Dr. Apocalipsă e mai optimist pentru 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouriel Roubini este un economist recunoscut pe plan mondial, profesor la Universitatea din New York şi preşedinte al Roubini Global Economics. Nouriel Roubini este mai încrezător decât în urmă cu doi ani atunci când vorbeşte despre piaţa imobiliară şi economia SUA.

Celebrul economist mai este cunoscut ca „Dr. Doom" (Dr. Apocalipsă - n.red.) pentru că a prevăzut cu exactitate declanşarea crizei economice încă din 2007. În prezent, când economia SUA îşi revine încet, el rămâne totuşi prudent. Deşi nu mai anticipează o nouă perioadă de scădere, estimează pentru anii următori o creştere lentă.

Steve Forbes: În vacanţă v-aţi cumpărat un apartament în New York cu aproximativ cinci milioane de dolari. Lumea se întreabă dacă acesta este un semn de revenire a pieţei?

Nouriel Roubini: De fapt, eu cred că piaţa imobiliară din sectorul rezidenţial s-a confruntat cu două perioade succesive de scădere. În primăvara anului trecut, preţurile au crescut pentru că atât cererea cât şi oferta s-au majorat. Însă această creştere a fost indusă de facilităţile fiscale oferite cumpărătorilor. Cine a vrut să-şi cumpere o casă a făcut-o până în aprilie 2010. După ce facilităţile fiscale au dispărut, cererea s-a prăbuşit, iar preţurile au început din nou să scadă. Astfel, cererea este în scădere, în timp ce oferta creşte.

În ce a constat afacerea?

Am economisit aproape 30%. Chiar şi în New York, preţurile imobilelor sunt în general cu 30% sub nivelul la care se situau înainte. Aceasta corespunde exact cu ieftinirea locuinţelor care s-a înregistrat la nivel ­naţional.

Ce ar putea să ne scoată din criză?

În sectorul rezidenţial, preţurile şi numărul de tranzacţii au scăzut atât de mult încât se află aproape de nivelul minim. Problema este că sunt milioane de case subevaluate (12 milioane de locuinţe) şi alte aproape opt milioane sunt ipotecate la un raport credit/valoare de piaţă, cuprins între 95 şi 100%. În cazul unei corecţii de 5% în preţul mediu al locuinţelor - ceea ce mă aştept să se întâmple -, se va solda cu majorarea numărului caselor subevaluate cu încă opt milioane şi 40% din creditele ipotecare vor fi subevaluate. În momentul în care ai o problemă atât de mare nu poţi s-o rezolvi de la caz la caz, gospodărie cu gospodărie. Trebuie să ai un instrument care să se adreseze tuturor, care să acţioneze ca o reducere generală a poverii pentru a restructura valoarea principalului la credite. Aşa cum am făcut-o în sectorul corporatist, se poate converti o parte a datoriilor în obligaţiuni, astfel încât valoarea principalului să scadă şi apoi să-l faci pe creditor coacţionar al locuinţei, dându-i garanţiile de care are nevoie.

Mai puteţi citi în numărul 51 al revistei „Forbes România":

Regele mărului. Horace Dediu, un analist independent de origine română, este mai bun decât Goldman Sachs, o mare bancă de investiţii. O posibilă explicaţie: Dediu muncește pe gratis.
Topul celor mai activi avocaţi. Cei mai prolifici avocaţi din piaţa locală de fuziuni și achiziţii au încheiat împreună 57 de tranzacţii. Altfel spus, cei 10 avocaţi din clasamentul de mai jos au închis o tranzacţie la fiecare şase zile.
Lotus, următoarea lovitură. Importatorul mărcii Ferrari şi-a lărgit de săptămâna aceasta portofoliul cu încă un brand auto sportiv, Lotus. Ce stă în spatele deciziei?

Aflaţi care sunt estimările lui Dr. Doom referitoare la viitorul economiei SUA, în noul număr „Forbes România".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite