„Forbes 500“ premiază performanţa în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Dinu Patriciu (stânga) şi Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding, au fost gazdele Galei Forbes 500
Omul de afaceri Dinu Patriciu (stânga) şi Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding, au fost gazdele Galei Forbes 500

Cei mai importanţi oameni de afaceri români au fost prezenţi aseară la Gala Forbes 500. Revista „Forbes România“ a premiat şase dintre miliardarii români care s-au remarcat pe parcursul anului trecut, dar şi în 2010, în peisajul businessului autohton.

În ciuda crizei pe care o traversează economia autohtonă, unii oameni de afaceri români au reuşit să stea în picioare şi chiar să-şi sporească businessul. Gala Forbes 500, organizată aseară la Palatul CEC, a reunit peste 60 dintre cei mai importanţi oameni de afaceri autohtoni prezenţi în clasamentul „Forbes 500 Miliardari", iar revista „Forbes România" a acordat şase premii miliardarilor care s-au remarcat pe parcursul anului trecut, dar şi în 2010, la categoriile „Viziune", „Dinamism", „Inovaţie", „Revoluţionar", „Contra curentului" şi „Inedit".

„Ce mi-aş dori eu? Ca «Forbes 500 Miliardari» să fie «Forbes 22 de milioane de miliardari». Îmi doresc o Românie unde bogăţia să nu fie o ruşine, unde bogaţii, prin comportamentul lor şi prin modul lor de a face afaceri, să câştige respectul concetăţenilor lor, unde din curajul, inteligenţa şi spiritul întreprinzător al unora să beneficieze toţi membrii societăţii. Îmi doresc o Românie în care cei prezenţi în «Forbes 500 Miliardari» să fie exemple de urmat şi idoli la care să aspire tinerii, pentru că a vrea să faci mai mult, mai bine nu este o ruşine, ci baza progresului unei societăţi", a declarat Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding.

Ideile, esenţa afacerilor

El a adăugat că una dintre misiunile Adevărul Holding este să schimbe o paradigmă greşită a României: „În prezent, agenda politică este
cea care determină agenda publică şi nu invers, aşa cum ar trebui. Dacă Adevărul Holding va reuşi să schimbe acest lucru, iar, peste câţiva ani, agenda publică va determina comportamentul politic, atunci clubul miliardarilor români se va lărgi".

La rândul său, omul de afaceri Dinu Patriciu, prezent pe primul loc în clasamentul „Forbes 500 Miliardari", a arătat că, în România, definiţia cuvântului „antreprenor" încă are o conotaţie negativă.

„La noi, definiţia cuvântului antreprenor încă are o conotaţie negativă, înseamnă un afacerist, un şmecher care iese din tipare, care se foloseşte de conjuncturi pentru a se îmbogăţi. În realitate, este vorba despre împletirea gândurilor cu resursele. În afaceri, nu este vorba de cifre, ci de idei, trebuie să simţi piaţa, oportunităţile, locul unde poţi face o afacere. Apoi ea trebuie crescută. Suma aritmetică a unor inteligenţe reprezintă succesul în afaceri. Totuşi, în România, astăzi, oamenii de afaceri sunt consideraţi nişte «unii» care ţin socoteala banilor", a spus Patriciu.

Cine sunt premianţii

La capitolul „Viziune", miliardarul premiat de „Forbes România" a fost Mihai Marcu, preşedintele companiei MedLife. La categoria „Dinamism", a ieşit în faţă miliardarul care, în pofida recesiunii globale, a reuşit să imprime un ritm accelerat de dezvoltare a businessului: Enrico Perini, proprietarul Romstal.

Totodată, cei care au ştiut să se reinventeze şi să găsească soluţii ingenioase şi eficiente pentru a-şi scoate afacerea din impas au câştigat premiul pentru inovaţie. Ei au fost fraţii Roland şi Orlando Szasz, care deţin compania Renania. Miliardarul „revoluţionar", care a ştiut să integreze cu succes cercetarea şi ştiinţa în business, este Mircea Tudor (50 de milioane de euro, locul 100 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari"), proprietarul companiei MB Telcom.

„Contra curentului" a luptat Bogdan Piţigoi, miliardarul care a reuşit să facă performanţă într-un domeniu afectat sever de recesiunea economică: vânzarea de autoturisme.

La capitolul „Inedit", omul de afaceri care a avut curajul să aducă pe piaţă un model de business deosebit, nou, necunoscut în România, a fost desemnat Petru Berciu, proprietarul companiei BDG.

"Ce mi-aş dori eu? Ca «Forbes 500 Miliardari» să fie «Forbes 22 de milioane de miliardari»."
Peter L. Imre
directorul general
al Adevărul Holding


"În afaceri, nu este vorba de cifre, ci de idei, trebuie să simţi piaţa, oportunităţile, locul unde poţi face o afacere."
Dinu Patriciu
om de afaceri

Premianţii „Galei Forbes 500“

Mihai Marcu, preşedinte MedLife  
Premiul pentru „Viziune“

Mihai Marcu

Enrico Perini, proprietarul Romstal
Premiul pentru .„Dinamism“

Enrico Perini

Roland şi Orlando Szasz, proprietarii Renania
Premiul pentru „Inovaţie“

Roland şi Orlando Szasz

Mircea Tudor, proprietarul MB Telecom
Premiul pentru „Revoluţionar“

Mircea Tudor

Bogdan Piţigoi, proprietarul Casa Auto Iaşi şi Tester
Premiul pentru „Contra curentului“

Bogdan Piţigoi, proprietarul Casa Auto Iaşi şi Tester

Petre Berciu, proprietarul BDG
Premiul pentru „Inedit“

Petre Berciu
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite