Cursă fără oprire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursă fără oprire
Cursă fără oprire

Sculptorul Florin Codre creşte peste 200 de cai în patru ferme din Franţa, Germania şi România. Pentru prima dată, un român este pe cale să intre în liga marilor crescători de cai din lume. Numărul 10 al revistei Forbes România, ce apare luni, 27 iulie, descrie povestea unui român care a câştigat milioane de euro din sculptură, pe care le-a investit apoi în creşterea cailor.

Florin Codre se plimbă pe gazonul din faţa castelului. A venit în nordul Franţei în 1997, când castelul era în ruină. L-a cumpărat cu o jumătate de milion de dolari de la o familie de ţărani normanzi şi l-a renovat. Pe cele 70 de hectare ale domeniului îşi creşte o parte din cai.

A investit peste patru milioane de euro în ultimele două decenii. Toţi banii câştigaţi din sculptură i-a folosit pentru a-şi împlini visul: să creeze o rasă de cal de sport românesc, cu care să concureze în marile concursuri de sărituri peste obstacole ale lumii.

Acum este pe cale să reuşească. Caii lui, rezultaţi în urma împerecherilor făcute de-a lungul anilor, încep să câştige competiţii internaţionale şi să fie curtaţi de crescători de renume. Iar alţii, tineri, promit să vină din urmă. Hergheliile lui urmează să fie recunoscute oficial de Federaţia Mondială a Crescătorilor de Cai de Sport (WBFSH), ceea ce-l va propulsa în liga profesionistă a crescătorilor de cai din lume.

ARTA SELECŢIEI

La 66 de ani, Codre începe să culeagă roadele unei munci de-o viaţă. A ajuns la nivelul în care nu mai este nevoit să sculpteze pentru a-şi întreţine caii. Concursurile internaţionale şi vânzările de cai pe care le are acum în plan sunt suficiente pentru a-l ajuta să se dezvolte. Dacă mânjii pe care i-a creat sunt atât de reuşiţi precum speră, în următorii trei-patru ani Codre va deveni primul român care va câştiga milioane de euro de pe urma cailor.

Este aproape nouă seara când Codre ajunge la ferma lui Richard Levallois, unul dintre cei mai mari crescători de cai din Franţa. În încercarea de a îmbunătăţi cât mai rapid calitatea cailor săi, în urmă cu aproape patru ani Codre a cumpărat de la el cinci mânji, cu 150.000 de euro. Acum unul singur valorează atât. Cei doi beau o bere în timp ce discută.

Anul trecut, familia Levallois a vândut o iapă fetei primarului din New York, Michael Bloomberg, cu 1,5 milioane de euro. Acum câştigă peste 3 milioane de euro pe an din vânzarea cailor şi folosirea armăsarilor pentru montă. „Codre este un mare cunoscător de cai. I-aş da portofelul meu să-mi cumpere cai“, spune Levallois.

VÂNZĂRI SPECTACULOASE

Abia s-a luminat de ziuă şi pământul scoate încă aburi când Codre se aşază să‑şi bea cafeaua sub frasinul plângător din faţa castelului. Prima oprire o va face la Saint-Claud, unul dintre cele şase hipodromuri din Paris, unde are loc o licitaţie de cai. Sute de boxe stau aliniate de-a lungul aleilor, iar vocea conducătorului licitaţiei răzbate din microfoane în tot hipodromul. Codre urmăreşte licitaţia, dar n-a venit aici pentru cai.

Vrea să vorbească cu Patrick Barbe, unul dintre cei mai cunoscuţi courtieri (brokeri de cai) din Franţa şi preşedintele Asociaţiei Franceze de Courtieri pentru Caii de Galop. Anul trecut a vândut aproximativ 60 de cai şi a încasat peste 1,5 milioane de euro din comisioane.

De curând, Codre a primit o ofertă din partea unor arabi, care vor să-i cumpere o iapă de opt ani. Dilema lui este dacă să o vândă acum, pentru 500.000 de euro, sau să o califice pentru Olimpiada din 2012, când valoarea ei ar ajunge la un milion de euro. „L-aş sfătui să o vândă. Acum ar putea obţine peste un milion de euro pe ea, mai mult decât peste un an“, spune Barbe.

Strategie

Maşina înaintează cu 160 de kilometri pe oră pe autostradă. Codre vrea să ajungă la timp la Cortina d’Ampezzo, celebra zonă de schi din Italia, să-şi vadă caii în concurs. De curând, a depus studbook‑ul (registrul) cailor de sport româneşti născuţi în hergheliile sale la Federaţia Mondială a Crescătorilor de Cai de Sport, prin care demonstrează cum a selectat fiecare cal din herghelia sa din 1990 şi până acum.

Este posibil ca, până în toamnă, aceasta să-l accepte şi hergheliile lui Codre să devină membre ale Federaţiei. Atunci, după ce studbook-ul va fi înregistrat, calul de sport românesc va fi pentru prima dată recunoscut ca rasă şi va putea participa la concursuri internaţionale.

Codre ia ultima gură de cafea şi se pregăteşte iarăşi să plece. De această dată, destinaţia este Germania. Aici are baza olimpică unde îşi ţine caii pe care vrea să-i antreneze pentru concursuri internaţionale. Europa să se pregătească să vorbească despre caii mei româneşti în maximum doi-trei ani, îşi spune în gând.

Mai puteţi citi în numărul 10 al revistei Forbes România

O vară fierbinte pentru acţiunile SIF. Schimbare de management, de viziune, de legislaţie. Este tot ce aşteaptă investitorii care urmăresc acum, cu sufletul la gură, evoluţia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) pentru a reintra masiv la cumpărare.

Curentul integrării. La trei luni de la preluarea conducerii Enel România, Claudio Zito se află în plin proces de integrare a operaţiunilor pe care grupul le are pe plan local. Strategia sa depinde însă de restructurări şi de investiţii masive.

Iniţiativă cu meşteşug. Localnicii din câteva sate transilvănene sunt școliţi și ajutaţi financiar să pună pe picioare câteva mici afaceri. Caroline Fernolend ţine cu greu socoteala proiectelor pe care le are în prezent în Transilvania.

Afaceri cu o cameră bine ascunsă. Cât te costă să afli dacă partenerul tău de afaceri este onest?

Investiţie

Florin Codre a investit peste patru milioane de euro de-a lungul celor două decenii, de când creşte cai. Acum, caii lui, rezultaţi în urma împerecherilor făcute de-a lungul anilor, încep să câştige competiţii internaţionale şi să fie curtaţi de crescători de renume.

     
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite