Cum ar putea Guvernul să facă rost de 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin vânzarea tuturor acţiunilor pe care statul le deţine şi a clădirilor în care funcţionează administraţiile centrale şi locale, ar intra în vistieria ţării cel puţin 10 miliarde de euro. În locul măsurilor anticriză, Guvernul ar putea să ia 8,7 miliarde de euro din vânzările participaţiilor la firme la care mai este acţionar.

La o evaluare atentă, statul român stă pe un „sac cu galbeni", pe care îl ignoră, fie din prostie, fie din interese obscure. Este vorba de acţiunile pe care le deţine, în diverse companii, şi de o serie de active imobiliare foarte valoroase. Vânzarea rapidă a acestora ar putea aduce minimum zece miliarde de euro la bugetul de stat. Nu este o ruşine sau o lezare a „interesului naţional", dacă acestea sunt înstrăinate. Şi alţii au făcut asta cu pragmatism!

Mai citiţi şi:

Guvernul a restrâns limitele în care autorităţile locale pot contracta împrumuturi în 2010

Tănăsescu: Taxele ar putea fi majorate, dacă măsurile luate nu dau roade

Încă din 2007, când criza nu lovise atât de puternic, guvernul maghiar a scos la vânzare 75 de clădiri din proprietatea statului pentru a acoperi o parte a deficitului bugetar şi pentru a scăpa de cheltuielile legate de întreţinerea acestora. Valoarea imobilelor se ridică la 319 milioane de euro.

Guvernul francez a lăsat la o parte orice urmă de mândrie şi a scos la vânzare castele şi clădiri din patrimoniul naţional. Circa 1.700 de
proprietăţi au fost incluse într-un plan de trei ani pentru a finanţa o parte din deficitul public. Autorităţile de la Paris estimează că vor încasa până la cinci miliarde de euro în urma acestei operaţiuni.

SOLUŢIA LEASE-BACK

România deţine o serie de clădiri de patrimoniu care sunt extrem de „apetisante" mai ales pentru fondurile străine de investiţii. Statul român ar putea vinde în sistem lease-back clădirile în care funcţionează instituţiile sale. În ţări precum Anglia, Suedia sau Danemarca, există oraşe unde autorităţile îşi desfăşoară activitatea în imobile închiriate.

Câţi bani ar putea obţine autorităţile  din România dacă ar vinde doar sediile în care funcţionează guvernul, ministerele şi primăriile din 26 de oraşe? Conform eva­luărilor efectuate de compania Fairwind Consulting, pe baza datele furnizate de Forbes România privind zona în care se află imobilul, anul de construcţie, suprafaţa şi chiria medie pentru spaţii de birouri din oraşul unde este situată clădirea, suma totală rezultată este de peste 600 de milioane de euro.

O sursă şi mai importantă de venituri este vânzarea participaţiilor pe care, direct sau indirect, statul român le are la diverse societăţi. Acestea ar putea aduce aproximativ 8,7 miliarde de euro, conform calculelor realizate de revista „Forbes România".

Eliminarea căpuşelor

„Perlele coroanei" statului român aparţin ministerului condus de Adriean Videanu! Cele 65 de entităţi (excluzându-le pe cele din industria apărării) la care statul este acţio-nar minoritar sau deţine participaţii majoritare au o valoare de piaţă de aproximativ 30 de miliarde de lei (7,1 miliarde euro).

Un management privat în aceste companii ar elimina căpuşarea şi caracterul clientelar al afacerilor care s-au derulat în ultimii 20 de ani! Pachetul de 85% din capitalul Romgaz ar putea valora aproximativ 4,8 miliarde lei (mai bine de un miliard de euro). Alte 3,6 miliarde de lei (857 milioane de euro) ar putea fi obţinute din vânzarea Hidroelectrica. Electrica S.A. împreună cu cele şase filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice pe care le deţine ar putea valora între 2,5 miliarde de lei şi şapte miliarde de lei.

Este adevărat că, aparent, conjunctura nu este deloc favorabilă unor asemenea vânzări, şi este evident că în urmă cu unu, doi sau trei ani, pachetele respective ar fi avut valori semnificativ mai ridicate. Totuşi, într-un context în care pieţele financiare sunt inundate de lichidităţi (şi singura măsură a reţinerii investitorilor în a-şi plasa banii este dată doar de risc), un bun negociator poate obţine preţuri cu mult peste cele estimate.

VINDEŢI REPEDE!

O sursă importantă de venituri la bugetul de stat ar fi vânzarea participaţiilor pe care, direct sau indirect, statul român le are la diverse societăţi. Acestea ar putea aduce aproximativ 8,7 miliarde de euro.

Mai puteţi citi în numărul 31 al revistei „Forbes România":

Zona euro, spre faliment? 750 de miliarde de euro sunt puse la bătaie pentru salvarea monedei unice. Şi totuşi, zona euro rămâne sub spectrul falimentului unde a fost împinsă de datoriile imense acumulate de statele membre, de diferenţele de competitivitate şi de lipsa unei politici fiscale comune.

Moldova, la Răsărit. Investitorii i-au apreciat potenţialul de business, doar că puţini s-au aventurat să şi treacă Prutul. Acum, la un an de la revoluţia tinerilor, tot mai mulţi consideră că apele s-au limpezit suficient pentru a pescui oportunităţi.

Mai vrea cineva tineri? Casele de avocatură au întrerupt vânătoarea de sânge proaspăt şi ieftin. Argumentul e legat de timpul în care tinerii avocaţi se transformă din cheltuială în activ pentru firmă.

Schimbare. În bine sau în rău? Poate că eşti concediat sau poate doar te-ai hotărât să abandonezi o carieră stresantă. Ce se întâmplă când renunţi la stilul tău de viaţă cu venituri mari pentru ceva total diferit?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite