Cum se scoate profit din bioetanol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul Marex al lui Marin Moraru a avut anul trecut afaceri de 144 de  milioane de euro
Grupul Marex al lui Marin Moraru a avut anul trecut afaceri de 144 de milioane de euro

Fondatorul Marex este obsedat de energiile regenerabile. La 65 de ani, Marin Moraru, fondatorul grupului de firme Marex, continuă să facă planuri de dezvoltare şi să se pună la curent cu cele mai moderne tehnologii.

Preocuparea lui Moraru pentru noile tehnologii nu este un moft de moment. Afirmă că a fost întotdeauna pe deplin conştient că businessul său nu poate rezista în timp sau concura cu firmele din afară decât dacă face totul ca la carte. Tocmai de aceea a fost primul producător de bioetanol din România, într-o vreme în care mulţi nici nu prea auziseră de aşa ceva. Investiţia de cinci milioane de euro, finalizată în 2008, este foarte rentabilă, iar capacitatea fabricii nu mai poate satisface cererea.

Motiv pentru care Moraru vrea să o dubleze în acest an până la circa 60.000 de litri pe zi. Nu se va opri aici. Se gândeşte să mai construiască o unitate de producţie, cu fonduri europene. Vrea să profite astfel de cererea mare de pe piaţă, date fiind cerinţele UE în domeniul carburanţilor, iar pe de altă parte de faptul că materia primă - porumbul - îi este la îndemână.

Vezi pe forbes.ro care este întreg drumul lui Marin Moraru de la carne la bioetanol

Energiile regenerabile par să constituie acum cea mai mare preocupare a investitorului brăilean - nu înseamnă însă că uită de celelate afaceri: producţia de preparate din carne, zootehnie, agricultură sau producţia de alcool.  Moraru mai are în plan o investiţie pe cogenerare, dar şi o alta pentru producţia de biogaz. Speră să obţină şi banii europeni promişi de autorităţi pentru a uşura efortul financiar.

Cererea mare la bioetanol nu numai că i-a urcat profitul la cinci milioane de euro în 2010, la nivel de grup, ci i-a redat şi optimismul. 2011 pare a fi anul deblocării investiţiilor nu doar în ceea ce priveşte energiile regenerabile, ci şi în zootehnie. Iar prima pe listă este producţia de biogaz.

Luni, 27 iunie, apare noul număr „Forbes România" în care mai puteţi citi şi despre:

Miliardul din Pipera

Cei 50.000 de oameni care merg zilnic la serviciu în Pipera generează un miliard de euro pentru economia românească. Dincolo de criză și de faptul că nu toţi dezvoltatorii care au cheltuit pentru a construi spaţii de birouri în ultimii ani au avut de câştigat, zona rămâne un vârf naţional pentru traficul persoanelor cu venituri mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite