Tipul care bate Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tipul care bate Google
Tipul care bate Google

Robin Li a construit cel mai popular site de căutări online pentru cea mai mare audienţă a lumii, în China. Dar lupta sa cu rivalii precum Google nu s-a încheiat încă.

La conferinţa Baidu World care a avut loc la Beijing în luna august, Robin Li a fost întâmpinat în faţa hotelului China World de propriul său fan club. Director executiv al Baidu, Li, un bărbat de 41 de ani cu aer de băieţandru, a descris atunci în faţa unui public de câteva mii de oameni cum serviciul de căutări online pe care l-a creat în urmă cu zece ani devine acum poarta Chinei către o lume a informaţiei. Născut în 1968, într-o familie de muncitori din Yang Quan, Li a studiat la Beijing University şi mai apoi la State University of New York din Buffalo.

Revenit la Beijing în 1999, el a întrezărit oportunităţile pe care i le oferea o Chină abia intrată în lumea Internetului şi a decis să rişte înfiinţând o companie. Într-un deceniu, Baidu s-a transformat dintr-o firmă micuţă într-o adevărată companie cu 7.000 de angajaţi şi cu o valoare de piaţă de 12,8 miliarde de dolari. Pe lângă faptul că Li a devenit un simbol naţional al unei Chine în plin proces de afirmare, el s-a şi îmbogăţit. Anul trecut a fost al şaptelea în topul celor mai bogaţi chinezi, acţiunile sale la Baidu fiind evaluate la 2,1 miliarde de dolari.

În 2008, Baidu a avut un profit net de 150 de milioane de dolari şi venituri de 460 de milioane de dolari. Cu 8 miliarde de căutări online şi 145 de milioane de vizitatori unici pe lună, Baidu este cel mai popular site non-american din lume, dar asta nu înseamnă că problemele îl ocolesc. Google câştigă în mod constant noi vizitatori în China şi bate Baidu la capitolul calitate. Mai mult decât atât, Baidu a încasat în ultimii ani lovituri serioase de pe urma practicilor sale, profitabile, dar alunecoase, de a amesteca reclamele cu rezultatele căutărilor. Ca să-i spele imaginea, Li a fost nevoit să supună motorul de căutare unui proces serios de tranziţie.

Va supravieţui Baidu în lupta cu cel mai mare motor de căutare din lume?

Citeşte mai multe despre acest subiect în noul număr Forbes ce a apărut pe piaţă, luni, 5 octombrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite