Românii care mişcă banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care mişcă banii
Românii care mişcă banii

Căliţi de boomul economic şi de criză, o nouă generaţie de specialişti români joacă în aceeaşi ligă cu marii finanţişti ai lumii. Citiţi în numărul 16 al revistei ,,Forbes România” despre specialiştii români în domeniul finanţelor care şi-au dobândit recunoaşterea globală.

Acum patru ani, pe vremea când Robert Butoi, Branch Manager Credit Europe Bank, Maria Cenuşă, Manager creditare ING Bank, şi Cristian Ştefan, Expert în cadrul Direcţiei de Reglementare şi Autorizare a BNR, aspirau la un loc printre finanţiştii de top ai lumii, economia globală traversa una dintre cele mai faste perioade. La sfârşitul lui 2008, când cei trei şi-au primit certificarea de CFA - Chartered Financial Analyst - economia era la cealaltă extremă: în recesiune!

OMUL CARE ASCULTĂ NUMERELE

„Dacă nu simţi o chemare către lumea cifrelor încă din facultate, e greu să virezi către ea doar ca să-ţi ocupi timpul cu ceva“, explică Robert Butoi (Credit Europe Bank) momentul în care şi-a dat seama că numerele „îi vorbesc“. Primul contact cu conceptul de CFA a fost în 2006, în perioada masteratului, iar costurile mai mici decât ale unui MBA şi accentul pus pe studiul individual l-au convins.

În septembrie 2008, Robert devenea deţinătorul de CFA cu numărul 107.981 de pe glob. Apartenenţa la un grup restrâns şi exclusivist i-a adus, însă, nu doar responsabilităţi mai complexe, ci şi aşteptări mai înalte din partea celorlalţi. Cea mai dură piatră de încercare de până acum a venit în toamna anului trecut, când dobânzile la creditele în lei au explodat, iar proaspătul CFA şi Branch Manager la Credit Europe Bank a fost nevoit să petreacă ore în şir cu fiecare client, explicându-i de ce va trebui să plătească mai mult: „În acele două săptămâni, cred că am albit puţin“.

COT LA COT CU GOLDMAN SACHS

Pentru că o carieră se construieşte „cărămidă cu cărămidă“, programul de studii CFA este doar cel mai recent etaj al unei construcţii la care Maria Cenuşă (ING Bank) încă lucrează, cu meticulozitatea unui chirurg. Această atenţie pentru fiecare detaliu aminteşte de un moment din viaţă când, având de ales între Medicină şi Finanţe, Maria a ales să lucreze cu cifrele şi nu cu... bisturiul.

Programul de studii al CFA Institute a ajutat-o să-şi atingă două ţeluri importante. Primul: un loc printre finanţiştii de top. Al doilea: un atu în drumul către structurile de management ale băncii în care lucrează. Cunoştinţele dobândite i-au permis să se implice şi mai mult în „viaţa“ produselor financiare cu care lucrează.

ÎN „TURNUL DE FILDEŞ“ AL BĂNCII NAŢIONALE

În 2008, la primirea diplomei de CFA, Cristian Ştefan (BNR) făcea notă discordantă faţă de ceilalţi 11 români: a fost singurul care nu şi-a primit, în cadrul ceremoniei, diploma adusă tocmai din SUA. La tipografia unde se fac aceste diplome se tipăresc şi dolarii americani, iar întârzierea s-a suprapus cu ecourile prăbuşirii Lehman Brothers. „Colegii glumeau spunându-mi că banca centrală americană era mai preocupată să bată monedă pentru stimularea redresării economiei decât de diploma mea“, se amuză el.

Cristian este expert în cadrul BNR şi stă, de aproape zece ani, la masa tratativelor prin care se formulează normele pentru toate băncile comerciale din România. Din generaţia de CFA 2008 mai fac parte: Valentin Popovici, dealer Citibank; Andy Covaci, Head of Risk Treasury Citibank; Dragoş Iliescu, Senior Analyst BERD; Lucian Albulescu, analist KBC Securities; Roxana Dobran, Senior Consultant BDO Conti Audit; Adrian Roşoga, analist Raiffeisen Investment; Bogdan Rădulescu, Head of Treasury Piraeus Bank precum şi Emilia Cruţu şi Ştefan Lefter, de la EFG Eurobank Securities.

Mai puteţi citi în ,,Forbes România“

image

Investitorii de la miezul nopţii Şi-au pierdut somnul din cauza câştigurilor de „peste noapte“. Investitorii care stau cu ochii pe pieţele americane şi asiatice ştiu de ce!

Omul reality-show Peter Marschall câştigă bani din spectacol. Firma sa Paprika Entertainment a produs doar în acest an nu mai puţin de şapte reality-show-uri în România. Un record pe piaţa producătorilor TV independenţi.

Cazinoul la pachet Anca Berlo şi Diana Ciorbă îşi încearcă norocul cu un cazinou în care nu se joacă pe bani reali şi al cărui loc se schimbă la cererea clientului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite