Sfătuitorul lui Taher

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfătuitorul lui Taher
Sfătuitorul lui Taher

Kurt Strohmayer, fost director al JW Marriott Bucureşti, este specialistul care îl va ajuta pe omul de afaceri Fathi Taher să-şi deschidă un hotel de lux cu 200 de camere în Afganistan. Austriacul Strohmayer a indentificat în România o nişă tot mai bănoasă: consultanţa în businessul hotelier.

Omul de afaceri iordanian Fathi Taher vrea să dea lovitura în Afganistan. Este pe punctul de a începe construcţia unui hotel de lux sub brandul Marriott în Kabul. Până la închiderea ediţiei, Taher n-a putut fi contactat de Forbes România.

În schimb, Kurt Strohmayer, fostul director al JW Marriott Bucureşti, ştie toate detaliile despre această afacere. Dar se limitează să spună doar că hotelul din capitala Afganistanului va avea în jur de 200 de camere şi îşi va deschide porţile peste doi ani. Atât vrea să spună austriacul despre primul său client.

De aproape o lună, Kurt Strohmayer şi-a lansat în România firma Aducco, specializată în consultanţă în industria hotelieră. Atât pe Taher, cât şi pe alţi antreprenori de hoteluri dispuşi să-i achite serviciile, Strohmayer îi va sfătui cum să construiască, să gestioneze şi să-şi dezvolte afacerile în domeniul hotelier.

Schimbare de macaz

Proaspătul consultant îl ştie pe Fathi Taher, acţionarul minoritar al Marriott Bucureşti, încă de acum şase ani, când şefii lanţului internaţional Marriott l-au trimis în România să conducă hotelul de pe Calea 13 Septembrie.

Ajuns la Bucureşti în 2003, el se pregătea să rămână aici câţiva ani şi apoi să se îndrepte către o nouă ţară. Pentru că era obişnuit ca, o dată la cinci ani, să-şi facă bagajele şi să se instaleze într-un nou hotel al reţelei Marriott, fie din Europa, Asia sau Africa.

Până să ajungă în România, se plimbase din hotel în hotel şi din ţară în ţară, ca un melc. Melcul cu casa în spinare, Strohmayer cu hotelul în cârcă. În decursul carierei sale „s-a cazat“ la hoteluri din Bermude, Geneva, Heidelberg, Istanbul, Izmir, Mallorca, Moscova sau Viena.

Cea mai lungă perioadă a petrecut-o însă la Bucureşti, conducând hotelul cu cea mai mare cifră de afaceri înregistrată anul trecut pe piaţa locală: 38 de milioane de euro. După ce i-a expirat mandatul, în iunie anul acesta, managerul a refuzat să-şi ia din nou cochilia în spinare, spre o nouă ţară, într-un alt hotel.

Din manager, antreprenor

Totuşi, Kurt, 47 de ani, şi-a făcut bagajele, dar nu s-a îndreptat spre Aeroportul Otopeni, ci şi le-a cărat cu maşina într-o clădire de birouri din Pipera. De această dată, schimbarea nu a însemnat o nouă ţară, ci un nou business. După ani întregi în care a făcut profit pentru proprietarii de hoteluri şi pentru lanţul Marriott, austriacul a decis să câştige bani fără să-i împartă cu nimeni.

„Am hotărât să rămân în România pentru că mi-au plăcut oamenii, clima şi stilul de viaţă de aici“, spune fostul director al Marriott. Dar argumentul principal al lui Kurt Strohmayer a fost că identificase în România o nişă: consultanţa în businessul
hotelier.

Imediat după ce a părăsit JW Marriott Bucureşti, Strohmayer a înfiinţat compania Aducco. Contractul cu Taher i-a asigurat lui Kurt confortul afacerii abia lansate. Costurile sunt în prezent minime, iar taxele de consultanţă urcă până la 9.000 de euro pe lună, potrivit lui Strohmayer. Pe lângă consultanţă, intenţionează să dezvolte şi o reţea de hoteluri sub trei branduri create de el. Altfel spus, a înregistrat mărci pe care le poate da în exploatare unor proprietari de hoteluri.

Moda consultanţei

În ultimii ani, mai mulţi manageri străini de top au renunţat la funcţii importante şi şi-au creat propriile businessuri în domeniul consultanţei. Roberto Musneci a condus în perioada 2001-2006 una dintre cele mai mari companii de medicamente din Europa - GlaxoSmithKline (GSK), iar în 2003 a decis să-şi înfiinţeze propria companie de consultanţă, Şerban & Musneci Associates.

Michael Lloyd a renunţat în luna iulie a anului trecut la funcţia de Managing Partner al Proiectului Băneasa şi a înfiinţat firma de administrare a activelor, Quintet Asset Management.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite