De unde vin bogaţii şi miliardele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul şi judeţul Ilfov domină Topul Miliardarilor realizat de „Forbes România“ în acest an, cu averi cumulate de 13 miliarde de euro, iar Transilvania şi Moldova se menţin pe locurile doi şi trei.

Averile cumulate ale celor 500 de miliardari au scăzut, anul acesta, la 25,1 miliarde de euro, faţă de 28,2 miliarde în anul 2010. Capitala domină din nou topul miliardarilor realizat de „Forbes România", averile cumulate ale celor 212 miliardari ridicându-se la 13 miliarde de euro, în scădere cu aproximativ două miliarde de euro faţă de ediţia din 2010. Comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor din Bucureşti şi judeţul Ilfov prezente în Top a crescut cu patru. Cel mai bogat om de afaceri din această zonă este şi ocupantul primului loc din Top: Dinu Patriciu, a cărui avere a scăzut faţă de anul trecut cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Transilvania, pe locul doi

Transilvania se menţine şi în acest an în clasamentul „Forbes România" pe locul doi, în funcţie de valoarea cumulată a averilor deţinute de miliardarii din această zonă. În ediţia din acest an, 112 transilvăneni cumulează averi de 3,1 miliarde de euro, în scădere cu aproximativ 400 de milioane de euro faţă de anul precedent. Cel mai bogat om de afaceri din această zonă este Aurel Muntean, a cărui avere a fost evaluată în 2011 de către „Forbes România" la 145-150 de milioane de euro, în scădere cu peste 30 de milioane de euro.

Vezi şi:

14 ieşeni în topul celor mai bogaţi români

Pe locul trei în topul regiunilor întocmit de „Forbes România" se regăseşte Moldova, unde numărul miliardarilor a crescut anul acesta cu patru. Acum, 49 de miliardari deţin averi cumulate de peste două miliarde de euro. Cel mai bogat om de afaceri de aici este Dorinel Umbrărescu, evaluat de „Forbes România" la 350- 380 de milioane de euro, în scădere cu 20-30 de milioane de euro.

Click pe infografie pentru a mări



Potrivit ediţiei 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari, din Banat-Crişana, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia provin în total 122 de miliardari, a căror avere cumulată se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de euro. Din regiunea Banat-Crişana provin 32 de miliardari, cu patru mai puţini decât în 2010, cu o avere totală de 1,68 miliarde de euro, în scădere cu 25% faţă de ediţia precedentă.

image

Cel mai bogat om de afaceri din Banat-Crişana este Zoltan Teszari, a cărui avere a crescut uşor în acest an, până la 350-360 de milioane de euro. Cel mai bogat om de afaceri din Muntenia este Sebastian Ghiţă, care a cunoscut un salt important în 2011: de la 36-38 de milioane de euro, în 2010, la 70-73 de milioane de euro, în ediţia din 2011. Din Oltenia provin în acest an 24 de români de top, ale căror averi cumulate sunt de 458 de milioane de euro. Mihai Anghel este cel mai bogat om de afaceri din această regiune, cu o avere de 45-47 milioane de euro.

Cum s-au calculat averile

Averile celor 500 de miliardari români au fost evaluate de către companiile Fairwind Securities şi Darian, în baza informaţiilor furnizate de către echipa „Forbes România", obţinute de la miliardari sau din surse publice. SSIF Fairwind Securities a evaluat companiile din punct de vedere operaţional, pe baza cifrelor puse la dispoziţie şi în funcţie de domeniul de activitate al societăţilor analizate.

A fost folosită evaluarea prin metoda comparativă, prin care valoarea unui emitent este estimată în funcţie de competitorii din domeniul său de activitate. „Au fost folosite în general societăţi de acelaşi profil care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. În lipsa unor societăţi listate reprezentative, am fost nevoiţi să luăm în calcul pentru comparaţie emitenţi din domeniu cotaţi pe pieţele emergente sau pe cele vestice", a declarat pentru „Adevărul" Claudiu Simulescu, director general Fairwind Securities.

Indicatorii relevanţi

Ca şi în ediţiile precedente, au fost folosiţi următorii indicatori de piaţă: multiplul preţ pe profit, multiplul preţ pe valoarea contabilă şi multiplul preţ pe cifra de afaceri. Evaluările proprietăţilor imobiliare şi ale altor bunuri de natură personală, precum şi ale activelor deţinute ca afacere de către cei 500 de miliardari au fost realizate de către compania Darian, în concordanţă cu standardele internaţionale de evaluare. Ele au avut ca bază informaţiile furnizate de echipa „Forbes România" sau cele disponibile din surse publice.

Click pentru a mări

image
image

Aflaţi de pe forbes.ro:

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Mai puteţi citi şi:

30 de nume noi în Top 500 Miliardari 2011

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite