Forbes: Fii pregătit! Guvernul stă să pice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele Guvernului sunt numărate. Mediul economic începe să fiarbă. Pregătiţi-vă o strategie defensivă, dar calculaţi cu grijă momentul ieşirii din „carapace”, pentru a profita de căderea leului sau de prăbuşirea pieţelor. 

Puneţi bani deoparte! Mai ales în valută, euro şi dolari. Amânaţi plăţile şi grăbiţi încasarea creanţelor, concentraţi-vă pe activi­tăţile generatoare de lichidităţi, nu contractaţi credite noi şi reduceţi stocurile de mărfuri!  Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le luaţi acum, pentru a rezista perioadei de blocaj în economie, care se întrevede în următoarele luni, dacă va cădea Guvernul Boc.

Citeşte şi:
Guvernul dă bani pe softuri gratuite

Nu rămâneţi blocat într-o atitudine strict defensivă! Dacă aveţi „sânge rece“ şi lichidităţi în cont, nu lăsaţi să vă scape o eventuală şansă de a cumpăra imobilele, bunurile de folosinţă îndelungată sau utilajele, la care vă gândiţi de mai mult timp.

CĂDERE INEVITABILĂ

La începutul acestei luni, zvonurile şi discuţiile legate de o schimbare a Guvernul (sau măcar o remaniere) s-au amplificat. Lumea afacerilor este atentă la această „fojgăială“ de pe scena politică şi orice om de business ar trebui să-şi schiţeze pe hârtie o strategie pentru a depăşi cu bine inevitabila degringoladă economică care acompaniază, de obicei, orice schimbare politică. Mai cu seamă acum, când mediul economic este răvăşit de criza financiară! Prea mult timp nu mai este la dispoziţie pentru creionarea unui plan de acţiune pentru următoarele luni. Analistul politic Ovidiu Nahoi, redactor-şef „Foreign Policy“, spune că o schimbare a guvernului este inevitabilă. „Actualul premier pierde constant susţinerea pe care o avea în cadrul propriului partid“. Mai mult, partidul de guvernământ şi preşedintele se prăbuşesc în sondaje.

Lista argumentelor politice, invocate de Nahoi, este completată cu cele de natură economică, la fel de importante. O toamnă care se anunţă bogată în frământări sociale (generate de creşterea TVA şi de tăierea subvenţiilor la energie termică) şi modificarea negativă a prognozei de creştere pentru economia românească (de la -0,5% la -1,9%, potrivit FMI) îndepărtează orice urmă de optimism în mediul economic. „Adâncirea crizei economice accentuează criza politică“, afirmă Andrei Ciubotaru, analist în cadrul casei de brokeraj Tradeville. El crede că zilele actualului Guvern sunt numărate.

REACŢIE ÎN LANŢ

Schimbarea Guvernului Boc ar trebui tratată din timp, întrucât perioada de tranziţie până la intrarea efectivă în pâine a unui nou executiv poate dura chiar şi până la şase luni. „O eventuală cădere a Guvernului ar conduce la creşterea incertitudinii, la deprecierea monedei naţionale şi la creşterea costului de finanţare a României“, spune Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank România.


Pentru următoarele şase-nouă luni (timp în care ar putea să se închege o nouă formulă de guvern), Hăncilă recomandă persoanelor fizice să-şi constituie resurse financiare suplimentare, mai ales în valută, şi cu atât mai mult în moneda în care au de făcut plăţile. Această recomandare este valabilă şi pentru agenţii economici care au relaţii comerciale cu străinătatea. Cu alte cuvinte, este recomandată reducerea lichidităţilor în lei până la minimul necesar plăţilor curente, şi păstrarea rezervelor în euro sau dolari.


Este de evitat moneda americană, dacă relaţiile comerciale sunt preponderent cu statele Uniunii Europene. „Dolarul american este mai bine poziţionat, dar nu suficient pentru a fi ales în locul euro, dacă afacerile se fac în zona euro“, spune analistul financiar Adrian Mitroi, secretar general al Chartered Financial Analyst România. Şi asta pentru că „volatili­ta­­tea şi rata de schimb ar reduce o mare parte din câştigurile aduse de apreciere dolarului“, explică Mitroi. Chiar dacă şi-au ajustat deja foarte mult activitatea, companiile ar trebui să mai facă încă un efort suplimentar în următoarele luni. Calibrarea producţiei la o cerere în scădere, o atenţie sporită pieţelor externe de desfacere şi creşterea competitivităţii produselor sunt măsuri din care ar trebui stoarse toate avantajele posibile, până la ultima picătură. Dar reducerea stocurilor de mărfuri la minimul posibil, concentrarea pe activităţi generatoare de lichidităţi şi mai ales menţinerea cash-ului în companie sunt lucruri esenţiale într-un moment bogat în turbulenţe politice şi economice.

Pentru asta faceţi toate presiunile posibile să încasaţi cât mai repede banii pe care-i aveţi de primit, dar negociaţi la sânge amânarea plăţilor pe care le aveţi de făcut în următoarele luni.

Amânaţi plăţile la bănci, amânaţi plata obligaţiilor la stat şi trageţi de timp cu restanţele către furnizori! Poate părea imoral. Dar nu uitaţi că este criză!

În acelaşi timp, amânaţi cât puteţi de mult contractarea de noi credite, chiar dacă par indispensabile. Asta pentru că majorarea costului de finanţare a României va conduce la creşterea semnificativă a preţului banilor şi la înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor. Iar asta v-ar diminua până la dispariţie ran­damentul oricărei investiţii.

IEŞI LA VÂNĂTOARE!

Nu rămâneţi însă prizonierul unei atitudini exclusive defensive. Cei curajoşi au întotdeauna de câştigat! Cu sânge rece, inspiraţie şi calcule bine documentate – dar mai ales cu lichidităţi în cont, o astfel de perioadă de turbulenţe politice şi economice poate fi momentul celor mai bune achiziţii pentru un bun negociator. Orice achiziţie de utilaje, bunuri şi servicii de folosinţă îndelungată sau chiar de spaţii imobiliare pe care o aveaţi oricum cuprinsă în planul de afaceri se poate finaliza acum. Şi în condiţii incomparabil mai bune, în cazul în care competitorul, vânzătorul sau prestatorul de servicii nu a fost la fel de precaut şi este pus la zid de creditorii săi.

Aşadar, puneţi ban peste ban, dozaţi-vă cu atenţie eforturile şi negociaţi la sânge termenele de plată! Dar uitaţi-vă cu atenţie la oportunităţi, pentru că, până la urmă, mai rău decât a fost cu actualul Guvern este greu de imaginat să mai fie.

Mai puteţi citi în numărul 38 al revistei „Forbes România":

- Ultima frontieră în business. Afacerile de miliarde se mută în spaţiu: transport şi turism cu nave private, noi medicamente şi electronice dezvoltate în imponderabilitate, extracţie de minereu de pe asteroizi, energie solară exploatată la maximum. Noua politică spaţială americană privatizează şi comercializează Cosmosul.
- Latura bună a secetei. Necazul unora poate fi oportunitatea celorlalţi. De partea câştigătorilor se situează anul acesta Ioan Niculae, fondatorul grupului InterAgro, în dubla sa calitate de producător de grâu şi îngrăşăminte.
- Farmacie la purtător. Un medicament încorporat într-un cip ar putea ajuta la tratarea diabetului, a osteoporozei şi a cancerului.
- Topul celor mai bune facultăţi din America. Cea mai bună facultate din Statele Unite este un colegiu de arte liberale, vechi de 217 ani.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite