Gabriel Marcu, românul de la Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Marcu lucrează la Apple de peste 15 ani
Gabriel Marcu lucrează la Apple de peste 15 ani

De când lucrează în compania înfiinţată de Steve Jobs, expertul în culori Gabriel Marcu a contribuit la lansarea iMac, iPod, iPhone sau iPad.

După ce a absolvit Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cariera lui Gabriel Marcu (54 de ani) nu se anunţa una ieşită din comun. A lucrat ca inginer cercetător la Institutul pentru Tehnică de Calcul până în primii ani de după Revoluţie. Ulterior, a plecat în Japonia, unde s-a specializat în domeniul culorilor, ca angajat al două companii tehnologice.

În 1996, destinul său avea să se schimbe fundamental. Ajunge la un interviu la Apple şi este angajat. Era o perioadă dificilă pentru companie şi trecuseră 11 ani de când Steve Jobs fusese dat afară. Apple trecea printr-un masiv proces de restructurare şi la  doar trei luni de la angajare era să-şi piardă jobul, dar a fost păstrat pentru că - după cum povesteşte el - muncea foarte, foarte mult.  „Într-o singură zi au fost concediaţi 2.700 de oameni. După trei luni rămăsesem al nimănui", îşi aminteşte Gabriel Marcu.

Accent pe culoare

Steve Jobs s-a întors în companie în 1997, iar schimbările de strategie pe care le-a făcut au condus la succesul de care Apple se bucură şi azi. Inginerul român povesteşte că Jobs a desenat o matrice cu două rânduri şi două coloane. Pe verticală, categoriile de clienţi: profesionişti şi consumatori. Pe orizontală, categoriile de produs: desktop şi laptop. „Deci au rămas doar patru produse, în total". Simplitatea a fost, întotdeauna, unul dintre pilonii viziunii lui Jobs.

Află întreaga poveste a lui Gabriel Marcu pe forbes.ro

"Când cineva deschide un Mac vede imediat lucrul pe care l-am făcut eu.''
Gabriel Marcu expert Apple

Mai puteţi citi în numărul 71 „Forbes"

- Doar show-ul mai face bani. Cinci televiziuni cu 27 de emisiuni fac legea divertismentului TV din această toamnă. Câţi bani produce această inflaţie de „voie bună şi antren"?
- Un nou început. Dan Minulescu a fost unul dintre primii antreprenori care au mizat pe distribuţia de produse alimentare congelate. Acum, el şi-a găsit o nouă nişă: panificaţia congelată.
- Efectul Ceauşescu în afaceri. Cum influenţează fostul Bulevard Victoria Socialismului, construit cu peste 20 de ani în urmă, businessul din zona centrală a Bucureştiului.
- Puterea de a salva vieţi. Bill Gates îşi asumă din nou rolul de salvator al vieţii printr-o altă tehnologie accesibilă la scară mare - vaccinurile. Odată ce va reuşi să prevină moartea a milioane de oameni, Gates este convins că va reuşi să aducă o schimbare majoră prin soluţionarea unei probleme globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite