Bisericile Catolică şi Ortodoxă: Proiecte sociale de 24 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Catolică, prin intermediul Caritas, şi Biserica Ortodoxă, prin Patriarhia Română, derulează cele mai importante programe de binefacere din România. Aproape 800.000 de beneficiari, bugete ce se apropie anual de 24 milioane de euro şi 11.000 de angajaţi şi voluntari. Caritas şi Patriarhia Română sunt cei mai mari filantropi din România.

Nu sunt foarte vizibile, dar sunt extrem de active. Este vorba despre Fundaţia Caritas a Bisericii Catolice şi despre Patriarhia Română. Anual, acestea derulează proiecte şi programe sociale pentru sute de mii de beneficiari, respectiv bătrâni, copii şi familii nevoiaşe. Aproximativ 50% din fondurile atrase provin din donaţii.

Citiţi şi:

Act de caritate pentru construirea unei biserici la Penitenciarul Mărgineni

Filantropia este asociată cu mila în România

UPDATE VIDEO Dezbatere: Filantropia la români

În 2009, Patriarhia Română a derulat proiecte în valoare totală de 10,6 milioane de euro, în urma cărora au fost înfiinţate 49 de instituţii de protecţie socială, respectiv centre pentru copii, pentru bătrâni, cantine şi brutării sociale, centre medico-sociale şi policlinici. „În Bucureşti există un singur centru pentru asistenţa victimelor violenţei în familie, care aparţine Patriarhiei Române", spune Dorel Moţoc, consilier patriarhal la Sectorul Social Filantropic al Patriarhiei Române. Patriarhia mai deţine la nivel naţional alte trei astfel de centre. La Iaşi, instituţia bisericească deţine (dintr-un total de 14) cea mai mare unitate de diagnostic şi tratament, Spitalul Providenţa, a cărui dotare este, din punct de vedere al aparaturii, la nivelul Spitalului Universitar Bucureşti. La nivel naţional, Patriarhia deţine 394 de instituţii de protecţie socială.

De unde vin banii?

Criza financiară, dar poate şi calamităţile naturale care s-au abătut în 2010 asupra României au dus la o responsabilizare mai mare a cetăţenilor, ceea ce a condus la o creştere în acest an cu aproximativ 20 % a bugetului alocat de Patriarhie pentru proiectele sociale. „Din colecta organizată pentru sinistraţii inundaţiilor din acest an s-au strâns peste 1,5 milioane euro, din care la Iaşi şi la Tulcea a fost achitată contravaloarea reparaţiei caselor dărâmate, rebranşarea la utilităţi şi dotarea cu electrocasnice, iar la Suceava au fost reconstruite din temelie 46 de case", a mai spus părintele Moţoc, menţionând că numărul beneficiarilor a ajuns la 730.000 de persoane, în 2010.

Tot în acest an, în vară, a fost demarat programul pastoral şi social în vremuri de criză. Bătrânii care nu se pot întreţine singuri primesc mâncare şi asistenţă socială şi medicală, iar familiilor sărace cu mulţi copii sau copiilor abandonaţi li se asigură hrană în cantinele sociale, obiecte de strictă necesitate ori adăpost în centrele speciale.
O biserică se întreţine exclusiv din donaţii, fonduri care constituie ulterior bugete pentru anumite programe sociale. Mai nou, Patriarhia implementează însă şi programe sociale cu finanţare euopeană, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ opt milioane de euro, în următorii trei ani. Sunt vizaţi astfel foştii deţinuţi şi victimele traficului de persoane, care trebuie reintegraţi în societate, respectiv pe piaţa muncii. Un alt program finanţat din fonduri europene se referă la înfiinţarea de mici întreprinderi sociale, unde vor fi angajate exclusiv persoane defavorizate. Profitul celor cinci unităţi care vor fi create va fi reinvestit timp de trei ani în extindere.

Caritas, în Topul Filantropilor

Revista „Forbes România" a realizat pentru al doilea an consecutiv Topul Filantropilor din România. Potrivit ediţiei 2010, secţiunea Fundaţii, Caritas ocupă locul întâi în funcţie de bugetul alocat programelor sociale derulate în anul 2009, de respectiv 12,97 milioane de euro. Fondurile au fost alocate în 2009 pentru proiecte de care au beneficiat 55.632 de persoane. Potrivit Doinei Crângaşu, director executiv al Caritas România, organizaţia a demarat la Oradea în acest an construcţia unui complex social unde vor funcţiona o cantină socială şi un centru de zi, la Iaşi au fost deschise trei noi centre de îngrijire la domiciliu, iar la Cluj a fost dat în folosinţă Complexul de case sociale pentru 27 de familii tinere cu copii care nu-şi pot permite o locuinţă. Toate organizaţiile Caritas din România au parteneriate cu autorităţile locale şi furnizează servicii copiilor din mediile defavorizate aflaţi în risc, persoanelor cu nevoi speciale, bătrânilor, familiilor numeroase şi cu venituri mici. În Bucureşti, 90% din beneficiarii Caritas sunt ortodocşi.

Facilităţi fiscale

Potrivit legislaţiei fiscale, 20% din impozitul pe profit al companiilor poate fi redirecţionat pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau pentru alte cauze nobile. Deşi facilitatea este inclusă din 2004, foarte puţine companii uzează de aceasta. Pentru a putea fi dedusă din impozitul pe profit, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite