Pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe marginea prăpastiei
Pe marginea prăpastiei

Cornel Penescu este „suspendat“ de justiţie din viaţa PIC. Cine şi cum va salva acum compania de la un posibil faliment? Cel mai recent număr al revistei Forbes România, la chioşcuri din 7 septembrie, publică o analiză despre PIC Grup, afacerea fraţilor Penescu.

În timp ce numărul unu în afacerea PIC, Cornel Penescu, se află în închisoare, fiul său, Andrei, un puşti de 18 ani, şi fratele, Ilie, un antreprenor visător, caută cu disperare soluţii pentru a salva businessul de la faliment. Misiune imposibilă? Ilie Penescu (50 de ani) vorbeşte pentru prima oară cu presa despre afacerile familiei şi îi displace profund această postură.

Cornel Penescu (42 de ani), fratele său mai mic, şi cel care a administrat businessul până la arestarea preventivă din aprilie, era interfaţa companiei şi obişnuia să anunţe numai veşti bune: în 2008 se lăuda cu extinderea lanţului de hipermarketuri PIC până la cinci magazine şi afaceri de 160 de milioane de euro, cu 25% mai mult faţă de 2007.

În plus, Cornel se mândrea cu faptul că este proprietarul tuturor spaţiilor în care funcţionează magazinele sale, că are 30% din piaţa de ulei şi că deţine o fabrică de ambalare a orezului. Acum, fratele cel mare trăieşte o realitate teribilă din postura antreprenorului care, până de curând, îşi permitea luxul să-şi petreacă zilele citind despre bursele străine şi managerii vizionari.

Nu numai că trebuie să managerieze compania PIC, aflată într-un moment dificil, dar trebuie să alerge între sălile de judecată şi peniteciarul Colibaşi, locul unde se află în arest fratele său. Deja este sfârşitul verii, iar Cornel se află în arest preventiv de  aproape cinci luni, pentru dare de mită, fiind considerat, de justiţia română, un pericol social.

Lucrul ăsta îl nemulţumeşte profund! În aceeaşi măsură îl nelinişteşte şi mersul afacerii grupului PIC, pe care o deţine în proporţii egale cu fratele mai mic. „Situaţia nu este deloc roz. Nu ne am pus la adăpost când trebuia“, spune el cu o voce stinsă şi arborează o mină preocupată, pe care o mai văzusem la Cornel, într-un meci haotic al echipei de fotbal FC Argeş (club la care cei doi fraţi deţin 80% din acţiuni).

Criză adâncă

Datoriile companiei se ridicau, la sfârşitul lunii iulie 2009, la 30 de milioane de euro, iar afacerea suferă din cauza lipsei de lichidităţi. Ba mai mult, arestarea lui Cornel Penescu a decredibilizat compania şi a creat panică printre creditori, bănci, dar mai ales printre furnizori. Pe 4 iunie, la o lună şi jumătate de la arestarea lui Penescu, PIC figura pe listele Tribunalului Argeş cu 55 de acţiuni în instanţă, pentru recuperarea unor datorii mărunte, în total de 1,5 milioane lei (350.000 de euro).

Aşadar, ce se întâmplă cu o companie când managerul ei este „suspendat“ de justiţie din viaţa firmei? În cazul celebrului om de afaceri rus Mihail Hodorkovski, acuzat de evaziune fiscală şi fraudă, întemniţarea sa a dus la dispariţia companiei petroliere Yukos, al cărei proprietar era. În cazul afacerii PIC, va exista oare un salvator?

Noii lideri vin din familie

Andrei, băiatul lui Cornel Penescu, se declară dispus, deşi nepregătit, să o salveze. Din aprilie, nu se mai desparte de costumul negru şi cravata subţire, revenită la modă după ce a fost un „must have“ în anii ’30 şi ’80. (Experţii britanici în modă au descoperit că aceste cravate revin în tendinţe în perioade în care economia nu este pe roze, fără să poată explica însă cauzalitatea directă.) „Haide bre, nea Gigi virează banii în cont, să terminăm odată cu asta“, sparge el, uşor jenat, discuţia cu redactorul Forbes România.

Despre ce sumă este vorba? 1,8 milioane de euro, pe care familia Penescu s-a înţeles să-i obţină din vânzarea mijlocaşului formaţiei FC Argeş, Cristian Tănase, către Steaua Bucureşti. La capătul firului era George Becali, patronul Stelei şi prietenul tatălui său. La sfârşitul conversaţiei, Andrei este mulţumit. În curând va încasa banii, iar asta îi va permite companiei să plătească datorii stringente. Andrei Penescu are doar 18 ani, aniversaţi trist la o lună după întemniţarea tatălui său, dar nu este străin de afacerile familiei.

Citiţi mai multe despre cum vor Ilie şi Andrei Penescu să repună pe picioare businessul PIC, în numărul 13 al revistei Forbes România.

Mai puteţi citi în „Forbes România“

image

Greii din publicitate. Clasamentul agenţiilor de publicitate cu cele mai mari afaceri în anul 2008 este dominat categoric de B.V. McCann-Erickson, cu o cifră de afaceri de 76 de milioane de euro.

Mister Bubble. După ce anul trecut producătorul de vinuri spumante Zarea a avut pierderi, în acest an va raporta un profit de 600.000 de euro. Cum a reuşit managerul Emil Popescu să revitalizeze tradiţionala marcă de şampanie?

Sfătuitorul lui Taher. Austriacul Kurt Strohmayer, fost director al JW Mariott Bucureşti, este specialistul care îl va ajuta pe omul de afaceri Fathi Taher să-şi deschidă un hotel de lux cu 200 de camere în Afganistan.

Emoţii controlate, risc controlat. Panica şi lăcomia pot şterge averi.

Fursecuri de familie. Iosif Demeter „coace” o afacere cu prăjituri începută de bunicul său în urmă cu peste 70 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite