Ortodoxul de la Banca Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul Mugur Isărescu spune că un comportament mai relaxat privind rata inflaţiei poate avea efecte „perverse“
Guvernatorul Mugur Isărescu spune că un comportament mai relaxat privind rata inflaţiei poate avea efecte „perverse“

Stilul prea conservator de a face politică monetară i-a adus guvernatorului Mugur Isărescu eticheta de practicant al unui aşa-zis „ortodoxism economic“. Când economia creştea, Mugur Isărescu se temea de un efect de „supraîncălzire“. Guvernatorul încă se mai teme, deşi temperatura economiei a scăzut anul trecut sub zero grade.

Relansarea rapidă a economiei României se poate face prin scăderea masivă a dobânzii de politică monetară, chiar şi cu riscul deprecierii leului şi creşterii inflaţiei - este soluţia pe care o propune bancherul de investiţii Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţii Capital Partners. Efectul direct al reducerii dobânzii de politică monetară ar fi ieftinirea creditelor în lei.

„Jos dobânda, sus cursul!" - este sloganul momentului în viziunea lui Lionăchescu. Iar acest punct de vedere nu este unul singular, fiind împărtăşit de mai mulţi oameni de afaceri ale căror businessuri au intrat în vrie pe fondul prăbuşirii creditării şi, implicit, a consumului.

Nemulţumirea mediului de business poate părea însă nejustificată, pentru că dobânda băncii centrale a tot scăzut de la jumătatea anului trecut. Şi „există teren de scădere", declară Mugur Isărescu. Acest proces este prea lent şi începe prea târziu - este răspunsul care vine din partea cealaltă a baricadei.

Împotriva curentului

Dispariţia creditării a înjumătăţit businessul de electronice şi electrocasnice al lui Dan Ostahie, proprietarul Altex

Dispariţia creditării a înjumătăţit businessul de electronice şi electrocasnice al lui Dan Ostahie,proprietarul Altex  Foto: MEDIAFAX

Prea lent pentru că România continuă să aibă cea mai mare dobândă de politică monetară din toată Uniunea Europeană. În vreme ce dobânda BNR este de 7%, banca centrală a Poloniei practică un nivel de 3,5%, iar Cehia are 1% - tot atât cât Banca Centrală Europeană. Şi prea târziu pentru că BNR a ţinut dobânda sus când economia începea să cadă.

Acest decalaj s-a produs începând din trimestrul patru al lui 2008, spune Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank. Or, majoritatea băncilor centrale au procedat exact invers: au scăzut dobânzile pentru a da un imbold economiilor lor slăbite.

„Reduceţi dobânda de politică monetară!" - este şi solicitarea lui Dan Ostahie, proprietarul Altex, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice de pe piaţa românească al cărui business, dependent de creditare, a fost înjumătăţit de criză. Ostahie şi-ar dori o dobândă de cel mult 5%. Un punct de vedere asemănător are şi Dan Şucu, proprietarul retailerului şi producătorului de mobilă Mobexpert.

Suficiente elemente pentru a înţelege eticheta de „ortodox" în materie de politică monetară atribuită lui Isărescu. Dar „ortoxismul economic" al lui Isărescu - viziune împărtăşită, de altfel, de Fondul Monetar Internaţional - are cauze explicabile. Obiectivul principal al BNR este însă scăderea ratei inflaţiei. Tăierea masivă a ratei dobânzii ar putea duce la o creştere a consumului, deci o devalorizare a leului - avem în continuare deficit al balanţei comericale. Iar de aici până la creşterea inflaţiei mai este doar un pas.

Toretic, raţionamentul este corect. Practica însă ne spune altceva: aceste riscuri sunt reduse acum deoarece consumatorii îşi pun singuri frâne în a se împrumuta. Aşa că „jos dobânzile!" poate fi sloganul momentului.

FRÂNĂ CREDITĂRII

În termeni reali, soldul creditelor acordate companiilor şi persoanelor fizice în 2009 a scăzut cu 3,6% în vreme ce în 2007 a crescut cu 50%. Băncile nu au mai creditat economia reală însă au împrumutat cu randamente foarte bune statul. În 2010, creditul neguvernamental ar putea creşte cu 3-5%.

Mai puteţi citi în numărul 26 al revistei „Forbes România"

Pentru cine bate vântul? În producţia de energie eoliană, doar marile companii au şanse de reuşită. Deşi au acces la finanţare europeană şi încep să demareze proiecte pe cont propriu, micii dezvoltatori nu pot obţine profit doar dacă îşi vând proiectele. Dar cine le cumpără?

Delistare fără regrete. Rompetrol Rafinare este la un pas să iasă de pe Bursa de Valori Bucureşti. De ce proprietarul KazMunaiGaz este atât de interesat să delisteze rafinăria?

Cu ochii pe UPC. Dacă Romtelecom ar fi un personaj politic, s-ar putea spune că va trăi în curând „his finest hour", adică momentul său de glorie - într-o traducere liberă.

Start ratat. La începutul crizei financiare, România se afla pe o poziţie superioară faţă de Ungaria şi Bulgaria. Cum a fost posibil să ajungem după numai un an şi trei luni în urma acestora?

Aristocrata de la Gutmann. Ilinca von Derenthall: nume nobil, cetăţenie germană, origini române. Ingredientele care au ajutat-o să devină prima femeie din boardul băncii exclusiviste Gutmann Bank.

Lovitura lui Irimia. În anul 2010, Amsterdamul nu mai este capitala europeană a galelor K1. Promotorul Eduard Irimia a dat o lovitură de maestru: a reuşit să aducă la Bucureşti Grand Prix-ul mondial, organizat sub licenţă japoneză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite