Pensia de cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensia de cinci stele
Pensia de cinci stele

Revista Forbes România dă startul, începând de astăzi, unui nou proiect editorial. Idei şi sfaturi pentru ca bătrâneţea ta să nu depindă de pensia de la stat. Suplimentul Forbes – „Pensia de cinci stele“- te ajută să-ţi pregăteşti retragerea din activitatea profesională.

Gândeşte-ţi altfel pensia! Fă-ţi din timp planuri clare de investiţii şi nu te baza pe sistemul de stat! Indiferent dacă te gândeşti sau nu la vârsta pensionării, trebuie să conştientizezi pe deplin că TU deţii întregul control al strategiei tale de pensionare.

Ghidul pensionării lansat, astăzi, de revista „Forbes România“, îţi dă câteva exemple de strategii care să-ţi asigure resurse financiare suplimentare la vârsta a treia. Dar te învaţă şi cum să-ţi investeşti timpul pentru a te menţine în formă. În plus, aduce în prim-plan oameni care, la vârsta pensiei, sunt mai activi ca niciodată.

INVESTEŞTE DE TÂNĂR

Niciodată nu este prea devreme să pui la cale o strategie investiţională. De exemplu, la 39 de ani, Florentina Rambaş, director de comunicare internă la JTI România, a pus deja în practică propriul plan de plasare a banilor. La îndemnul unui consultant financiar, investeşte într-o asigurare de studii pentru fiul ei, Tudor, acum în vârstă de şase ani.

În acelaşi timp, a încheiat, pentru ea şi pentru soţul ei, câte o asigurare de viaţă cu o componentă investiţională (unit-linked). Şi-a diversificat portofoliul şi a mizat şi pentru pensia privată, dar şi pentru cea facultativă. O contribuţie lunară de 80 de euro la Pilonul II i-ar putea aduce, după 20 de ani, o pensie lunară de cel mult 400 de euro, în timp ce, în cazul pensiei facultative, o contribuţie lunară de 200 de euro/lună ar putea echivala, într-un scenariu optimist, cu o pensie de aproximativ 750 de euro/lună.

Bursă şi imobiliare

Nici depozitele bancare, fondurile deschise de investiţii sau piaţa de capital nu sunt alternative de investiţii de ocolit când vine vorba de „randamentele cu bătaie lungă“. Iar dacă ai o vilă sau un apartament în proprietate şi un venit lunar de 2.500 de euro, poţi obţine un credit de 130.000 de euro şi îţi poti cumpăra, astfel, două apartamente de două camere într-un ansamblu rezidenţial semi-central.

Prin închiriere, îţi vei plăti ratele, iar la vârsta pensionării vei avea trei proprietăţi imobiliare, nu una! Cu o analiză atentă a riscurilor şi a oportunităţilor, dar şi a profilului tău de risc, poţi găsi pe piaţa românească reţeta care să ţi se potrivească.

CONSTRUIEŞTE-ŢI SĂNĂTATEA!

Însă nu doar banii sunt importanţi la bătrâneţe. În paginile ghidului Forbes România vei afla şi cum să te menţii în formă prin sport şi cum să ai grijă de inima şi de mintea ta. Maratonistul Victor Vlad poate fi un exemplu demn de urmat: cu o voinţă de fier, el s-a remarcat printre cei 50-60 de maratonişti amatori din România prin rezultatele obţinute în competiţiile internaţionale.

La cei 46 de ani, aleargă aproximativ 3.400 de kilometri pe an şi se laudă cu o sănătate de fier.
Cu ajutorul unui kinetoterapeut, îţi poţi menţine tonusul muscular, rezistenţa la efort şi coordonarea mişcărilor, iar un psihoterapeut te poate ajuta să îţi asumi, mental, mult mai uşor noua etapă de care te apropii. Terapia spa vine să completeze o viaţă echilibrată.

Şi chiar dacă ai planuri pentru încă 50 de ani de acum încolo, asigură-te că şi mintea ta este pregătită să ţină pasul cu tine. Medicul neurolog Mircea Oşanu (69 de ani) recomandă exerciţiile de memorie. Fitness pentru creier – un program al celebrului neurolog american Michael Merzenich – îţi poate asigura o activitate mentală susţinută chiar şi la vârste înaintate. La acest program adaugă partide de şah şi o„cură“ de socializare şi, astfel, vei investi în calitatea bătrâneţii tale. Şi cum bolile cardiace rămân cea mai frecventă cauză a deceselor, află din „Pensia de cinci stele“ ce tratamente de ultimă oră sunt disponibile în clinicile din străinătate.

TRĂIEŞTE ALTFEL

În ultimul capitol al ghidului vei găsi suficiente exemple de pensionari activi, care îţi vor demonstra că poţi îmbătrâni cu folos. Mircea Rădulescu, fostul antrenor al naţionalei de fotbal a României şi Vergil Popescu, fost broker pe Wall Street, formează, încă, generaţii, mai au multe de spus şi sunt recunoscuţi ca profesori emeriţi.

La vârsta a treia, Mery Iancu (74 de ani) şi-a găsit o a doua carieră, făcând voluntariat pentru probleme sociale. Iar clujeanul Ioan Puşcaş administrează, la cei 79 de ani ai săi, un adevărat imperiu de agrement – fiind Şeful Absolut al unei afaceri finanţate de fiul său. Dacă vrei să poţi ţine pasul cu ei, să ajungi sănătos la pensie şi cu suficient capital ca să-ţi îndeplineşti toate visele, gândeşte-te de pe-acum să-ţi iei viitorul în propriile mâini!

Mai puteţi citi în numărul 9 al revistei Forbes România

Călcâiul lui Ahile. De ce kazahilor nu le va fi uşor să integreze Rompetrol în cultura KazMunaiGaz.

Obiceiul pervers al Finanţelor. Sumele uriaşe pe care Ministerul Finanţelor le împrumută de la bănci menţin România în fruntea ţărilor cu cea mai mare inflaţie din UE. Asta, în ciuda unui consum în scădere.

Cowboy de România. Veterinarul Mihai Petcu şi farmacistul Mihai Miron au demonstrat că, în zootehnie, nici subvenţiile de la stat şi nici ploile căzute la vreme nu le rentabilizează businessurile. Doar inovaţia şi know-how-ul ţărilor cu tradiţie în agricultură.

Turbulenţe de neîncredere. Survolează o lume în criză cu tot mai puţini călători. Cum rezistă Air France – KLM, Lufthansa şi British Airways, primii trei operatori aerieni din Europa, într-o furtună care pare să nu se mai oprească?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite