Delta, un paradis ipotecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta, un paradis ipotecat
Delta, un paradis ipotecat

Cornel Găină, Hristu Caraman şi Virgil Munteanu vor să evadeze din afacerile clădite pe credit. Antreprenorii din Deltă luptă, acum, pentru „castelele“ clădite pe nisipul mişcător al mult-trâmbiţatului potenţial turistic.

Când au intrat în afaceri, în Delta Dunării, o parte dintre antreprenorii atraşi de mirajul Paradisului simţeau că timpul va avea răbdare cu ei. O nesfârşită răbdare. Lucrurile au mers strună în primii ani şi orice ban investit creştea văzând cu ochii.

În 2009, însă, turismul de business şi, odată cu el, turiştii străini au dispărut în valurile recesiunii! Cornel Găină, proprietarul complexului hotelier Cormoran din Uzlina, Hristu Caraman, patronul Hotelului Delta din Tulcea, şi Virgil Munteanu, preşedintele complexului de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, au ajuns, acum, să aibă o singură preocupare: plata la timp a ratelor către bănci.

ÎN PROCES CU STATUL

Hărţuit de Fisc, izolat şi obosit. Aşa se simte Cornel Găină la 56 de ani. Omul de afaceri încearcă de mai mulţi ani, fără succes, să vândă acţiunile (57%) pe care le deţine împreună cu familia sa la complexul hotelier Cormoran din Delta Dunării. Problemele nu se opresc aici.

Se află în plin proces cu Ministerul de Finanţe pentru datorii din perioada 2005-2007. Este convins că la mijloc este ceva putred. A fost „călcat“ de două ori de Fisc, fiind amendat în total cu 1,8 milioane de lei. Problemele nu i-au pus capac. Visează să aibă mai mult timp liber, dar mintea zboară la următoarea afacere în care a investit deja: o crescătorie de sturioni.

NOPŢI ALBE LA TULCEA

Hristu Caraman nu-şi poate imagina viaţa fără Hotel Delta din Tulcea, businessul căruia i-a dedicat mai bine de 36 de ani (o viaţă de om!). Din acest motiv, îi este aproape imposibil să admită că 2010 va fi la fel de slab ca 2009. Cele mai dificile luni au fost iulie şi august, când s-au anulat aproximativ 90% din grupurile rezervate în 2008.

În condiţiile unei afaceri care a mers cu motoarele turate la jumătate, Hristu Caraman (54 de ani) s-a văzut nevoit să se concentreze, de la începutul acestui an, numai asupra ratelor pe care le are de plătit către instituţiile de credit. Nu a ajuns la penalizări, dar recunoaşte că nu-i este tocmai simplu. „Cu returnarea creditului, numai inima mea ştie cum e. Vorbesc în somn şi mă trezesc speriat“, spune antreprenorul. 

ŞOMAJ DE CINCI STELE

Virgil Munteanu nu avea nevoie de o criză financiară pentru a-şi demonstra abilităţile de manager. Dar experienţa în turism, acumulată în mai bine de 20 de ani, nu a avut niciun cuvânt de spus în faţa declinului care nu a ocolit turismul din Delta Dunării. La cei 50 de ani ai săi, Munteanu s-ar putea vedea nevoit să-şi caute de lucru.

Dar când eşti un manager de cinci stele, este cu atât mai greu să găseşti ceva pe măsură. În urmă cu patru ani, el a luat în propriile mâini frâiele afacerii Delta Nature Resort. Investiţia de peste cinci milioane de euro a fost pusă pe picioare de o mână de englezi fascinaţi de frumuseţea locurilor, dar dezamăgiţi de calitatea serviciilor turistice din zonă.

Aşa a fost construit la Somova, o localitate de pe buza Deltei, singurul complex turistic de cinci stele cu servicii ecologice din zonă.Cu un aer britanic, Virgil Munteanu a încercat, în ultimii patru ani, „să aclimatizeze“ un model de business cu totul nou.

Mai puteţi citi în ,,Forbes România“

image


-Cele mai dinamice companii Nu sunt nici cele mai mari şi nici cele mai profitabile companii din industria bunurilor de larg consum din România. Dar Merită să stăm cu ochii pe ele, pentru că au evoluat cel mai bine în ultimii ani!

-Predare de ştafetă Într-un an greu pentru business, prinţul Ștefan, fiul principelui Dimitrie Sturdza, a crescut cu 50% afacerea cu produse cosmetice a familiei..

-Pregătiţi-vă pentru vânzare!După opt luni de creşteri ce au contrazis aşteptările pieţelor, bursele par să dea semne de oboseală.

-Un moment oportun pentru a trece, pe termen scurt,de pe acţiuni pe cash.

BILANŢ

Valoarea micilor afaceri dezvoltate numai din 2005 până în prezent se apropie de zece milioane de euro. Marile proiecte depăşesc 60 de milioane de euro.

Citiţi mai multe despre acest subiect în numărul 17 al revistei Forbes România, care apare în data de 2 noiembrie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite