Gheorghe Moiş se vrea hotelier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Moiş  se vrea hotelier
Gheorghe Moiş se vrea hotelier

De aproape un an, omul de afaceri din Satu Mare lucrează la reconversia unei clădiri de birouri din Capitală. Gheorghe Moiş, proprietarul companiei de construcţii Castrum, din Satu Mare, care activează şi pe piaţa imobiliară, nu se teme criză. Pe ce se bazează însă această atitudine degajată?

În zona Pieţei Victoriei, din Bucureşti, pe strada Sevastopol, se înalţă un imobil de şase etaje, cu o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi. Până la sfârşitul anului, va fi terminat, dar încă nu are chiriaşi. Nu pentru că firmelor nu le-ar fi pe plac un sediu la 100 de metri distanţă de clădirea guvernului. Din contră! Zona este una „excelentă“, iar Moiş, proprietarul imobilului,  vrea să profite la maximum de pe urma acestui „mic amănunt“.

Speră, evident, să câştige bani buni din chirii şi este dispus să aştepte peştele cel mare. Nu se teme că va întinde coarda suficient de mult încât să se rupă. Este sigur că atunci când va bătea palma cu viitorii ocupanţi ai clădirii sale, chiria pe care o va încasa la sfârşitul lunii de la aceştia îi va umple bine conturile. 

„Mai pot să aştept, nimic nu mă presează“, spune el zâmbind. Cu ochelarii pe vârful nasului, Moiş ne priveşte peste lentile. Nu aici, la clădirea de birouri, e problema. Cu cea de-a doua clădire are ceva dileme. Ar mai trebui să investească cinci milioane de euro dacă ar dori să intre în tursim, cu un hotel. „Aş vrea să pună şi partenerii jumătate din sumă, pentru că cinci milioane nu am!“, afirmă el categoric, dar şi uşor îngândurat.

O miză complet liberă

Înaintea noastră, în biroul său a fost Mircea Drăghici, de la Eurisko, cel mai cunoscut consultant român din breasla sa şi singurul şcolit la Ecole Hoteliere de Lausanne, în Elveţia. Împreună lucrează de aproape un an la reconversia unei clădiri de birouri într-un complex de apart-hoteluri.  Proiectul de pe Sevastopol va înghiţi cel puţin 33 de milioane de euro. Jumătate din sumă a provenit  dintr-un credit de 16,8 milioane de euro, de la Banca Comercială Română (BCR).

De ce ţine cu tot dinadinsul să intre în hotelărie, mai ales că acum domeniul nu este unul tocmai pe val? Dimpotrivă, încasările operatorilor din tursim au scăzut puternic anul acesta, cu 20% comparativ cu sezonul estival din 2008, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

image

Moiş vrea să fie proprietar de hotel pentru că a descoperit o nişă încă neexploatată în România. Apart-hotelurile lipsesc cu desăvârşire chiar şi de pe piaţa Capitalei, iar turiştii preferă să plătească un preţ mai mic pe cazare în perioade economice dificile. Singurul operator internaţional cu acest profil, prezent în Bucureşti, este lanţul austriac Starlight Suiten Hotel. La nivel european, acesta mai este prezent în Budapesta şi Viena. Proiectul din Bucureşti are 78 de camere şi este parte a complexului Metropolis Center, care mai include spaţii comerciale şi de birouri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite