Oamenii care sunt în umbra marilor averi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Marinescu caută profitul în medicamente , Nicolae Petrişor a intrat pe piaţa transporturilor aeriene
Alina Marinescu caută profitul în medicamente , Nicolae Petrişor a intrat pe piaţa transporturilor aeriene

Alina Marinescu şi Petrişor Nicolae sunt o specie rară în business-ul autohton: sfătuitori, conducători şi, foarte important, oameni de încredere. Cei doi oameni de afaceri au pus, din umbră, umărul la ridicarea unor businessuri de sute de milioane de euro.

Prin mâinile lor au trecut cea mai mare parte din afacerile milionarilor Anca Vlad, proprietarul grupului de firme Fildas, şi Ovidiu Tender, deţinătorul holdingului Tender.

Cei doi oameni de afaceri fac parte din categoria milionarilor care au curajul să recunoască sincer că afacerile pe care le-au dezvoltat nu sunt doar meritul lor. În zece ani de business, n-au fost singuri.

În dreapta Ancăi Vlad, cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari, la 70 de milioane de euro", se află Alina Marinescu (39 de ani). Iar în umbra lui Ovidiu Tender, plasat pe locul 15 de aceeaşi publicaţie cu o avere de 300 de milioane de euro, este Petrişor Nicolae (45 de ani).

Vremea schimbării

Cei doi au muncit cot la cot cu proprietarii care figurează acum în topul celor mai bogaţi români. Au luat decizii, au stabilit strategii, au dat sfaturi şi au luat parte la eşecuri.

Pentru amândoi, anul 1999 a fost momentul marii schimbări. Atunci, Nicolae Petrişor a pus punct carierei de lucrător în cadrul Ministerului de Interne şi a ales ales să treacă „la privat".

În cei 10 ani de colaborare cu fostul său coleg Ovidiu Tender, mai mult de 30 de societăţi au fost analizate de Nicolae Petrişor ca posibile oportunităţi de investiţii. „Nu toate au fost boboci care să înflorească aşa cum ne-am fi dorit noi", spune vicepreşedintele grupului Tender gândindu-se la afacerea ARDAF.

„A fost primul pas în încercarea de a crea un grup financiar care să includă asigurări, leasing şi o bancă", spune Nicolae despre planul pe care-l gândise în 2001-2002 împreună cu Ovidiu Tender. Planul a dat greş, pentru că ARDAF nu s-a integrat în grupul Tender.

În acelaşi an 1999, în Piteşti, Anca Vlad, proprietarul grupului farmaceutic Fildas se întâlnea pentru prima oară cu Alina Marinescu, o tânără piteşteancă ce ocupa funcţia de director de producţie în cadrul societăţii Argeşfarm. Nu din obligaţie de serviciu, ci din pasiune Alina Marinescu s-a îndreptat treptat spre marketing, urmărind cu atenţie vânzările celor 40 de farmacii deţinute de societatea piteşteană.

Atunci când Anca Vlad a decis să extindă rapid reţeau de distribuţie sub brandul Catena, Marinescu a putut să răspundă problemelor întâmpinate la deschiderea fiecărei noi unităţi. A câştigat astfel încrederea omului de afaceri Anca Vlad, care a numit-o în 2003 în funcţia de director general al Argeşfarm şi al diviziei de farmacii Catena.

A aplicat un model de business bazat pe o ofertă bogată la preţuri competitive, şi a participat la negocierile derulate pentru deschiderea fiecăreia dintre cele 160 de farmacii nou înfiinţate. Astfel, Alina Marinescu este omul care, din umbra omului de afaceri Anca Vlad, a construit reţeaua de farmacii Catena.

Drumul parcurs împreună de cei patru oameni a fost presărat cu reuşite şi eşecuri dar şi cu tentaţii. Alina Marinescu şi Petrişor Nicolae nu s-au gândit însă nici un moment să rupă echipele în care joacă de peste 10 ani.

Provocări de criză

Alina Marinescu şi Petrişor Nicolae se simt mai motivaţi decât erau la început de drum, pentru că amândoi sunt puşi în faţa unor noi provocări aduse de criză. Pentru Alina Marinescu e important să crească profitabilitatea farmaciilor în condiţii dure de piaţă. În timp ce Petrişor Nicolae se luptă să impună JetTran Air în Africa de Sud.

Mai puteţi citi în numărul 20 al revistei „Forbes România"

Eliminaţi impozitul forfetar! Lăsaţi orice speranţă, voi cei care credeaţi că impozitul forfetar va fi eliminat. Modificările la Codul Fiscal, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2010, nu se ating de acest impozit. Infernul va continua.

Cine mai crede în Rasdaq? Dan Drăguţanu se încăpăţânează să rămână fidel unei pieţe intrate, de la începutul declinului financiar, în „moarte clinică". Strategie sau inconştienţă?

Furtuna orgoliilor în Golf Criza financiară schimbă balanţa de putere asupra nisipurilor din Golf. Îngenuncheat de criza financiară, Dubaiul este pe punctul de a ceda supremaţia de centru financiar rivalului său istoric, Abu Dhabi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite