Noua ordine economică mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a mutat centrele de putere dinspre statele dezvoltate către cele emergente. Peste un deceniu, China, Brazilia, India şi Rusia vor face legea în economie. În ultimii trei ani, guvernele marilor state ale lumii au dat testul de administrare a crizei. Schimbările care au loc la nivel mondial au modificat harta puterilor economice.

„Lăsaţi China să doarmă pentru că, atunci când se va trezi, va zgudui lumea", spunea Napoleon. China s-a trezit. După trei decenii de creştere spectaculoasă, Produsul Intern Brut l-a depăşit pe cel al Japoniei. A devenit, astfel, a doua putere economică mondială după Statele Unite.

Liderii chinezi dau exemplul Japoniei drept un model care nu trebuie urmat. Argumentele sunt de partea lor. Japonia se confruntă cu o datorie publică uriaşă (200% din PIB) şi are nevoie de o restructurare financiară urgentă. Înainte de toate, însă, trebuie să relanseze exporturile puternic afectate de aprecierea monedei naţionale.

Totuşi, diferenţele dintre cele două ţări se văd cu ochiul liber, în nivelul de trai şi în puterea de cumpărare. Venitul pe cap de locuitor în Japonia este mai mare de 40.000 de dolari, în timp ce în China este de doar 4.200 de dolari. Ascensiunea Chinei este însă doar partea cea mai vizibilă şi mai mediatizată a schimbărilor care au loc la nivel mondial.

Unul dintre cele mai spectaculoase laboratoare ale capitalismului rămâne Brazilia. Meritul creşterii nu a revenit exporturilor, ci consumului intern. Economia din patria sambei se mişcă bine şi datorită diversificării, iar cel mai dinamic sector a fost agricultura.

Vin din urmă

Cine reuşeşte să ignore, chiar şi pentru un moment, problema drogurilor din Mexic, constată însă potenţialul pe care îl are partea sănătoasă a economiei sale. Populaţie predominant tânără, costuri ieftine cu forţa de muncă, apropierea de Statele Unite către care merg 80% din exporturi şi 20% din PIB, creşterea economică preconizată să se menţină în jurul valorii de 3% până în 2020. Analiştii văd Mexicul depăşind puterea economică a Italiei în următorii zece ani şi devenind al zecelea stat important al lumii.

Şi India are motoarele turate pentru cursa noului clasament mondial. Explozia demografică anticipată şi pentru următorii 20 de ani va susţine oportunităţi de afaceri şi investiţionale. Pentru a scoate profit din atuul demografic, India trebuie să aibă puterea de a absorbi forţa de muncă în creştere.

În plutonul primelor zece economii mondiale, Rusia va avea un cuvânt greu de spus în următorii ani. A şasea economie mondială raportat la puterea de cumpărare, Rusia ar putea devansa Germania în 2020, conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional. 

Cu siguranţă, revirimentul economiei globale este strâns legat de cea mai puternică economie a lumii. În Statele Unite, reluarea creşterii economice rămâne fragilă şi există temeri legate de o nouă recesiune.

Mai puteţi citi în numărul 40 al revistei „Forbes România":

Cea mai bună idee a României. Revista Forbes a adunat peste 25 de personalităţi din mediul economic, social şi cultural, în căutarea răspunsului la întrebarea: „Care este cea mai bună idee a României?". Această curiozitate este pretext pentru o altă dilemă: la ce foloseşte efortul de a aduna la un loc o serie de oameni deştepţi, cărora să le dai o temă de gândire comună?

Cel mai bine plătite sportive din lume. Criza economică a forţat fir­­mele să-şi reducă bugetele pentru spon­­sorizări şi contractele de imagine încheiate cu sportivi. De exemplu, compania Nike a alocat cu 10% mai puţini bani (3,8 miliarde de dolari) pentru promovare. În acest context, Forbes.com a realizat un top al celor mai bine plătite zece sportive din lume.

Jucătoarele de tenis domină clasamentul, cu cinci prezenţe (podiumul este ocupat numai din reprezentante ale sportului alb). Pentru calcularea veniturilor obţinute de sportive, în intervalul iulie 2009 - iulie 2010, au fost luaţi în calcul bani proveniţi din premii, din sponsorizări, din contracte de publicitate şi din turneele demonstrative.

Bursa cu parfum de femeie. Sunt o prezenţă discretă pe piaţa de capital, dar au un cuvânt important de spus. Femeile ştiu că bursa este mai mult o lume a informaţiei şi mai puţin a bărbaţilor.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite