Citiţi în nr. 6: Trei români au făcut bani buni pe Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citiţi în nr. 6: Trei români au făcut bani buni pe Wall Street
Citiţi în nr. 6: Trei români au făcut bani buni pe Wall Street

Valentin Sotir, Simona Pelin şi John Bilco au reuşit să întoarcă în favoarea lor dificultăţile crizei. Trei români care au făcut bani buni pe Wall Street nici nu se gândesc să dea acum bir cu fugiţii. Citiţi în numărul şase al Forbes România, care va apărea luni, 1 iunie.

Faţada de marmură a New York Stock Exchange veghează liniştea intersecţiei Broadway cu Wall Street. Nimic nu pare să amintească prăbuşirea unei lumi ce părea sigură, mult prea sigură.

În toamna lui 2008, mii de turişti şi gură-cască se îngrămădeau pe Wall Street pentru a-i vedea pe brokerii şi agenţii financiari cu minţile rătăcite. Căzuse Lehman Brothers. Pe Wall Street începuse măcelul coloşilor.

Acum, după opt luni, unii au devenit o amintire, alţii rezistă cu picioare de lut. Printre ei, se strecoară şi Valentin Sotir cu mica sa firmă de intermediere financiară, Consumer Capital Solutions.
 
Datoriile, hrană pentru afaceri

Criza nu l-a alungat în România. Nici prin gând nu-i trece să se întoarcă. „Dacă am datorii? Nu, n-am! Însă, acum, cea mai profitabilă investiţie este tocmai… cumpărarea datoriilor!“, dezvăluie Sotir planul său de bătaie. Afacerea de intermediere a creditelor ipotecare, pe care Sotir a pus-o pe picioare în 2002, se reinventează şi se adaptează, acum, într-o lume a datornicilor.

Aşa se face că o parte din resursele Consumer Capital Solutions se concentrează în achiziţia pachetelor de proprietăţi confiscate de bănci (aşa-numitele „foreclosed properties“). Acestea sunt vândute de către instituţiile de credit cu reduceri foarte mari faţă de valorile iniţiale ale investiţiei (chiar şi cu 90% mai puţin!).

Un pachet costă minimum cinci milioane de dolari. Datoriile reprezintă, acum, o pradă râvnită de investitorii străini, cei mai mulţi din Israel, Venezuela sau Bolivia. Deşi mai sărac cu aproape 70% faţă de acum un an, businessul lui Sotir se hrăneşte din datoriile altora.

Simona Pelin a fost fotomodel în România. Imaginea contează pe Wall Street, ca şi pe Calea Victoriei, numai că mizele sunt incomparabil mai mari.

Din 1994, trăieşte din comisioane ca broker de asigurări. Un trai ce pare imposibil acum, când investitorii nu se mai grăbesc să scoată nici măcar un dolar din buzunar pentru viitorul lor. Şi totuşi, românca reuşeşte să se descurce. În 2008, de exemplu, Pelin Financial Services, societatea pe care a înfiinţat-o în urmă cu doi ani şi jumătate, a obţinut un venit de 250.000 de dolari.

Şi-a orientat ofertele către produse relativ noi, mai puţin căutate în anii trecuţi din cauza randamentelor mici pe care le garantau. În prezent, tocmai garantarea aceloraşi randamente le transformă în produse atrăgătoare.

Un investitor în rezervă

În tranşeele de pe Wall Street, glonţul (crizei) i-a şuierat pe lângă ureche lui Ioan Bâlc (70 de ani). Originar din Maramureş, cu diplomă de inginer constructor, Bâlc s-a stabilit în SUA la începutul anilor ’80, devenind John Bilco. Ce tare sună, John Bilco! Cu experienţă pe piaţa bursieră, veteranul aşteaptă acum „deschiderea pieţei“. Crede că după alte două sau trei perioade de creştere, bursa din New York va înregistra încă una sau două scăderi de minimum 50% din creşterea ultimelor luni.

Bilco a intrat pe piaţa americană la scurt timp după sosirea sa în ţara tuturor posibilităţilor. A prins mai multe crize economice din care a ieşit mereu cu afacerile neşifonate, dar şi „cu ceva experienţă negativă“. Tocmai această experienţă l-a ajutat în 2007, când „lupii tineri“ încă mai adulmecau profituri, să simtă că trebuie să se retragă de pe Wall Street.

Şi-a scos atunci toţi banii din plasamentele bursiere. În prezent, mai are „ceva acţiuni, nesemnificative“ pe Bursa de Valori Bucureşti, piaţă pe care, în ultimii trei-patru ani, a câştigat bani buni: profit de aproape 30-40% din valoarea investiţiilor.
Indiferent de cât de repede îşi va reveni economia americană din loviturile crizei, Sotir, Pelin şi Bâlc nici nu se gândesc să se întoarcă acasă. Şi-au regândit strategiile de business şi sunt hotărâţi să transforme orice oportunitate în bani, desigur! 

BILANŢ

Ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional arată că, până în prezent, pierderile din criza financiară globală se ridică la 4,1 mii de miliarde de dolari. Din total, 2,7 mii de miliarde de dolari provin din împrumuturi şi active originare din SUA.

Puteţi citi în numărul 6 al revistei Forbes România

Pe când relaxarea fiscală promisă? Statul pune la bătaie 100 de milioane de euro pentru a ajuta IMM-urile. Această măsură va rămâne doar o iniţiativă de bun-simţ, dacă relaxarea creditării şi a sistemului fiscal nu va fi accelerată.

Industria de securitate prinde forţă. Într-o industrie controversată şi zguduită de scandaluri, firmele de pază şi protecţie au fost ajutate de boomul economic din ultimii ani să câştige clienţi şi putere financiară. Companiile multinaţionale din domeniu au preluat încet-încet controlul pieţei din România.

Fără scăpare. Hotelierii de pe litoral vor fi obligaţi de la anul să deschidă unităţile de cazare de pe 15 mai. Asta vrea să le impună ministrul Elena Udrea pentru revitalizarea turismului la Marea Neagră. Poate că soluţia ar fi alta: reconstruirea de la zero.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite