Investiţii în domeniul hotelier în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de trei ani, interesul lui Darius Jumanca, cu o avere estimată la circa 25 de milioane de euro, s-a îndreptat către investiţiile în domeniul hotelier. Darius Jumanca a cumpărat când preţurile imobiliarelor erau sus, a deschis un hotel în Timişoara, iar curajul i-a fost răsplătit.

Joi după-amiază. Un cuplu de tineri (o româncă şi un american) se cazează la cel mai nou hotel de patru stele din Timişoara. Au rezervat camera cu ceva timp înainte pentru a fi siguri că mai găsesc locuri. Şi pe bună dreptate. Cele 25 de apartamente ale apart-hotelului Iosefin Residence au fost mai tot timpul pline încă de la inaugurarea sa, în primăvara anului trecut. Mai exact, gradul mediu de ocupare a fost de aproximativ 86%.

Suficient de bine pentru ca proprietarul, Darius Jumanca (cu o avere de 25 milioane de euro conform topului „Forbes 500 Miliardari"), să îşi frece mâinile de bucurie şi să plănuiască noi investiţii în domeniul hotelier. Cele patru milioane de euro necesare pentru reamenajarea completă a clădirii şi cei trei ani de muncă dau, în sfârşit, roade.

Ce face acest hotel atât de atractiv pentru clienţi? Preţul de închiriere al camerelor, de aproximativ 50 de euro (similar cu cel al unui hotel de doar trei stele), şi amplasarea sa, pe o arteră comercială tradiţională, aflată foarte aproape de zona zero a oraşului.  Hotelul este deschis într-o vilă de la sfârşitul anilor 1800, cumpărată cu aproape două milioane de euro în plină perioadă de boom imobiliar, iar profitul înregistrat anul trecut îl determină pe Jumanca să estimeze că investiţia se va amortiza în aproximativ zece ani. O perioadă mult mai lungă faţă de aşteptările iniţiale, pe fondul crizei din domeniul imobiliar.

„Banii pe care i-am investit sunt salvaţi, nu îmi fac griji pentru ei", afirmă cu optimism omul de afaceri. Ba, mai mult, şi-a pus în cap să mai deschidă un hotel, după acelaşi tipar: o clădire veche dintr-o zonă ultracentrală (lângă magazinul Bega, deţinut de fraţii Marius şi Emil Cristescu, cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Timiş, cu o avere de 500 de milioane de euro conform „Forbes 500 Miliardari"), pe care o va reconstrui şi moderniza, tot în urma unei investiţii de patru milioane de euro.

Top 5 cei mai bogaţi timişoreni

Portofoliul difersificat îl plasează pe Jumanca pe locul patru în clasamaentul întocmit de Forbes
1. Marius şi Emil Cristescu 500-550 de milioane de euro;
2. Josef Goschy 90-95 de milioane de euro;
3. George Cornu 54-55 de milioane de euro;
4. Darius Jumanca 25 de milioane de euro;
5. Familia Gavra 24-25 de milioane de euro.

Mai puteţi citi în numărul 55 al revistei „Forbes România"

- „I'll be back" . Lorand Szarvadi, cofondatorul retailerului de electronice şi electrocasnice Domo, promite asemeni lui Arnold Schwarzenegger: „I'll be back". Unde, cum şi de ce vrea să se întoarcă Szarvadi?

- Am acţiuni, sunt motivat!. Într-o perioadă în care banii sunt scumpi, iar antreprenorii nu mai au resurse să crească salariile, recompensarea prin acţiuni ar trebui să fie cea mai ieftină formă de motivare a angajaţilor. Legislaţia greoaie nu-i ajută în niciun fel.

- Cine mai are nevoie de branding? Într-o piaţă saturată de promoţii, doar companiile care vor să prindă startul multaşteptatei reveniri economice se mai gândesc la propria identitate.

- În slujba cărţii. Pentru a‑și salva ONG‑ul care edita lucrări academice, profesorul Ion Bănșoiu s‑a transformat, în plină criză economică, în antreprenor.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite