Ion Sturza: În primăvară voi cumpăra tot ce-mi iese în cale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sturza: În primăvară voi cumpăra tot ce-mi iese în cale
Ion Sturza: În primăvară voi cumpăra tot ce-mi iese în cale

Omul de afaceri Ion Sturza, care deţine 20 de companii în mai multe ţări şi o avere de aproape 100 de milioane de euro, a ieşit la cumpărături. Primele achiziţii le va face în primăvara anului viitor, când vrea să cumpere tot ce-i va ieşi în cale.

După ce a plecat din Rom­petrol, la începutul lunii septembrie, Ion Sturza a decis să nu se mai implice din punct de vedere operaţional în cele 20 de firme pe care le controlează, în spaţiul ex-sovietic şi în Uniunea Europeană. Le va direcţiona din umbră, din poziţia de investitor şi strateg. „Eu mă ocup să obţin informaţia, să ştiu temperatura şi presiunea“, spune Sturza. La 49 de ani, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Acum a ieşit la cumpărături. Are la dispoziţie 30 de milioane de euro, prin intermediul firmelor pe care le controlează. Spune, însă, că proiectele din piaţă sunt încă supraevaluate, pe motiv că mulţi oameni de afaceri trăiesc cu iluzia că situaţia actuală este doar un mic incident care va trece. Sturza este convins că marele tăvălug va veni de-abia în prima parte a anului viitor, când băncile vor fi obligate să intre brutal peste clienţii care nu-şi vor onora plăţile şi să le vândă bunurile, precum case şi birouri.

„În februarie-martie va fi cel mai bun timp pentru shopping, când voi cumpăra tot ce va fi în calea mea“, spune el. Indiferent de industrie, cu scopul de a le restructura, de a le creşte valoarea şi apoi de a le vinde. Pentru a se asigura că nu pierde din vedere oportunităţile ce ar putea apărea între timp, cumpără şi pachete de 5%-10% în multe dintre afacerile pe care Dinu Patriciu le anunţă.

În ultimii şapte ani, Sturza a fost angajat al Rompetrol, în calitate de vicepreşedinte şi director general adjunct, dar şi partener cu o cotă de 5%-10% din unele firme din cadrul grupului. Potrivit acestuia, participaţia pe care o deţinea indirect în grupul Rompetrol a vândut-o către kazahii de la KazMunaiGaz în acelaşi timp cu Patriciu şi în aceleaşi condiţii ca şi acesta. „Am câştigat 40 de milioane de euro din Rompetrol de-a lungul anilor“, spune Sturza.

Citeşte mai multe despre acest subiect în noul număr Forbes ce a apărut pe piaţă, luni, 19 octombrie. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite