Nissan pariază pe maşina electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nissan pariază pe maşina electrică
Nissan pariază pe maşina electrică

Carlos Ghosn, CEO Nissan, mizează puternic pe vehiculele electrice - cu un ajutor consistent din partea guvernului.

La fel cum fac toti ceilalti directori executivi din industria auto, Carlos Ghosn reduce acum turatia. În luna februarie, acesta a suspendat planul de afaceri al Nissan Motors pe urmatorii trei ani si a început o ampla campanie de reducere a costurilor în toata compania, amânând chiar lansarea unor noi produse.

A avut, însa, grija sa-si pastreze un buget suficient pentru cea mai curajoasa initiativa a sa de pâna acum: sa conduca lumea catre o noua era a productiei în masa a masinilor ce folosesc energia electrica drept combustibil. Cu ajutorul împrumuturilor guvernamentale din Statele Unite si din alte tari, Nissan planuieste investitii de câteva miliarde de dolari în urmatorii trei ani, pentru a construi fabrici de baterii mai performante si pentru reechiparea uzinelor de asamblare care pot produce anual, pe trei continente, între 300.000 si 400.000 de autovehicule electrice.

Primul model din noua serie de masini electrice a companiei, Nissan Leaf, a fost lansat la începutul lunii august, în Japonia. E un hatchback cu cinci locuri, care are sub capota o baterie cu o putere de 24 de kilowati-ora, ce trebuie reîncarcata la fiecare 160 de kilometri. Productia va începe în Japonia în a doua jumatate a anului viitor, cu un volum initial de 50.000 de unitati pe an. Se va gasi în magazine în peste zece orase americane la sfârsitul lui 2010. Pretul de vânzare este estimat undeva la 30.000 de dolari. "Sunt extrem de optimist în privinta masinilor cu zero emisii", spune Ghosn. În mai putin de zece ani, prezice el, 10% din masinile lumii vor fi electrice - si poate Nissan va fi un lider al curentului, nu un simplu adept.     

Cititi mai multe amanunte despre acest subiect în ultimul numar al revistei Forbes, ce se afla la chioscuri, începând de luni 24 august. 

Cititi mai multe amanunte despre acest subiect în ultimul numar al revistei Forbes, ce se afla la chioscuri, începând de luni 24 august. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite