Semnele unei companii pe ducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prizonieri ai exuberanţei care a dominat toate bursele în ultimul an, cei mai mulţi investitori se lasă încă purtaţi de val. Nu vă pierdeţi însă luciditatea, şi luaţi în permanenţă “pulsul” companiilor în care v-aţi băgat banii.

Atenţia acordată evenimentelor din “viaţa internă” a companiilor pe care le deţii poate face diferenţa între un portofoliu sănătos, şi unul în care exista hârtii de valoare ... fără valoare! Dacă societăţile la care eşti acţionar prezintă unul sau mai multe din simtomele următoare, tratează-le cu atenţie sporită!

PULSUL BANILOR

Banii sunt sângele economiei, deci sângele oricărui agent economic. Cantitatea şi periodicitatea cu care aceştia intră şi ies din companie reprezintă unele dintre cele mai importante semnale privind “pulsul” entităţii respective.

Calculul cash-flow-ului este simplu: diferenţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei firme, pe o anumită perioadă de timp. Indicatorul arată capacitatea companiei de a-şi onora plăţile, fără a apela la alte active curente sau la credite. Când încasările sunt mai mici decât plăţile, cash-flow-ul este negativ! Iar menţinerea acestei situaţii de-a lungul unei perioade lungi de timp va eroda rezervele de lichiditate ale companiei.

CREDIT CU RISC

Un alt indicator care permite analiza de la distanţă a riscului unei companii este raportul dintre capitaluri proprii  şi cel împrumutat. Cu cât ponderea capitalurilor împrumutate în total capitaluri este mai mare cu atât compania devine mai riscantă.

Nu există o valoare ideală pentru raportul dintre capitalul împrumutat şi cel propriu. Specialiştii sunt însă de acord că, la o rată mai mare de 0,5 (adică la mai mult de 2 lei împrumutaţi pentru fiecare leu din capitalul propriu) compania trebuie ţinută sub o atentă observaţie.

ACTIVE ŞI OBLIGAŢII

Un agent economic este cu atât mai solvabil cu cât suma activelor sale (mijloace fixe sau circulante, lichidităţi, creanţe certe, etc) este mai aproape sau depăşeşte valoarea obligaţiilor pe care le are (către salariaţi, stat, parteneri de afaceri, bănci, etc). Un nivel al solvabilităţii mai scăzut de 20% - 30% (adică mai puţin de un leu active pentru fiecare patru lei obligaţii) este un semnal serios de îngrijorare

ŢINTE ÎN MIŞCARE

Investitorii prudenţi ar trebui să fie însă atenţi şi la scăderile abrupte şi aparent nejustificate ale preţurilor de piaţă. O eventuală modificare a estimărilor de profit poate duce la o reacţie violentă în piaţă. În cazul neîndeplinirii ţintelor propuse, reacţia va fi cu atât mai puternică. Iar dacă societatea pe care o ai în portofoliu eşuează în mod repetat în atingerea obiectivelor propuse - semnalul de alarmă este mai mult decât evident !

INSIDERI, DEMISII ŞI CONTROALE

Dincolo de cifre însă, este foarte probabil să apară modificări importante în viaţa companiei atunci când avem de a face cu vânzări ale insider-ilor, când au loc demisii la vârf sau când societatea este controlată în mod repetat de autorităţi.

Luate individual, elementele sau evenimentele menţionate nu ar putea determina falimentul unei companii. Totuşi, dacă societăţile pe care le ai în portofoliu întrunesc una sau mai multe dintre trăsăturile enumerate mai sus trebuie să ai o atenţie sporită!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite