Investitorii precauţi pariază pe cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii precauţi pariază pe cupru
Investitorii precauţi pariază pe cupru

Pe bursele de mărfuri, metalele industriale devin un pariu sigur pentru investitorii precauţi.

Dacă se întâmplă să călătoreşti în Statele Unite în primele trei luni ale anului 2007, ai fi avut surpriza ca la ieşirea din ţară, monedele de un cent (penny) sau de cinci centi (nickel) care îti ramaseseră prin buzunar sa atragă atenţia vameşilor americani.

Preţul cuprului şi cel al zincului urcaseră atât de mult la sfârşitul lui 2006, încât procesul de productie a unui penny ajunsese să coste doi penny, iar cel al unui nickel aproape doi nickels. În consecinţă, Monetaria Statelor Unite limitase cantitatea de monede din cupru ce puteau fi scoase din ţară. La momentul respectiv, totul se datora scăderii producţiei de cupru la nivel internaţional, concomitent cu o creştere a cererii, în special din partea Chinei si a Indiei, care începuseră să-şi tureze la maxim motoarele. La patru ani dupa episodul cu monedele, în ianuarie 2009, bursa de marfuri din Londra - London Metal Exchange (LME) -consemna un stoc de cupru care depasea cu mult cererea de la momentul respectiv.

Motivul pentru care investitorii se ţineau departe era evident: criza financiară lovise din plin toate statele lumii, inclusiv economiile emergente, consumatoare avide de cupru. Scaderea pretului la tona de cupru a deschis perspective promitatoare pentru cei care cautau un mod de a-si plasa banii pe termen lung, cu un profit considerabil. În luna august, cuprul si plumbul au marcat cresteri de pret de peste 105%, iar aluminiul - un metal ale carui cotatii sunt, în general, mai modeste - a înregistrat, la rândul sau, o crestere de 24%

Cititi mai multe despre acest subiect în ultimul numar al revistei Forbes România, la chioscuri începând de luni, 7 septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite