Începe dependenţa de BlackBerry

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Va deveni smartphone-ul un drog şi pentru managerii de la noi, după cei din SUA? Citiţi în noul număr al „Forbes România“, de azi pe piaţă, despre BlackBerry, care în SUA a pus stăpânire pe viaţa corporaţiilor, iar în România abia îşi arată colţii.

Imaginează-ţi că eşti în mijlocul unei şedinţe importante şi tocmai faci o prezentare în faţa oamenilor din compania ta. Exact când te pregăteşti să ataci chestiunea bugetului pentru 2010, observi că majoritatea celor prezenţi şi-au plecat discret capetele şi ţin mâinile împreunate, ca şi cum s-ar ruga la Dumnezeu să le creşti salariile.

Nici vorbă ca prezentarea ta să-i fi făcut să simtă, brusc, inspiraţia divină! Colegii tăi îşi fac, de fapt, „rugăciunea BlackBerry". Este poziţia clasică în care un utilizator de BlackBerry îşi citeşte e-mailurile: cu palmele făcute căuş, pentru a feri aparatul de privirile celor din jur, şi bărbia în piept, ca într-o profundă meditaţie...

Inovaţia care face diferenţa

Cum se formează această relaţie atât de strânsă între oamenii de afaceri şi telefonul canadian? În 2002, când a intrat pe piaţă, BlackBerry s-a diferenţiat printr-o inovaţie care aducea instantaneu mesajele e-mail la îndemâna proprietarului, fără ca acesta să mai deschidă laptopul. În plus, utilizatorul putea să folosească în paralel cu verificarea e-mailului şi alte funcţii ale aparatului. Inovaţia a transformat telefonul într-un succes.

Mai mult, sistemul creat de Research In Motion, compania care produce BlackBerry, permite conectarea permanentă a telefonului cu întreaga bază de date a companiei şi cu colegii care au la rândul lor un asemenea aparat.

Sistemul foloseşte un server special, administrat de companie şi aflat permanent în legătură cu toate telefoanele firmei, prin operatorul de telefonie. Pentru un manager, terminalul este o sursă de dependenţă şi în afara orelor de program.

Pentru un angajat conectat în permanenţă la reţeaua de la serviciu, poate fi un motiv de stres, deoarece BlackBerry Enterprise Server (şi, deci, managementul companiei) ştie tot ce fac telefoanele din reţea. Nu-i de mirare că Barack Obama a fost cât pe ce să rămână fără jucăria sa preferată.

Un aparat prin care preşedintele celui mai puternic stat din lume să poată fi localizat oriunde pe glob reprezenta un risc mult prea mare! În cele din urmă, experţii americani în securitate au găsit un mod de a face BlackBerry-ul inofensiv pentru siguranţa preşedintelui.

În continuă creştere

În ultimii zece ani, RIM a vândut peste 65 de milioane de telefoane BlackBerry unui număr de peste 28,5 milioane de abonaţi, mărindu-şi capitalizarea bursieră de la 96 de milioane de dolari la 42 de miliarde de dolari.

Mai puteţi citi în numărul 19 al revistei Forbes România

Coşmarul oricărui hoţ! Avalanşa de jafuri bancare din ultimele zeci de ani este pe cale să se oprească. Motivul este unul surprinzător: amabilitatea personalului din bănci!

Schimbare de macaz Au avut pe mână bugete de zeci şi sute de milioane de euro. Acum, după ce au renunţat la poziţia de CEO, îşi dau seama că nu le va fi uşor să-şi găsească un fotoliu la fel de confortabil.

To... buy or not to... buy? Bursele din Europa Centrală şi de Est şi-au dublat valoarea în ultimele 12 luni. Mai merită ele atenţia investitorilor?

Arta afacerilor cu mortar Artistul plastic Cătălin Vasilescu, stabilit de 20 de ani în Canada, câştigă peste 10.000 de dolari pentru un tablou „pictat" cu un
material mai puţin obişnuit: mortarul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite