Cum s-a îmbogăţit un român în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George T. Haber a ajuns  la o avere de 200 de milioane de dolari dezvoltând afaceri  în Silicon Valley
George T. Haber a ajuns la o avere de 200 de milioane de dolari dezvoltând afaceri în Silicon Valley

George T. Haber, care se numără printre cei mai bogaţi români din diaspora, a făcut o avere de 200 de milioane de dolari înfiinţând mai multe companii tehnologice pe care le-a vândut unor multinaţionale.

Născut într-o familie de români evrei din Oradea, George Haber a emigrat iniţial în Israel şi, ulterior, a ajuns în California (SUA) unde a început să facă start-up-uri IT care i-au adus averea de azi. Antreprenorul de origine română a fondat mai multe companii tehnologice pe care le-a vândut unor multinaţionale pentru sume de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de dolari.

În acest moment, el pregăteşte o tranzacţie care, portivit estimărilor proprii, i-ar putea creşte averea la o jumătate de miliard de dolari. Obiectul acestei tranzacţii va fi cea mai recentă investiţie a sa - o companie care produce un tuner radio şi TV pentru dispozitive mobile (CresaTech).  În toate start-up-urile sale, Haber l-a avut partener pe un greu al industriei IT americane. Este vorba de Andreas Bechtolsheim, unul dintre cofondatorii SUN Microsystems, antreprenor a cărui avere se ridică la 2,3 miliarde de dolari, potrivit „Forbes". George Haber i-a cunoscut, de-a lungul celor aproape 25 de ani de când trăieşte în California, pe majoritatea investitorilor şi antreprenorilor care contează în industria IT mondială.

Vezi pe forbes.ro cum au decurs negocierile lui Haber cu Bill Gates, dar şi întâlnirea cu Steve Jobs

Consilier pentru companii româneşti

În urmă cu cinci ani, Haber a fost artizanul vânzării unei companii de software româneşti (Interakt) în care nu avea acţiuni, dar era Chairman of the Board. Compania fost vândută către Adobe pentru o sumă estimată la peste 20 de milioane de dolari. În rest, Haber nu are afaceri în România, însă a consiliat mai multe companii locale. Spune că i-ar plăcea să investească în producţia de vin locală. Mai ales că, recent, un prieten bun de-al său, omul de afaceri Michael Rotenberg, a început să producă propriul brand de vinuri. Haber este pasionat de muzică, primul său business fiind o discotecă la Oradea. Asta se întâmpla pe vremea liceului - perioadă în care a avut şi o trupă rock, împreună cu regretatul actor Adrian Pintea.

"Steve Jobs era extrem de deschis şi se uita în ochii tăi când îţi vorbea.''
George Haber om de afaceri

Vezi întreg Cover-Story-ul pe forbes.ro

Mai puteţi citi în numărul 70 „Forbes România"

- Cum se schimbă faţa FMI. Fondul Monetar Internaţional îşi caută o nouă identitate. Iar la acest proces participă, din interior, şi Mihai Tănăsescu, singurul român din conducerea instituţiei.
- Secretul producţiilor record la hectar. V-aţi gândit vreodată cum arată un porumb cât casa sau ce gust au vinetele de culoare albă? Sau cum miroase un trandafir albastru? Nu este pură imaginaţie, ci sunt realităţi ale vremurilor noastre.
- Criza (nu) trece, problemele rămân. Grecia a căzut, Italia pare a fi următoarea pe listă, iar degringolada din zona euro ne arată un adevăr crud: Uniunea Europeană nu are de fapt puterea de a salva cu adevărat pe cineva!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite