Piaţa imobiliară fără busolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera de astăzi de pe piaţa imobiliară românească poate fi comparată cu a doua zi după o petrecere terminată cu geamuri sparte şi amenzi la poliţie.

Exuberanţa zgomotoasă a boom-ului a fost înlocuită de o mahmureală vinovată, dansul printre clienţi s-a transformat în paşi clătinaţi iar şampania profiturilor a devenit zeamă de varză. Cu planurile făcute ţăndări de scumpirea banilor, jucătorii de pe piaţa proprietăţilor caută acum noi repere şi aşteaptă  momentul revenirii, în timp ce urmăresc încordaţi cum scad preţurile.

Deocamdată, agenţiile şi mica publicitate reprezintă sursa publică de informaţii despre evoluţia preţurilor. Poate fi imprudent să iei în calcul doar surse direct interesate de preţ. Tot mai mulţi actori de pe piaţa imobiliară se plâng că le lipseşte transparenţa oferită de un indice imobiliar independent şi vizibil. Asta după ce, în anii creşterii explozive, nici agenţiile, nici notarii, nici dezvoltatorii nu erau interesaţi ca piaţa să aibă la îndemână un "ceas de bord" care să arate obiectiv nivelul mediu al preţurilor.

Şi atunci, cum calculezi valoarea de piaţă a unui imobil? Cum îţi dai seama care ar fi un preţ avantajos? De unde poţi afla care este direcţia pieţei şi viteza schimbării? Sunt câteva din întrebările pe care şi le pun din nou investitorii, finanţatorii şi proprietarii deopotrivă.

Află mai multe din ultimul număr al revistei Forbes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite