Olandezii cresc capre la Oarba de Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu de olandezi a lăsat baltă Ţara Lalelelor în urmă cu patru ani pentru a‑şi face o fermă de capre în România. Janneke Vos şi At Kornelis De Groot au investit peste 100.000 de euro în România în ferma de la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, unde cresc 700 de capre şi 200 de iezi.

Cei doi nu şi‑au dorit de la bun început să se stabilească în România, ci în oricare dintre ţările din estul Europei. Prima opţiune a fost Polonia, dar pe parcurs şi‑au schimbat părerea. Au ales România pentru că limba era mai uşoară - între timp Janneke a învăţat româneşte destul de bine -, dar şi pentru că oamenii sunt mai calzi. Ferma a fost ideea soţului (At Kornelis), informatician de profesie. Visa mai demult să‑şi facă o fermă a lui, dar în Olanda era mai greu, dat fiind preţul ridicat al terenului - un hectar poate ajunge să coste şi 40.000 de euro. În România, preţurile sunt mult mai mici, dar birocraţia este complicată, remarcă Janneke, o fostă jurnalistă. Practic, în Olanda nu prea ai cum să te apuci de crescut animale dacă nu moşteneşti o fermă.

S‑au mişcat destul de repede. În ţară au ajuns pentru prima dată în august 2006, pentru ca în 2007 să se şi mute. Anul următor se apucau de treabă - un şir de decizii care avea să le schimbe viaţa. Au vândut tot ce aveau în Olanda, unde le‑au rămas cei trei copii şi prietenii, reuşind să strângă circa 100.000 de euro, bani cu care au pornit afacerea. La acel moment, Janneke avea 43 de ani, iar Kornelis, 49 de ani. Dacă soţul voia să crească vaci în România - pe vremea când stătea în Olanda acesta era un hobby al său -, Janneke ar fi preferat caprele, despre care spune că îi plac mai mult pentru că sunt mai mici, deştepte şi chiar vigilente. Admite că totuşi sunt mai greu de ţinut, deoarece sunt „gingaşe la mâncare", glumeşte ea. În final, Janneke a avut câştig de cauză.

De la hobby la afacere

Cei doi au pornit cu capre din rasa autohtonă Carpatina şi ţapi dintr‑o rasă franţuzească, ajungând în prezent la un efectiv de 700 de capre şi 200 de iezi. Şi‑au făcut un saivan şi au angajat un cioban să ducă animalele la păşunat. Nu‑i interesează să vândă carnea, ci mai mult laptele, deoarece piaţa pare mai interesantă, datorită consumului în creştere din ultima perioadă. După doi ani de muncă, nu au ajuns încă să fie rentabili, mai ales că preţul la lapte este mic în România. Îşi păstrează totuşi optimismul.

Luni, 16 mai, apare noul număr „Forbes România"

- Arhitecţii viitorului. După ce au proiectat de la zero un oraș al viitorului în deșertul din Emiratele Arabe, au lucrat cu familia Gaddafi și au transformat Parisul într-un oraș ecologic, fără trafic sau mașini, fraţii Zielinski acceptă provocarea remodelării Bucureștiului.

- Cosmopolitul Adamescu. Alexander Adamescu preferă să rămână o voce discretă în mediul românesc de afaceri. Chiar şi când vorbeşte în limbajul asigurărilor.

- Fotbal scump, câştiguri ridicole. Drepturile TV pentru Liga I sunt o afacere proastă pentru televiziuni. Istoria ultimilor trei ani stă mărturie. Viitorul se înscrie sub aceeaşi zodie perdantă.

- L-ai finanţa pe omul ăsta? Traian Brumă are 28 de ani, câştigă 1.500 de lei lunar, locuieşte cu părinţii în Bucureşti şi va schimba modul cum privim educaţia în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite