Portofolii fără dureri de cap: câştiguri mari pentru investitorii în companiile farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii care au mizat pe acţiunile companiilor farmaceutice au obţinut câştiguri surprinzătoare în ultimele luni. În cel de-al şaptelea număr al Forbes România descoperiţi care sunt puterile vindecătoare ale medicamentelor pentru plasamentele bursiere aflate la „recuperare“.

Silviu Matei, investitor cu tradiţie pe pieţele de capital din Elveţia şi Germania, „atacă“ acum, fără dureri de cap, Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Şi-a luat toate măsurile de precauţie, după ce, timp de un an, a tatonat emitenţii tranzacţionaţi pe mica piaţă dâmboviţeană. Şi a decis: companiile farmaceutice vor fi nelipsite din portofoliul său. „Este un sector «vital».

Îmi este greu să cred că nu va mai exista vreodată“, îşi explică, simplu, alegerea. După 15 ani petrecuţi în străinătate, se întoarce în România, cu arme şi bagaje.

La 37 de ani, Silviu Matei vine să conducă, aici, nu numai Federaţia Română de Tenis (din luna februarie, în calitate de director general adjunct, mâna dreaptă a preşedintelui Ruxandra Dragomir), ci şi investiţii de familie, în imobiliare şi piaţă de capital.

Investitor de talie mică, după cum se recomandă, Matei a început să parieze de numai câteva luni pe BVB, prin intermediul brokerului Mihai Chişu de la IFB Finwest, nu mai mult de 250.000 de euro. Iar piaţa românească de capital a demonstrat că mai poate aduce randamente. Şi încă unele surprinzătoare!

Din februarie şi până la jumătatea lunii trecute, câştigul obţinut a fost de 70% din suma investită. Cele trei companii cu vechime din sectorul farmaceutic tranzacţionate aici -  Antibiotice Iaşi (simbol bursier: ATB), Biofarm Bucureşti (BIO) şi Zentiva Bucureşti (SCD) – au cântărit în portofoliul investitorului aproximativ 20%. Iar la jumătatea lunii trecute marcau o ascensiune medie de 75%! „O surpriză foarte plăcută, într-un timp atât de scurt“, recunoaşte cu satisfacţie Matei.

REMEDIU RAPID

image

Dar lucrurile nu au mers mereu la fel de bine nici în acest sector. Companiile farmaceutice se refac acum după un minim  bursier atins în ultimul trimestru al anului trecut. Practic, 2008 a însemnat pentru acţiunile emitenţilor deprecieri de peste 75%. Şi rezultatele financiare au certificat un an nu tocmai „generos“ pentru două dintre companii (Antibiotice Iaşi şi Biofarm Bucureşti).

De la începutul lui 2009 însă, acţiunile celor trei emitenţi au „bătut“, fără excepţie, media pieţei. Titlurile ATB au câştigat în primele cinci luni peste 51%, iar cursul  titlurilor BIO s-a apreciat cu 92%.

Şi cum Algocalminul din portofoliul cehilor de la Zentiva conduce detaşat în topul vânzărilor din România (n.r. cu 4,3 milioane de unităţi în primul trimestru din acest an), „recordul“ de +117% a revenit acţiunilor SCD. Asta, în timp ce indicele BET-Compozit arăta un „timid“ +9%.

PLANURILE CONTEAZĂ

Silviu Matei a beneficiat din plin de creşterea agresivă a titlurilor farma, dar nu s-a îmbătat cu apă rece şi a păstrat structura diversificată a portofoliului său.

Deocamdată, planurile anunţate de companii îi dau încrederea necesară  pentru un plasament pe termen mai mare de trei ani.

Astfel, Matei a trecut cu vederea faptul că Biofarm a pierdut, anul trecut, peste cinci milioane de euro din deprecierea portofoliului de acţiuni de pe bursă, format cu precădere din acţiuni SIF.

A urmărit mai degrabă planurile companiei pentru acest an: realizarea de noi linii de producţie şi investiţii în laboratoarele de cercetare-dezvoltare pentru a intra pe noi clase terapeutice. Şi planurile producătorului ieşean de medicamente îl ajută să privească pe termen lung: Antibiotice investeşte 20 de milioane de euro într-o nouă capacitate de fabricaţie pentru antibiotice injectabile de ultimă generaţie şi pentru o nouă secţie de fabricaţie a comprimatelor.

Silviu Matei nu vânează creşteri spectaculoase în sectorul farmaceutic românesc, ci este dispus să aştepte câştigurile sănătoase. Şi este ferm convins că acestea vor veni, odată cu vindecarea completă a pieţei bursiere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite