În bănci sau în blocuri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum trei luni, o parte din investitori au preferat să-şi ţină banii la bancă decât să achiziţioneze proprietăţi. Acum, posesorii de lichidităţi încep să scoată banii de la „saltea” pentru imobiliare.

Anul trecut pe vremea asta, dobânda medie la depozitele bancare noi în lei cu durată de până la un an era de 15,7% , potrivit datelor Bănci Naţionale a României (BNR). În acelaşi timp, randamentele anuale aduse de proprietăţile imobiliare nu depăşeau 8%.  În aceste condiţii, sumele depuse la bancă de către populaţie atingeau, în februarie 2010, valori şi cu 50% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe primul loc în topul celor mai mari sume depuse la bancă de către persoanele fizice se situa acum două luni Bucureştiul.

O parte din aceste sume provine şi din banii depuşi de către persoanele care, anterior crizei, investeau în real estate.

Pe termen lung


Cine cumpără proprietăţi în prezent? „Investiţiile în imobiliare sunt vizate în momentul de faţă de categoriile de persoane – fie ele juridice sau fizice – care au sume disponibile de investit pe o perioadă mai mare de timp”, identifică Doru Lupeanu, senior partner în cadrul companiei de consultanţă Fix Up Marketing,  profilul investitorului în real estate.

Asher Lax, directorul de vânzări şi marketing al dezvoltatorului Adama, se potriveşte perfect acestei descrieri. El a investit aproape 300.000 de euro din economiile sale în două proprietăţi din România. Managerul israelian a plătit jumătate din această sumă anul acesta, pe un apartament de două camere situat într-un ansamblu de lux din zona Pache Protopopescu.

Află din ediţia tipărită a revistei Forbes România de ce s-a orientat Asher Lax spre zona centrală, dar şi motivul pentru care a preferat să investească în real estate în detrimentul depozitului bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite