Seniorii din banking îşi povestesc viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La conducerea băncilor din România s-au perindat în ultimii 20 de ani o mulţime de români şi străini, dar Radu Gheţea şi Dan Pascariu au rămas mereu la vârf. Ajunşi acum la 60 de ani, Pascariu şi Gheţea sunt, practic, ultimii mohicani ai unei generaţii de bancheri formate în urmă cu 40 de ani.

Au trăit bankingul la cel mai înalt nivel, fiind implicaţi în momente-cheie ale istoriei financiare a ţării, precum reeşalonarea datoriilor externe în momentul în care România a fost declarată în incapacitate de plată, renegocierea datoriei Irakului faţă de România sau administrarea conturilor create de Nicolae Ceauşescu în anii '80 pentru plata datoriilor, care puteau fi accesate doar prin dispoziţie prezidenţială. Să predea leadership, prin prisma experienţei personale şi a oamenilor care le-au influenţat viaţa şi cariera, şi să fie mentori pentru tinerii din Unicredit sau din universităţi - sunt cele două lucruri de care doreşte să se ocupe actualul preşedinte al UniCredit Ţiriac Bank. „Anul trecut, când am împlinit 60 de ani, mi-a devenit foarte clar ce vreau să fac în continuare", răspunde din capul locului Dan Pascariu.

Călătorii

Una dintre cele mai mari pasiuni ale sale - călătoriile. Bancherul şi-a propus să viziteze 100 de ţări din toată lumea şi a ajuns, după cum estimează chiar el, la 80 şi ceva. Două sau trei ţări noi sunt bifate în fiecare an, cea mai recentă fiind India, de unde abia s-a întors.
Pascariu este unul dintre puţinii manageri de top din România care şi-au permis şi au avut curajul în ultimii ani, în plin boom economic, să se retragă. Doar parţial e adevărat, căci de la jumătatea anului 2007, odată cu finalizarea uneia dintre cele mai complicate integrări din sistemul bancar românesc, care a vizat Banca Ţiriac, HVB România şi UniCredit România, Pascariu a renunţat la conducerea executivă a noii entităţi bancare (UniCredit Ţiriac Bank). „Un lider nu este cu adevărat lider dacă nu îşi asigură succesiunea", consideră Pascariu.

Pascariu este adeptul teoriei celor trei A: acumulare, aplicare, asumare. „Nu trebuie să ne temem de greşeli, de eşecuri, mai ales că ne costă mai puţin să greşim mai devreme." Dar crede că oamenii pot lua decizii conştiente şi îşi pot asuma riscuri doar dacă au cultura necesară.

Pentru Radu Gheţea, călătoriile sunt un pretext pentru a-şi satisface cel mai mare hobby - pescuitul. „Am pescuit în Mexic, Dubai, Los Angeles, Australia", povesteşte cu gândul la locurile în care vrea să ajungă. Unul dintre ele este Alaska, la pescuit de somon, poate chiar în acest an. Devine dintr-odată înflăcărat şi înşiră pe nerăsuflate capturile sale, precum recită un operator de call-center bancar dobânzile la diferite scadenţe: „o baracuda de 8 kg, un crap de 15 kg, o ştiucă de 6,5 kg, un somn de 6,5 kg".

Provocări

Spre deosebire de Pascariu, Gheţea este implicat în conducerea executivă a CEC Bank, instituţia de stat fiind în prezent în faţa celui mai important moment din existenţa sa - transformarea într-o bancă comercială în adevăratul sens al cuvântului. Şi, probabil, într-un viitor nu prea îndepărtat, într-o bancă privată. Propunerea de a prelua CEC a venit acum patru ani, când tocmai fusese numit preşedinte plin al băncii cu capital grecesc Alpha Bank. „Am avut nevoie de o provocare şi cred că va fi ultima înainte de pensionare", povesteşte amuzat bancherul.

Trecerea spre perioada pensionării este văzută la fel de diferit de cei doi seniori din bankingul românesc. Pascariu este fascinat de noul său rol, de propovăduitor al leadershipului, despre care nu exclude ideea de a-l transforma, la un moment dat, într-un business. Gheţea, în schimb, este absorbit total de CEC Bank, pe care vrea să-l menţină cât mai sus în top 10 al celor mai mari bănci româneşti. După care va face, pe-ndelete, grădinărit, pescuit şi gastronomie, nu neapărat în această ordine.

Personalităţi diferite

Asemănările dintre cei doi bancheri de top se opresc însă aici, personalităţile lor fiind complet diferite. În timp ce matematicianul Gheţea recunoaşte că este un tip conservator şi ştie să facă doar banking comercial, Pascariu se declară un risk-taker şi  are şi alte investiţii.

Mai puteţi citi în numărul 50 al revistei „Forbes România":

Necorporatiştii Hobeanu. Răzvan şi Bogdan Hobeanu au refuzat o viaţă lipsită de griji în campusurile Microsoft din Statele Unite. Au preferat, în schimb, adrenalina antreprenoriatului în România.
Topul investitorilor în proiecte eoliene. Trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România ţintesc sectorul energetic, în special producţia de energie eoliană. Ce îi atrage aici?
Analizând viitorul. Există o afacere în România pentru care doar cerul, credinţa şi etica sunt limita.

Aflaţi din „Forbes România" detalii  despre activităţile de acum ale celor doi bancheri şi ce vor face după ce vor părăsi activitatea bancară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite