Dubai şi Abu Dhabi pornesc furtuna în Golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed bin Rashid al-Maktoum şi Mohammed bin Zayed al-Nahyan
Mohammed bin Rashid al-Maktoum şi Mohammed bin Zayed al-Nahyan

Criza financiară schimbă balanţa de putere din Emiratele Arabe Unite. Îngenuncheat de criza financiară, Dubaiul este pe punctul de a ceda supremaţia de centru financiar rivalului său istoric, Abu Dhabi.

La marea deschidere a Dubai Air Show din noiembrie anul acesta, prinţul moştenitor al Abu Dhabi îşi punea protector mâna peste cea a conducătorului Dubaiului.

Niciun cuvânt, nicio privire care să transforme gestul în altceva decât o strângere discretă de mâini între liderii aceleiaşi federaţii. Părea cel mai firesc dintre gesturi.

Câteva zile mai târziu, Dubai World - compania simbol a expansiunii economice a emiratului - îşi recunoştea neputinţa de a-şi plăti la timp creditorii. Întreaga lume se teme pentru soarta Dubaiului şi speră ca salvarea să vină dinspre Abu Dhabi, aşa cum s-a mai întâmplat şi în trecut. Privit acum, gestul capătă greutatea a sute de ani de istorie complicată, a rivalităţilor şi a luptelor pentru supremaţie în regiune.

RĂDĂCINI COMUNE

Dubai a fost fondat în anii 1800, când parte din tribul Bani Yas care conducea Abu Dhabi s-a separat şi s-a aşezat în nordul peninsulei, cerând protectorat britanic. Încă de atunci, dezvoltarea celor două emirate a urmat formule diferite. Dubai a devenit un centru comercial, în timp ce Abu Dhabi continua să păstreze puterea politică. Membrii familiei conducătoare din Abu Dhabi - al-Nahyan - vor avea întotdeauna dreptul să fie şi liderii Emiratelor Arabe Unite. Din Dubai, familia al-Maktoum nu va putea spera niciodată la mai mult decât scaunul de vicepreşedinte.

Rivalitatea s-a accentuat pe măsură ce dezvoltarea celor două emirate a fost încurajată de investitorii străini. Şi a devenit tot mai vizibilă din momentul în care Mohammed bin Zayed al-Nahyan a devenit prinţ moştenitor al Abu Dhabi şi a preluat controlul armatei şi a celei mai mari părţi din economia emiratului. De atunci, din 2004, toate deciziile şeicului par a fi luate în contextul unei curse nedeclarate, dar directe cu Dubaiul.

A construit imensul Palace Hotel, mai mult un palat decât un hotel. A creat propria linie aeriană Etihad pentru a intra în competiţie cu deja celebrul Emirates Airlines deţinut de Dubai. Ridică o insulă artificială care va găzdui muzee şi evenimente culturale, Guggenheim şi Louvre, anunţând că vor deschide filiale acolo. Pe pista de Formula 1 s-a defăşurat deja prima competiţie, iar stadionul cu 65.000 de locuri este pe tabla de desen a arhitecţilor.

Pentru Abu Dhabi acestea sunt însă doar extravaganţe şi însemne sporadice ale orgoliului prinţului moştenitor. Pentru că emiratul continuă să se dezvolte pe fundamente solide. E de ajuns un singur exemplu pentru a demonstra asta. Mubadala Investment Company este principala companie a emiratului, iar investiţiile sale acoperă proiecte industriale, tehnologie, energie regenerabilă şi domeniul universitar. Strategie atât de diferită de cea a Dubai World, care a mizat pe imobiliare, turism de lux şi investiţii financiare.

ÎNAINTE ŞI DUPĂ CRIZĂ

Până la izbucnirea crizei financiare, Dubaiul ar fi putut fura fără probleme de la Statele Unite titulatura de „Tărâm al tuturor posibilităţilor". Occidentalii din Dubai care puteau câştiga, în 2008, peste 30.000 de dolari pe lună, au ajuns să se mulţumească, în martie 2009, cu un salariu de nimic.

Mai puteţi citi în numărul 20 al revistei Forbes România

- Eliminaţi impozitul forfetar! Lăsaţi orice speranţă, voi cei care credeaţi că impozitul forfetar va fi eliminat. Modificările la Codul Fiscal, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2010, nu se ating de acest impozit. Infernul va continua.

- Cine mai credeîn Rasdaq? Dan Drăguţanu se încăpăţânează să rămână fidel unei pieţe intrate, de la începutul declinului financiar, în „moarte clinică". Strategie sau inconştienţă?

- Oamenii din umbra marilor averi Alina Marinescu şi Petrişor Nicolae sunt o specie rară în businessul autohton: sfătuitori, conducători şi, foarte important, oameni de încredere. Prin mâinile lor a trecut cea mai mare parte din afacerile milionarilor Anca Vlad şi Ovidiu Tender.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite