Caii se îmbracă de la firma Pony din Mediaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii se îmbracă de la firma Pony din Mediaş
Caii se îmbracă de la firma Pony din Mediaş

„Forbes România“ prezintă povestea lui Constantin Velicea şi a fiului său, doi oameni de afaceri din judeţul Sibiu care furnizează echipamente de echitaţie pentru marile herghelii din Europa.

De aproape 20 de ani, Constantin Velicea, în vârstă de 69 de ani, are propria fabrică de şei pentru cai, la Mediaş. Împreună cu fiul său, el furnizează echipamente de echitaţie pentru marile herghelii din Europa. Toate sunt lucrate manual, numai din piele de bovină şi pe măsura fiecărui cal.

Dacă întrebi de Constantin Velicea, nu vei şti dacă vei vorbi cu tatăl sau cu fiul, pentru că amândoi poartă acelaşi nume. Şi ca nedumerirea ta să fie şi mai mare, cei doi oameni de afaceri din Mediaş au şi o singură carte de vizită.

În prezent, firma lor, Pony, are 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 400.000 de euro. Dar totul a început în 1990, când Constantin Velicea lua un credit de aproximativ 20.000 de mărci germane de la BCR pentru a-şi construi propria fabrică de şei pentru cai.

Germania, principala piaţă de desfacere

La acea vreme, împrumuturile se acordau cu greutate şi era nevoie de intervenţii pentru a obţine şi cea mai infimă sumă. Astfel că bătrânul a ipotecat totul: casa, mobila şi o Dacie. Confecţionase şei peste 30 de ani la fabrica de pielărie „8 Mai“ din Mediaş şi nu se vedea făcând altceva.

Astfel, împreună cu fiul său s-a apucat să ridice o fabricuţă (o clădire cu un etaj, de 400 de metri pătraţi), în spatele casei lor, situată pe strada Valea Adâncă. Timp de un an au turnat beton şi au cărat cărămidă, ajutaţi de câţiva prieteni. În 2004, cei doi au mai deschis o fabrică la 10 kilometri de Mediaş, în satul Moşna.

Într-o lună, la cele două fabrici ale firmei Pony se fac aproximativ 100 de şei, 300-400 de hamuri, 500 de curele scăriţă, 50-100 de chingi. Aproape 90% din producţie ajunge în Germania, Austria, Franţa, Olanda şi Belgia.

Printre clienţii din România s-au numărat antrenorul de echitaţie Nelu Secheli (renumit în lumea crescătorilor de cai), Preşedinţia României, actorul Denis Ştefan (din „Inimă de ţigan“), casele de producţie de film Castel şi Media Pro Pictures, dar şi multe pensiuni turistice.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, care are în administrare cele 13 herghelii de stat apelează tot la Pony ori de câte ori are nevoie de echipamente pentru echitaţie.

Pentru firma Pony cea mai mare piaţă de desfacere este Germania, unde sunt 1.500.000 de călăreţi înregistraţi la Federaţia Ecvestră din această ţară. Recent, şi liderul Turkmenistanului, Gurbanguli Bermuhamedov, a devenit prosesorul unei şei Pony.

Firma Pony în cifre:

400.000 de euro este cifra de afaceri;
50 este numărul angajaţilor de la cele două fabrici ale lui Constantin Velicea;
100 de şei se fabrică în medie pe lună la Pony;
90% din producţie ajunge în Germania, Austria, Franţa, Olanda şi Belgia;
1.000 de metri pătraţi de spaţiu de producţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite