Fermierii ardeleni şcoliţi în Texas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Averea familiei Şoneriu este estimată de „Forbes“ la 10-11 milioane de euro
Averea familiei Şoneriu este estimată de „Forbes“ la 10-11 milioane de euro

Valentin Şoneriu a plecat să studieze doi ani în Statele Unite şi s-a întors după zece. Acum conduce alături de tatăl, mama şi fratele său grupul de firme Carmolimp. Familia Şoneriu ar fi dispusă să negocieze vânzarea grupului Carmolimp doar la pachet, în timp ce fondurile de investiţii sunt interesate doar de partea de producţie.

Se numesc Valentin şi Paul. Au 29, respectiv 28 de ani. Primul este director de dezvoltare, al doilea zootehnist-şef. Tatăl lor, Olimpiu, se ocupă de achiziţiile de animale şi de abator, iar mama lor, Carmen, de partea financiar-contabilă. Sunt familia Şoneriu sau, mai bine zis, familia Carmolimp, şi deţin o afacere integrată de 45 de milioane de euro în domeniul cărnii, de care părinţii se ocupă din 1991 şi pe care copiii trebuie să o ducă acum la următorul nivel.

Pornit în 1991 ca o afacere de comerţ - cu un magazin generalist, cum erau mai toate la acea vreme - la Victoria, un orăşel de provincie cu doar câteva mii de locuitori, Carmolimp a trecut cu ceva timp în urmă de la caracterul local la cel regional şi, mai nou, naţional. „A fost o dezvoltare care a venit de la sine, nu a existat neapărat o strategie în acest sens de la bun început. De multe ori, o activitate ne-a condus către alta şi tot aşa.

Ce-i drept, uneori au mai contat şi oportunităţile din piaţă, ambiţia sau hazardul", povesteşte acum Valentin Şoneriu, fiul cel mare şi cel care a luat în mâini strategia de dezvoltare a companiei. La cei 29 de ani pe care îi are, pe Valentin Şoneriu l-ai putea confunda cu un puştan abia ieşit de pe băncile şcolii. Lucrează însă de şapte ani în afacerea familiei şi se ocupă de eficientizare. Afacerea este dezvoltată în sistem integrat: de la agricultură, zootehnie, industrie alimentară şi până la comerţ.

Primii şi ultimii

Faptul că Valentin şi Paul se implică în afacere nu înseamnă că părinţii se pregătesc de retragere. Nici vorbă de aşa ceva. Numai că acum a venit rândul noii generaţii să se manifeste, adică să demonstreze ce poate, după zece ani de şcoală în Texas, patria fermierilor americani. Pentru că le trebuiau bani pentru investiţii, au apelat la fondurile europene. De alt­fel, Carmolimp a fost prima firmă românească - întâmplarea a făcut să fie şi ultima - care a accesat în 2002 programul SAPARD pentru investiţia de la Ucea de Jos într-un abator şi o fabrică de mezeluri. A fost un fel de pionierat. Nu însă şi singurul bifat de familia Şoneriu: Carmolimp a realizat şi popularea primelor ferme private din România de vaci şi de porci, dar a făcut şi primul import de genetică pentru porci sau prima staţie de biogaz din ­ţară.

Mai puteţi citi în numărul 59  al revistei „Forbes România"

- Confruntarea ofertelor. Câştigarea mandatelor pentru listările promise de stat reprezintă principala miză pentru tot mai multe companii de brokeraj de pe piaţa locală. Dar cu ce preţ? 
- Inginerul cu spital. După ce a dezvoltat cu succes afaceri în nu mai puţin de şapte domenii, Călin Costan investeşte într-un sector necunoscut, iar profitul trece pentru prima dată în planul secund.
- Aripi de aviator. Cum a ajuns pilotul Cătălin Prunariu să fie ambasadorul unui brand de lux alături de Tom Cruise sau John Travolta.

INFO
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite