Negociază cu patronul preţul sănătăţii tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Petrescu a negociat pentru fiecare categorie de risc o acoperire medie de 20.000 de euro
Mihail Petrescu a negociat pentru fiecare categorie de risc o acoperire medie de 20.000 de euro

Convinge-ţi angajatorul să investească într-un plan de beneficii extrasalariale la care să ataşeze poliţe de viaţă şi clauze suplimentare de sănătate! Mihail Petrescu se numără printre puţinii angajaţi români care beneficiază de o asigurare de viaţă de grup. 

În vârstă de 57 de ani, inginerul Petrescu priveşte lucrurile în ansamblu şi spune că la început a fost nevoit să-i convingă pe angajatorii germani de eficienţa acestei poliţe de asigurare de viaţă.

Totuşi, „lupta" pentru prelungirea pachetului care conţine asigurări de viaţă şi clauze de sănătate pentru cei 80 de angajaţi s-a purtat, anul trecut, cu cei de la conducerea din ţară a firmei. Dar calculul diferitelor alternative depinde de punctul financiar de plecare al fiecărui angajator.

COMPARĂ ŞI NEGOCIAZĂ

Partea bună a lucrurilor este că poliţele de grup au mai multe avantaje decât cele individuale. Dacă vrei să închei o asigurare de viaţă, în cazul în care jobul tău este expus constant riscurilor, perspectiva încheierii unei poliţe individuale nu este promiţătoare.

Poate nu vă vine să credeţi, dar pentru a încheia o asigurare de viaţă de grup, cu clauze de sănătate, nu sunteţi obligaţi să prezentaţi analize medicale actualizate şi nu veţi completa chestionarul clasic, referitor la istoricul afecţiunilor pe care le-aţi avut sau le aveţi.

Prin urmare, angajatorul nu va plăti extraprime şi va fi stabilită o valoare comună a primelor pentru toţi angajaţii. „Era foarte greu să obţin asigurări individuale şi ar fi fost mult mai scumpe", precizează Petrescu.

Dacă eşti un bun negociator, atunci şansa este de partea ta, pentru că societăţile de asigurare sunt dispuse să acorde reduceri substanţiale.Trei dintre colegii inginerului Petrescu au fost despăgubiţi de compania de asigurare ca urmare a intervenţiilor chirurgicale suferite. Totuşi, sunt excluse bolile cronice care nu au fost diagnosticate în perioada de valabilitate a contractului.

Nici accidentările rezultate din practicarea sporturilor extreme nu sunt acoperite de aceste tipuri de poliţe de grup. Cine stabileşte, însă, care sunt riscurile acoperite de asigurare? „Lista de beneficii este concepută de angajator, prin intermediul departamentului de resurse umane", explică Ovidiu Racoveanu, director asigurări de viaţă la compania Generali.

Negocierea poate aduce un set suplimentar de reduceri dacă din experienţa angajatorului din ultimii ani reiese că anumite categorii de risc sunt mai mici în firma respectivă decât la alte companii. Asta înseamnă că veţi putea obţine o reducere faţă de prima medie, care poate merge până la 20%-30%.

Este importantă şi dimensiunea grupului. În funcţie de aceasta, suma de bani plătită este mult mai mică decât cea pentru o poliţă standard individuală. Compania încheie poliţa de asigurare pentru salariaţii săi, în baza căreia aceştia beneficiază atât de asistenţă medicală permanentă pe toată durata contractului, cât şi de acoperirile unei poliţe de asigurare de viaţă. Se pot încheia şi asigurări „mai ample", prin care acoperirea sumei la deces este egală cu dublul sau chiar tripul salariului, ceea ce înseamnă că firma vrea să-i ofere familiei o compensaţie.

PLANURI DE SĂNĂTATE

Chiar dacă piaţa asigurărilor de viaţă a fost lovită în plin de recesiune, companiile de profil au planuri mari pentru acest an. Un raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor arată că, după cum era de aşteptat, asigurările de viaţă au „bifat" o scădere a primelor brute subscrise, cu 9,65% în perioada ianuarie-septembrie 2009, până la un volum de 1.188,55 milioane de lei.

Cu toate acestea, asigurătorii se aşteaptă la o revenire a pieţei forţei de muncă şi a economiei în a doua parte a anului 2010. Prin urmare, strategiile includ şi bugetele pe care firmele le-ar putea contura pentru asigurările de grup.

Mai puteţi citi în numărul 22 al revistei „Forbes România"

Industria auto intră în priză (cover story) Anul 2010 marchează începutul unei noi epoci în care industria auto va fi cucerită de motorul electric. Nicicând n-a existat o diversitate mai mare de opţiuni: clasic, hibrid, plug-in hibrid şi electric. Invazia automobilelor alternative nu mai poate fi oprită.

Greşelile Flamingo Optimismul exagerat, gradul de îndatorare ridicat şi restructurarea tardivă au dus la intrarea în insolvenţă a unui business care promitea.

Dividende de cumpărat Societăţile de Investiţii Financiare, Alumil şi Transgaz sunt doar câte­va dintre companiile care ar putea să vă aducă randamente de cinci până la zece procente, doar din dividendele aferente anului 2009.

Între faliment şi supravieţuire Ioan Mărieş deţine două firme de construcţii în faliment şi are datorii de peste un milion de euro. E unul dintre puţinii antreprenori care vorbeşte deschis despre propriile greşeli de management. 

Compară avantajele

Poliţele de viaţă cu clauze de să­­nătate sunt mai avantajoase pentru angajatori decât cele individuale. Iată argumentele: subscriere foarte uşoară, fără analize medicale (până la o limită stabilită în contract), fără chestionar medical şi fără extraprime; prima de asigurare este mult mai mică pentru o poliţă de grup decât pentru una in­­­­­­dividuală (datorită dimensiunii grupului); prima de asigurare este aceeaşi pentru toţi angajaţii din grup.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite