Leszek Balcerowicz: „Un credit de la FMI nu este o ruşine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul terapiei de şoc care a salvat Polonia din colaps vorbeşte despre importanţa unui acord cu instituţia financiară internaţională. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul“, Leszek Balcerowicz discută despre criză şi impactul ei asupra statelor emergente din Est. Astăzi la prânz  vom publica varianta video a interviului cu economistul polonez.

Când a început criza, s-a spus că economiile emergente vor putea absorbi şocul, evitând recesiunea. Mai au statele emergente din Europa Centrală şi de Est vreo scăpare?

Există opinii diferite despre impactul crizei care a început în SUA şi care s-a extins apoi şi în Europa de Est. Se pune problema magnitudinii impactului, iar aceasta este dependentă de puterea canalului comercial şi a celui financiar. În Europa Centrală şi de Est avem cea mai mare diferenţiere a efectelor.

Pe de o parte, avem statele care vor fi afectate cel mai mult, adică cele care au înregistrat o explozie a creditelor şi care depind în mare măsură de preţul petrolului. Pe de altă parte, Europa Centrală şi de Est include şi statele care vor fi afectate cel mai puţin, dar asta nu înseamnă că impactul va fi nesemnificativ.

De exemplu, în Polonia, ţara pe care o cunosc cel mai bine, creşterea economică a fost de aproape 5%, anul trecut. În schimb, pentru 2009, cea mai bună estimare este de 2%. Putem să comparăm această evoluţie cu cea a statelor baltice, care vor merge de la creştere de 8% în anii anteriori la -8%, în acest an.

Cred că unele state s-ar fi confruntat oricum cu o încetinire a ritmului de creştere, întrucât extinderea mult prea rapidă a creditului nu era sustenabilă, mai ales în cazul creditelor imobiliare. Au fost ritmuri de creştere de 40-50% pe an, care nu puteau continua. Întrebarea care se pune este dacă aterizarea acestor state va fi dură (hard landing) sau lină (soft landing). Criza a accelerat lucrurile. De aceea, în loc să aterizeze lin, unele vor ateriza dur.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Interviu Leszek Balcerowicz/interviu1_1.flv iurl=/editor_files/Image/Balcerowicz.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite