Se pregăteşte CrisTim de vânzare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pregăteşte CrisTim de vânzare?
Se pregăteşte CrisTim de vânzare?

Radu Timiş a transferat acţiunile companiei sale pe un holding înregistrat în Cipru. Motivul oficial: eficientizarea fiscală. Să fie acesta singurul argument?

Omul de afaceri Radu Timiş, 48 de ani, proprietarul CrisTim, unul dintre principalii producători de mezeluri din România, cu afaceri de 180,9 milioane euro şi un profit net de 2,95 milioane euro anul trecut, a transferat acţiunile principalelor companii din grup pe un holding cu sediul în Cipru. Noul acţionar al firmelor din grupul CrisTim este Rangeglow Ltd, cu o participaţie de peste 99,9%, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului. Transferul a fost realizat în această vară, iar holdingul cipriot este deţinut tot de Radu Timiş, potrivit declaraţiilor acestuia. Mişcarea vine la circa patru luni după ce omul de afaceri a revenit în forţă la şefia companiei pe care, până in luna mai, doar o supraveghea.

Potrivit lui Emilian Duca, consultant fiscal în cadrul BDO Conti Audit, principalul avantaj al transferului acţiunilor pe o firmă din Cipru constă în neimpozitarea profitului rezultat din vânzarea acţiunilor companiei. Cu alte cuvinte, o eventuală vânzare a companiei nu va fi impozitată şi, mai ales, s-ar face departe de ochii curioşilor. Prin comparaţie, o astfel de tranzacţie este impozitată în România, cu 16%. În plus, schimbarea de acţionar ar fi transparentă. Aşadar, o întrebare legitimă ar putea fi: se pregăteşte Timiş să vândă? Omul de afaceri a declarat pentru Forbes România că este exclusă vânzarea companiei şi a justificat transferul acţiunilor pe firma din Cipru prin necesitatea „eficientizării fiscale”. „În România nu există o lege a holdingului, aşa încât afacerile mari nu sunt protejate. Ne-am mutat într-o ţară cu o fiscalitate mai puţin împovărătoare”, a explicat el.

Cu toate acestea, Ciprul nu mai este nici pe departe paradisul fiscal de la începutul anilor 2000. Aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană (2004) a schimbat sistemul de impozitare al companiilor. Prin urmare, impozitul pe profit este de 10%  (în creştere de la 4,25%, înainte de aderarea Ciprului la UE). În România, cota unică este de 16%. La plata impozitului veniturilor din dividende, companiile înregistrate în Cipru sunt avantajate, nefiind taxate, în timp ce la noi impozitul este de 10%.
Timiş vrea să continue expansiunea businessului şi pregăteşte investiţii de 7,5 milioane euro în creşterea capacităţii de producţie şi o nouă fermă de porcine. În condiţiile în care un credit este greu de obţinut în aceste vremuri, nu ar fi exclus ca finanţarea să vină din partea unui investitor care ar putea intra, astfel, în acţionariatul firmei.
 
Citiţi mai multe despre acest subiect în revista Forbes România, la chioşcuri, începând de astăzi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite