Cum sa traversezi fără griji declinul pieţelor financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum sa traversezi fără griji declinul pieţelor financiare
Cum sa traversezi fără griji declinul pieţelor financiare

Cu un profil conservator sau cu diversificarea investiţiilor în active mai puţin obişnuite pe pieţele externe poţi traversa fără griji declinul pieţelor financiare.

În conditii normale de piaţă, un randament anual de 10-12% ar fi trecut neobservat pentru investitorii experimentaţi. În 2009, acelaşi câştig te poate transforma, peste noapte, în vedetă, iar strategia ta devine studiu de caz.

Având la dispozitie pe piaţa financiară româneasca numai patru alternative de investiţii care se pliau unui profil conservator (depozite bancare, obligaţiuni municipale, titluri de stat si unităţi de fond), Ion Sfîrloaga (36 de ani) a riscat puţin şi a câştigat nesperat de mult. Când criza financiară muşca adânc din portofoliile investitorilor hipnotizati până atunci de fabuloasele creşteri bursiere, consultanţii financiari încercau din răsputeri să-şi păstreze clienţii.

Pierderile erau imposibil de acceptat: aproape 80% pentru fondurile de acţiuni, de la începutul anului! Nota discordantă din acest peisaj făcea Sfîrloaga. De fapt, niciodată nu şi-a dorit prea multe de la viaţă şi a acţionat întotdeauna cu mare prudenţă. Aşa se face ca prabusirea cotatiilor bursiere l-a prins cu toti banii la adăpost, în fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix.

"Nu cred în câstigurile spectaculoase", explica, simplu, principiul pe baza caruia si-a construit atât portofoliul, cât si o
afacere în domeniul constructiilor.

 
Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ultimul numar al revistei Forbes, ce se afla la chioşcuri, începând de luni, 24 august.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite