Proprietatea, un drept greu de câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu zeci de mii de foşti proprietari nemulţumiţi, Fondul Proprietatea este departe de a-şi fi îndeplinit rolul pentru care a fost creat. Într-un  clasament al milionarilor în acţiuni la Fondul Proprietatea, Marie-Rose Mociorniţa ar figura cu siguranţă. Asta dacă şi statul i-ar fi făcut dreptate până acum.

Plecată din Canada în 1997 şi stabilită definitiv în România în 2001, nepoata fostului industriaş s-a reîntors în ţară pentru a continua prin tribunale lupta începută, imediat după Revoluţie, de tatăl său: recuperarea proprietăţilor familiei sale confiscate de comunişti. Un drum anevoios pe care îl străbate de aproape 14 ani şi, în urma căruia, nu a reuşit să recupereze decât o mică parte din proprietăţile deţinute în trecut de familia sa. „Cele cu adevărat valoroase nu am reuşit să le luăm înapoi", spune urmaşa industriaşului.

Ca de exemplu, fabrica Mociorniţa sau casa din strada Paris unde se află sediul Reprezentanţei Comerciale Ruse, imobile care nu pot fi recuperate în natură. Până când va primi titluri de despăgubire la Fondul Proprietatea (FP), mai are însă de aşteptat. Mai ales că autorităţile locale nu au făcut încă evaluarea proprietăţilor pe care le are de recuperat. 

Doar în cazul fabricii, suma s-ar situa undeva în jurul a nouă milioane de euro, conform propriilor estimări, deoarece se ia în considerare valoarea fabricii în sine, nu şi a terenului pe care aceasta e construită (aproape 2,5 hectare). Pentru că sunt cinci urmaşi, ei ar urma să-i revină 20% din această valoare. Timp de trei luni, operaţiunea de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni a fost suspendată de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Se reiau despăgubirile

Procesul va fi reluat pe 2 mai, dar la cu totul alt preţ decât valoarea nominală de 1 leu la care s-a făcut până acum. Se va lua în considerare preţul mediu al acţiunii FP de pe bursă înregistrat în ultimele 60 de şedinţe de tranzacţionare, adică de 0,6 lei.  De pierdut are toată lumea. În primul rând, cei deja despăgubiţi care au încasat titluri la valoarea nominală de 1 leu, iar acum valorează cu 40% mai puţin. În al doilea rând, zecile de mii de foşti proprietari care aşteaptă la rând se vor trezi, în curând, că nu mai au ce să primească, pentru că acţiunile se vor epuiza mult mai repede. În al treilea rând, pierde statul care va fi nevoit să suplimenteze capitalul social al FP prin aporturi în numerar sau prin noi participaţii la companiile din portofoliu.

În pas de melc

Din cele peste 200.000 de notificări depuse la nivel naţional au fost soluţionate doar 60%. Dintre acestea, aproape 49.000 de dosare se află înregistrate la secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi doar pentru 12.000 au fost emise titluri de despăgubire.

image

Mai puteţi citi în numărul 56 al revistei „Forbes România"

- Banii scriitorilor. Au trudit o viaţă întreagă pentru cărţile lor. Au fost lăudaţi, criticaţi, premiaţi şi contestaţi. Câţi bani au câştigat scriitorii români din lupta pentru a-şi vedea obsesiile şi gândurile tipărite?
- Cele mai bogate cluburi de fotbal. Valoarea medie a celor mai bogate echipe de fotbal din lume a crescut cu 1,3% anul trecut, la 640 de milioane de dolari, conform evaluărilor realizate de „Forbes". Profitul operaţional a urcat cu 25%, până la 40 de milioane de dolari.
- Producătorii de conversaţii. Sunt prietenoşi şi vor cu orice preţ să te atragă într-o conversaţie. Însă, spre deosebire de noi, ei au un motiv clar să stea toată ziua la discuţii pe internet: fac gălăgie în numele brandurilor cu care au contract.
- Seminţe de antreprenori. Ce calităţi umane formează spiritul antreprenorial, cum anume le putem cultiva şi când putem culege roadele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite