Fursecuri de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fursecuri de familie
Fursecuri de familie

Citiţi în numărul 13 al revistei Forbes România cum a reuşit Iosif Demeter din Petroşani să readucă la viaţă businessul cu dulciuri al bunicului său. De aproape 20 de ani, Iosif Demeter „coace“ o afacere cu prăjituri, veche de peste 70 de ani, pe care regimul comunist aproape că a îngropat-o.

La fabrica de fursecuri „Sportul“ din Petroşani, în inima Văii Jiului din mâinile celor 67 de angajaţi ies zilnic trei tone de fursecuri. Maşinile încărcate cu făină, zahăr, ulei de palmier, ciocolată, scorţişoară şi arome intră şi ies pe poarta fabricii ca dintr-un furnicar.

Pentru următoarele şase luni se va lucra în ritm alert pentru o nouă promoţie „2 kilograme la preţ de 1“. Pentru patronul fabricii, Iosif Demeter, în vârstă de 54 de ani, această promoţie este vitală.

Promoţie vitală

Dacă nu va reuşi să-şi atingă obiectivul şi să-şi menţină vânzările la nivelul de anul trecut, îi va fi aproape imposibil să-şi plătească creditul pe care l-a luat în urmă cu doi ani.

A avut nevoie de bani pentru a-şi construi o fabrică mai mare, clădirea în care a funcţionat laboratorul „Sportul“ din 1990 până în 2007, devenise neîncăpătoare şi a fost dărâmată. Iosif Demeter mai are de înapoiat 1.200.000 de lei din împrumutul de 2.200.000 de lei, luat de la BCR.

Astfel că, dacă-l scuturi bine pe Iosif Demeter, n-o să scoţi niciun ban de la el pentru că tot ce câştigă reinvesteşte în afacere. Fost inginer mecanic la Întreprinderea de Utilaj Minier din Petroşani, Iosif Demeter a început să facă fursecuri în anul 2000 după ce a primit aproximativ 80.000 de euro finanţare din fonduri europene şi şi-a cumpărat utilajele de care avea nevoie.

Până atunci, în vechiul laborator, Iosif Demeter împreună cu tatăl său, pe care-l chema tot Iosif Demeter, făceau prăjituri încă din 1990, încercând să readucă la viaţă afacerea bunicului începută în 1938 şi pe care comunismul aproape că a îngropat-o.

Laborator de ciocolată

La începutul secolului, era la modă ca pe lângă practicarea unei meserii să ai si o micuţă prăvălie pentru că altfel nu puteai supravieţui. Fiecare făcea ce ştia: repara ochelari, ceasuri, croia haine. Bunicul lui Iosif Demeter, Gheorghe, era mecanic de locomotivă la mină şi îşi ducea traiul de pe o zi pe alta, dar la altceva nu se pricepea.

Noroc cu soţia, o gospodină care se pricepea la prăjituri. Ea a venit cu ideea înfiinţării unei cofetării pe care au numit-o „Sportul“. Află din numărul 13 al revistei Forbes România cum s-a descurcat  familia Demeter după ce afacerea le-a fost naţionalizată în 1947, de ce a hotărât Iosif Demeter să continue business-ul după căderea comunismului, în 1990, dar şi dificultăţile pe care le-a întâmpinat.

După ce a avut nevoie de ani buni ca să câştige încrederea marilor lanţuri de retail pentru a-şi putea distribui fursecurile la nivel naţional, Iosif Demeter a încercat şi să găsească un partener străin cu care să încheie o afacere rentabilă.

În zadar, însă. Cantitatea livrată trebuie să fie de minimum două tone pentru a justifica cheltuielile de transport. Dar Iosif Demeter nu se satură doar cu fursecuri. El construieşte acum şi o fabrică de produse din ciocolată.

Fără buget de marketing

Fabrica de fursecuri „Sportul“, din Petroşani, nu a avut parte de marketing sau publicitate, până acum. Proprietarul afacerii, Iosif Demeter, a investit tot ce avea pentru a pune pe picioare fabrica şi nu i-au mai rămas bani şi de promovare. Nu s-a gândit că afacerea lui se „va umfla“ atât de mult şi că va avea nevoie vreodată de marketing.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite