din minereu este cristalizat la suprafaţă.

Pe Lună, interesul industriei prelucrătoare este pentru Helium-3, o componentă esenţială pentru fuziunea nucleară. Mediul steril din spaţiu poate fi folosit şi pentru producţia de echipamente electronice, care nu va mai trebui să se preocupe de filtre de praf sau laboratoare perfect curate. Experimentele realizate deja pe Staţia Spaţială Internaţională pot duce la descoperirea de noi tehnici de creştere a cristalelor pentru semiconductoare, cu scopul de a miniaturiza şi mai mult dispozitivele electronice şi de a le reduce costurile de producţie.

ECONOMIE ÎN BUGET

Predând industriei private misiunea de a transporta astronauţi şi echipamente pe Staţia Spaţială Internaţională, NASA va putea să-şi concentreze resursele financiare - 19 miliarde de dolari este bugetul anual- pentru cercetare şi tehnologie pentru explorarea Lunii începând cu 2025 şi a planetei Marte până în 2030.

Mai puteţi citi în numărul 38 al revistei „Forbes România":

Pregăteşte-te! Guvernul stă să pice. Zilele Guvernului sunt numărate. Mediul economic începe să fiarbă. Pregătiţi-vă o strategie defensivă, dar calculaţi cu grijă momentul ieşirii din „carapace", pentru a profita de căderea leului sau de prăbuşirea pieţelor.

Farmacie la purtător. Un medicament încorporat într-un cip ar putea ajuta la tratarea diabetului, a osteoporozei şi a cancerului.

Latura bună a secetei. Necazul unora poate fi oportunitatea celorlalţi. De partea câştigătorilor se situează anul acesta Ioan Niculae, fondatorul grupului InterAgro, în dubla sa calitate de producător de grâu şi îngrăşăminte.

Topul celor mai bune facultăţi din America. Cea mai bună facultate din Statele Unite este un colegiu de arte liberale, vechi de 217 ani.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite