„Greii“ fotbalului, loviţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Greii“ fotbalului, loviţi de criză
„Greii“ fotbalului, loviţi de criză

Cu excepţia lui Ioan Niculae, majoritatea patronilor din fotbal şi-au diminuat vizibil averile în 2008 din cauza recesiunii. Primii zece investitori în „sportul-rege“ deţin o avere cumulată de peste 2,4 miliarde de euro, potrivit „Forbes România 500 Miliardari“.

Chiar dacă nu este foarte vizibil în peisajul sportiv autohton, Ioan Niculae, cunoscut mai mult pentru afacerile din agricultură şi din industria chimică, derulate prin grupul de firme InterAgro, ocupă primul loc în topul celor mai bogaţi investitori în fotbal din România. Niculae, care deţine o avere estimată de „Forbes România“ la 1,2 miliarde de euro, este finanţatorul cluburilor de fotbal Astra (nou promovată în Liga I) şi Petrolul Ploieşti care evoluează în liga a-II-a .

Chiar dacă nu apare la emisiunile sportive şi nu se înghesuie să facă declaraţii despre fotbal, Niculae spune că este un mare fan al „sportului-rege“ şi că monitorizează foarte atent activitatea celor două echipe din Ploieşti.

Al doilea în topul patronilor din fotbal este George Copos, acţionarul majoritar al grupului de firme Ana Holding, cu activităţi în domeniul hotelier, imobiliar şi alimentar. El deţine o avere de 210 milioane de euro, cu 100 de milioane mai puţin faţă de anul 2008.

Copos a câştigat o notorietate foarte mare datorită clubului de fotbal Rapid Bucureşti, al cărui acţionar principal a devenit în anul 1993. În prezent, omul de afaceri negociază cu Lutz Stache, un investitor din Germania, vânzarea echipei Rapid. Copos a încercat şi în primăvara anului trecut să „scape” de clubul din Giuleşti. A vrut să-l vândă lui Fathi Taher, dar neînţelegerile dintre cei doi au făcut ca, până la finele lui 2008, parteneriatul să cadă.

Dezastru în afaceri

A treia poziţie din topul magnaţilor din fotbal este „latifundiarul din Pipera“, George Becali, finanţatorul echipei Steaua Bucureşti. Anul 2008 se pare că nu a fost prea bun pentru Becali, care a pierdut două treimi din avere după prăbuşirea pieţei imobiliare, principala sa sursă de venit. Nici afacerile din fotbal nu i-au mers mai bine, întrucât Steaua a terminat campionatul precedent abia pe locul şase. Averea lui Becali s-a diminuat cu 525 de milioane de euro, ajungând în 2009 la 200 de milioane de euro.

O avere similiară (aproximativ 200 de milioane de euro, în scădere cu 30% faţă de anul trecut) deţine şi fostul arbitru internaţional Adrian Porumboiu, patronul echipei de fotbal FC Vaslui. Principala sursă de venit a lui Porumboiu este agricultura. El deţine grupul de firme Racova Vaslui, unul dintre cei mai mari producători interni de cereale şi de alimente.

Pasiunea pentru fotbal nu este întâmplătoare, el fiind şi fotbalist în anii ’70, după care a urmat o carieră de succes în arbitraj. Potrivit declaraţiilor sale, a pierdut peste 12 milioane de euro din momentul în care preluat echipa FC Vaslui.

Nici dinamovistul Nicolae Badea nu a fost ocolit de criză, el micşorându-şi într-un an avuţia cu 100 de milioane de euro, ajungând la o valoare de 150 de milioane de euro. Badea, care deţine participaţii importante la compania Computerland şi la hotelul Howard Johnson, s-a făcut cunoscut publicului larg datorită clubului Dinamo Bucureşti, unde este preşedintele Consiliului de Administraţie.

Bătălie în Liga I


În clasamentul celor mai bogaţi zece oameni din fotbal mai figurează familia Penescu, cu o avere de 100 de milioane de euro, care patronează clubul FC Argeş, Ioan Neculaie (100 de milioane de euro), patronul de la FC Braşov, Vasile Turcu (100 de milioane), acţionar la Dinamo, Dumitru Bucşaru (80 de milioane de euro), patronul campioanei Unirea Urziceni, şi Cristian Borcea (70 de milioane de euro), directorul executiv al Dinamo Bucureşti. FC Braşov, Unirea Urziceni şi Dinamo sunt unele dintre echipele care se bat pentru câştigarea poziţiei de lider al Ligii I.

image


Citiţi mai multe detalii despre patronii cluburilor de fotbal din România în „Forbes 500 Miliardari”, din 6 octombrie pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite