Coaliţia salvatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia salvatoare
Coaliţia salvatoare

Ameninţaţi de faliment, şapte mici fermieri din judeţul Călăraşi s-au asociat şi au construit un abator, devenind un jucător puternic în regiune. Citiţi în numărul 14 al revistei „Forbes România“, de astăzi la chioşcuri, cum au reuşit întreprinzătorii din comuna Dragalina să-şi scoată micile afaceri la liman.

Când spui „asociaţie de producători“, gândul te duce adesea la fostele cooperative comuniste. Abatorul Euroavi din comuna Dragalina, însă este dovada vie că asocierea poate fi o metodă capitalistă de a face faţă concurenţei.

Cei şapte antreprenori, grupaţi în trei familii, sunt, crescători de păsări de cel puţin cinci ani. Nemulţumiţi de preţul mult prea mic oferit de abatoarele din ţară (circa 2,7 lei/kg de pui viu), aceştia au decis, anul trecut, să înfiinţeze abatorul Euroavi.

„N‑aveam de ales“, îşi aminteşte Puiu Ilisei, acţionar la Euroavi. Puiu Ilisei are un nume predestinat. E clar: partenerii săi de afacere se amuză, spunând că fotografia lui ar fi trebuit printată pe pungile de carne. Puiu nu se supără. El este inginer zootehnist, la fel ca şi sora sa, Gabriela şi, în 1998, a emigrat în Canada. Acolo, în Toronto, Ilisei şi-a construit o microfermă de albine.

Afacerea cu miere i-a adus suficienţi bani cât să se gândească la o investiţie în România, în domeniul aviar. Sora sa, Gabriela Ilisei, care făcea parte din echipa de conducere a Avicola Călăraşi, a investit banii în achiziţionarea unor hale ce aveau să devină crescătorii de păsări. Într-o astfel de hală, de până la 50 de metri lungime şi 10 lăţime, sunt crescuţi puii cu vârsta de o zi şi o greutate de 49 de grame până ajung la 40 de zile şi 2,5 kilograme.

Aici interveneau problemele pentru fermieri. Puii trebuiau abatorizaţi şi, cel puţin în regiune, Avicola Călăraşi deţinea monopolul pe acest serviciu. Noroc că acţionarii arabi erau dornici de câştig şi nu refuzau să taie şi puii micilor fermieri din zonă, mai ales că aceştia fuseseră angajaţi la Avicola. Însă nu întotdeauna abatorul lor era disponibil pentru micii fermieri din zonă. Aşa că Puiu era nevoit uneori să se deplaseze până la Ianca (Brăila) sau la Crevedia pentru tăierea puilor.

Abator de 8,6 milioane de euro

Aceleaşi probleme le-au întâmpinat şi Ion Dochiţa, Ioan Burzo, Justin Dume sau Gheorghe Văduva, în prezent toţi acţionari la Euroavi. Puiu Ilisei şi sora sa, Gabriela, au venit cu ideea unei asociaţii. L-au contactat pe Ion Dochiţa, care fusese director general la Avicola Călăraşi şi avea întregul know-how pentru a putea construi abatorul.

„Mi-am folosit contactele pe care le aveam în Occident la furnizorii de echipamente industriale“, spune Dochiţa. Gheorghe Văduva, care deţine aproape 2.000 de hectare de teren agricol, era important în această afacere pentru că putea asigura furajarea fermelor. În cursa asocierii au mai intrat cei doi Burzo (tatăl şi fiul) şi Justin Dume.

Împreună, familiile Burzo şi Dume cresc până la 5 milioane de păsări pe an. Investiţia într-un abator care să se alinieze tuturor normelor sanitar-veterinare impuse de Uniunea Europeană nu putea fi suportată doar de fermieri, aşa că au apelat la o firmă de consultanţă care le-a întocmit un program SAPARD în valoare de peste şase milioane de euro. Restul de până la 8,6 milioane de euro, atât cât a fost investiţia totală, a fost completat din fondurile proprii.

Aşa încât, în luna mai a acestui an, în comuna Dragalina din judeţul Călăraşi, a fost pus în funcţiune abatorul ultramodern care i-a scăpat de toate problemele. Acţionarii speră să îşi amortizeze investiţia în cinci ani. În prezent, Euroavi a devenit un jucător puternic în regiunea de sud-est a ţării, concurând cu societăţi ca Bona Avis (Brăila), Avicola Mihăileşti, Avicola Slobozia şi Avicola Buzău. 

Opt milioane de pui pe an

Abatorul Euroavi procesează opt milioane de pui anual. Pentru comparaţie, compania Transavia, un jucător din „prima ligă“ a producătorilor de carne de pasăre, procesează 22 de milioane de pui anual.

Mai puteţi citi în „Forbes România“

image


Baronul ceaiului. Silviu Socol a ştiut cum să profite de prăbuşirea monopolului Plafar. Acum conduce şi deţine cea mai mare afacere cu ceaiuri din România.

Păcătos, dar profitabil. Dacă ţii la sănătatea ta, stai departe de cele mai răspândite vicii: băutura şi ţigările! Totuşi, acţiunile companiilor producătoare de alcool şi ţigări îţi pot păstra un portofoliu sănătos.

Am cucerit Kilimanjaro! Şase zile de urcuş prin păduri tropicale şi deşert alpin au culminat cu o ascensiune finală epuizantă, în miez de noapte, până pe acoperişul Africii, la 5.895 de metri altitudine.

Cum se vinde un weekend în fân. SPA, masaje sau reflexoterapie? Toate pălesc în faţa unui somn sănătos precum cel al bunicilor noştri. Ioan Lezeu ştie că cel mai bine se doarme în fân.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite