Extinderea fraţilor Szasz pe două continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, 15 noiembrie, apare noul număr „Forbes România“
Luni, 15 noiembrie, apare noul număr „Forbes România“

Roland şi Orlando Szasz investesc peste două milioane de euro pentru a-şi deschide birouri în Germania şi China. După ce şi-au restructurat compania producătoare de echipamente de protecţie, doi antreprenori din Târgu-Mureş se vor bate cu nemţii şi chinezii.

Să mergi în întâmpinarea unui necaz care s-ar putea să nu vină niciodată în viaţă poate părea o prostie. În afaceri, însă, acţiunea se numeşte managementul riscului, iar aplicarea unui astfel de plan îţi poate salva businessul. Asta au descoperit fraţii Roland (43 de ani) şi Orlando Szasz (38 de ani) la începutul crizei financiare. Vânzările companiei lor, Renania, specializată în producţia şi distribuţia de centuri pentru lucrul la înălţime şi echipamente de protecţie, ajunseseră în 2009 la 18,3 milioane de euro, cu 18% mai mici decât cele din 2008. Mai mult, aproape scăpaseră de sub control vânzările din sudul ţării din cauza unui management externalizat defectuos. Simţeau că începuse să le fugă pământul de sub picioare.

Restructurare pentru eficienţă

Cei doi fraţi din Târgu-Mureş s-au văzut obligaţi să-şi restructureze afacerea, la începutul acestui an. Au înfiinţat o nouă firmă, Height Safety Engineering, care se ocupă exclusiv de producţie, pentru a putea ţine sub control cheltuielile. Astfel, au despărţit activitatea de producţie de cea de distribuţie. Deşi au redus numărul de angajaţi, de la 100 la 75, au dublat numărul de oameni de vânzări pentru a avea o relaţie directă cu clienţii finali. Încă mai au de recuperat datorii de 1,3 milioane de euro de la distribuitorii interni. În această situaţie stabilizată, fraţii Szasz au luat o decizie surprinzătoare: în loc să stea la cutie, până trece criza, au plănuit extinderea operaţiunilor în Germania şi China.

Debarcarea, în Bavaria

Firma Renania nu este străină de piaţa nemţească. Vinde din 1995 echipamente de protecţie pentru lucrul la înălţime şi centuri de siguranţă către distribuitori locali. Orlando Szasz spune că nu există nicio diferenţă între brandul lor de echipamente de lucru la înălţime Vertiqual, comercializat acum de Height Safety Engineering (HSE), şi produsele companiilor germane. La fel ca în cazul firmelor nemţeşti, produsele sunt fabricate în Est (România), cu materii prime din Germania, la care se adaugă experienţa şi execuţia pe aparatură japoneză de ultimă generaţie.

Roland este dispus să aştepte cel puţin şapte-opt ani pentru a-şi recupera investiţia. Până în 2012, Height Safety Engineering Germania va avea, conform estimărilor celor doi fraţi, o cifră de afaceri de cel puţin două milioane de euro. Roland mizează pe faptul că HSE se va mişca mai repede decât concurenţa locală pe partea de livrare şi service. Vrea să-i bată pe nemţi chiar cu armele lor: promptitudine şi calitate. „Sunt blocaţi în anumite scheme şi nu ştiu să gândească dincolo de ele", spune fratele mai mare.

Un ardelean în Hong Kong

Mezinul Orlando Szasz (cu studii de stomatologie) ştie cât de alunecoase sunt negocierile cu chinezii: „Îţi acceptă orice preţ pe care îl propui. Abia când primeşti marfa şi descoperi ce calitate proastă are, îţi dai seama de ce ţi-au acceptat oferta". Pentru a evita astfel de surprize, fraţii Szasz vor deschide la începutul anului viitor o societate comercială în China, cel mai probabil la Hong Kong.

Ideea extinderii afacerii Szasz ascunde un paradox. În timp ce firmele nemţeşti de profil îşi mută afacerile din Occident spre Est, în căutarea forţei de muncă ieftine, ardelenii Roland şi Orlando se duc spre Vest, chiar în inima Germaniei. De asemenea, în timp ce chinezii năvălesc în Europa, ardelenii noştri debarcă în Hong Kong. Globalizarea continuă.

Aproape de brevetare

Pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa externă, fraţii Szasz au lansat pentru centurile proprii un model simplu şi eficient al aşa-numitului „indicator de cădere", Vertiqual Fall Indicator. Dispozitivul recunoaşte centurile uzate care trebuie înlocuite. Invenţia îi aparţine lui Roland Szasz şi este în curs de brevetare.

Citiţi mai multe despre acest subiect în noul număr „Forbes România"

Mai puteţi citi în numărul 44  al revistei „Forbes România":

- Departe de România. Au studiat în afara ţării şi asta le-a dat şansa de a se perfecţiona în domenii precum microbiologie, astrofizică sau fizica particulelor. Oportunităţile care li s-au deschis îi fac să nu-şi mai dorească să se întoarcă în România.

- Falsa miză a salariului minim pe economie. Majorarea salariului minim nu duce la creşterea nivelului de trai şi produce efecte negative pentru economie. De aceea, negocierile privind creşterea salariului minim pe economie pentru 2011 este pură demagogie.

- Cele şapte mituri mincinoase ale României. În locul elaborării şi aplicării de strategii coerente sectoriale, guvernele care s-au perindat la conducerea României în ultimii 20 de ani au preferat să dezvolte teorii false şi fanteziste.

- Terenuri pe Degeaba. Ce poţi face dacă ai 110 hectare de teren, în condiţiile unei crize a vânzărilor? Silviu Rotariu a luat o decizie aparent nebunească: dă terenuri gratis!


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite