Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt influenţi, dar criza nu i-a ocolit nici pe ei. Am putea spune că, pe unii chiar i-a îngenunchiat. Mai mult de 300 din cei 500 de miliardari prezenţi în Topul Forbes au pierdut anul trecut bani, iar averile lor sunt cu mult mai mici.

Gigi Becali şi Silviu Prigoană au pierdut într-un singur an aproape 80 de milioane de euro, iar averile lor s-au subţiat considerabil. Dar nu sunt singurii. Din 17 octombrie, puteţi afla mai multe detalii despre mari perdanţi, dar şi amănunte despre puţinii câştigători, din ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari.

Gigi Becali

Becali

Când spui George (Gigi) Becali, te gândești în primul rând la echipa de fotbal Steaua București și la terenuri în Pipera. Numele omului de afaceri și cel al echipei de fotbal au devenit sinonime în ultimii ani, în ciuda faptului că în acționariatul clubului apar Vasile Geambazi (37%), Constantin Geambazi (56%), Tomaida Bădescu (4%) și Marius Ianuli (3%). Toată lumea știe însă că "latifundiarul din Pipera", așa cum este supranumit omul de afaceri, taie și spânzură la Steaua.

Principala sursă de venit a omului de afaceri este reprezentată, în continuare și în ciuda crizei imobiliare, vânzarea de terenuri. La începutul acestui an, el a vândut către compania Portland Trust, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România, un teren de două hectare situat în imediata apropiere a intersecției dintre Șoseaua Pipera și bulevardușl barbu Văcărescu, o zonă văzută de analiștii imobiliari drept următorul pol de dezvoltare pe segmentul office.

Tranzacția i-a adus suma de 9,3 milioane de euro, potrivit declarațieie sale de avere. Portofoliul de terenuri al lui George Becali este încă mare, el deținând în Voluntari o suprafață de peste 240 de hectare, în București - peste 40 de hectare și în Brăila și Pitești peste 100 de hectare. Prețul terenurilor s-a prăbușit dramatic în ultimii trei ani, însă portofoliul lui Gigi becali valorează în continuare multe zeci de milioane de euro. Despre celelate afaceri ale lui George Becali, precum Avicola Iași sau Arcom, nici nu are rost să fie pomenite: toate au înregistrat pierderi.

Silviu Prigoană

Silviu Prigoană deţinea, la data completării declaraţiei de avere, adică în mai 2011, participaţii la 14 societăţii comerciale, în valoare totală de aproximativ 1 milion de euro, în scădere faţă de anul anterior. Iar la alte 55 de firme la care deţine acţiuni are acordate împrumuturi în nume personal în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Averea lui Prigoană cuprinde terenuri agricole- 6 hectare şi alte suprafeţe mai mici, în intravilan.

Silviu Prigoană

Silviu Prigoană şi soţia sa Adriana Bahmuţeanu au nouă case şi trei apartamente cu o suprafaţă totală de 2.150 de metri pătraţi. Colecţia de tablouri este declarată la valoarea de 50.000 de euro, iar cea de numismatică la 100.000 de euro. În mai 2011, Silviu Prigoană nu avea depozite bancare semnificative, în schimb, valoarea creditelor se ridicau la 3 milioane de lei şi peste 5 milioane euro, sume pentru care există ipoteci bancare.

În calitate de acţionar la Rosal Grup, Silviu Prigoană a încasat în ultimul an dividente de 1.600 de euro, lunar. Din vânzarea unui apartament din Chicago (SUA), deputatul a obţinut 695.000 de dolari

Vezi aici alţi doi miliardari care au pierdut bani şi poziţie în Topul Forbes

Aflaţi de pe forbes.ro:

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Mai puteţi citi şi:

30 de nume noi în Top 500 Miliardari 2011

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite