Forbes: Cele mai profitabile planuri de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă economia se afundă în recesiune, încă poţi să acumulezi suficienţi bani pentru a fi în siguranţă la a doua tinereţe. „Forbes România“ îţi arată pe ce instrumente financiare trebuie să mizezi. Încearcă să economiseşti, pentru că oportunităţile de plasare a banilor vor fi astfel mai multe, iar pe termen lung poţi obţine randamente mai mari.

Ne este uşor să ne imaginăm unde ne vom petrece concediul, cum ne vom schimba maşina sau câte etaje va avea casa în care ne vom muta. Planificăm viitorul copiilor, dar nu ne gândim că peste 20-30 de ani ne vom retrage din activitate.

Mai citeşte şi:

8.600 de euro, cea mai mare pensie din România

Pentru că miracolul îmbogăţirii peste noapte printr-un plan spectaculos de investiţii există numai în filme, iar vremea scurtăturilor investiţionale a cam apus (în cazul în care nu faci parte din categoria privilegiată a guvernanţilor), lipsa unui plan eficient de retragere te poate pune în dificultate.

Recuperează pierderile

Nu te amăgi că te poţi refugia dincolo de căderile pieţelor financiare. Dar învaţă să rezişti, să recuperezi pierderile, să-ţi conservi şi să-ţi îmbunătăţeşti portofoliul. Aşadar, nu-ţi abandona planurile de retragere la pensie şi nici nu te amăgi că statul te va proteja. Află de ce deficitele bugetelor de pensii nu mai pot fi finanţate de stat pentru a înţelege de ce trebuie să te îndrepţi către sistemul privat. Anul trecut, fondurile private obligatorii şi facultative au avut randamente care au depăşit 16%. Regândeşte-ţi planurile de acumulare şi află cum îţi poţi revigora portofoliul de investiţii.

Reţine că cea mai bună strategie pentru a-ţi conserva sau chiar majora economiile pe timpul crizei este continuarea investiţiilor. Astfel poţi recupera din pierderi. Trebuie să gândeşti pe termen lung pentru a reuşi să economiseşti suficient şi să-ţi menţii, la pensie, standardul de viaţă din prezent. Mizează şi pe scheme suplimentare: asigurări de viaţă tradiţionale, cu investiţii, depozite bancare (în lei şi în valută) sau opere de artă. Evident, nu există alocare perfectă a activelor şi nici protecţie absolută pe o piaţă în scădere, dar pentru a-ţi atinge scopurile pe termen lung trebuie să-ţi diversifici şi să-ţi echilibrezi investiţiile.

Risc garantat

Evaluază-ţi strategia de plasare a banilor din mai multe perspective: planurile pentru o bătrâneţe de „aur" pot deveni mai profitabile dacă sunt făcute în cuplu! Dacă îţi place să rişti, riscă dar cu garanţii, vezi care este noua generaţie de produse unit-linked şi nu intra în panică dacă ai depăşit 40 de ani: reorganizarea pieţelor financiare nu-ţi poate anula planul de pensii.

Recesiunea îi impulsionează pe copii să lucreze în afacerile de familie sau să încerce aceleaşi profesii, iar atunci când fiul urmează traseul tatălui, retragerea din viaţa profesională devine mai simplă şi costurile emoţionale mai mici. Şi vedetele se gândesc la pensie, indiferent care este domeniul în care au obţinut performanţe absolute. Pe ce planuri de retragere mizează sportivii sau artiştii români, află din articolul „Portofoliu de vedetă". „Forbes România" îţi arată cum poţi profita de scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară americană pentru a-ţi cumpăra o casă în
Statele Unite.

Aceste „chilipiruri" nu sunt însă la îndemâna oricui, trebuie să faci parte din categoria pensionarilor înstăriţi sau a investitorilor care se gândesc din timp la cum şi unde vor să-şi petreacă a doua tinereţe. Apetitul investiţional nu ţine cont de vârstă! Chiar şi la 79 de ani te poţi lua la trântă cu pieţele de capital. Vlad Dogaru este unul dintre cei mai activi jucători de pe Bursa din Bucureşti.

Şi tot „Forbes România" îţi arată cum poţi da lovitura în afaceri după ce ai ieşit la pensie. De la corporatist la... vânător de recompense, la 65 de ani, nu este decât un pas. Dar pentru a face acest pas trebuie să-ţi antrenezi constant trupul şi mintea, pentru că numai aşa vei ajunge să trăieşti până la 100 de ani.

DE LA PRIMUL SALARIU

Într-o lume dominată de consum şi măcinată de recesiune, pare hilară teoria care spune că ar trebui să începi să economiseşti încă de la primul salariu. Dar asta este soluţia pentru o viaţă echilibrată financiar la bătrâneţe. Diversifică şi protejează! Şi nu uita să-ţi defineşti costurile!

Mai puteţi citi în numărul 35 al revistei „Forbes România":

Momentul de aur al Africii. Timp de o lună, vuvuzelele de pe stadioanele Campionatului Mondial de Fotbal au reuşit să acopere violenţele şi corupţia care guvernează continentul african. Între strălucirea stadioanelor impunătoare şi sărăcia populaţiei se întrevede un continent pregătit de un boom economic.

Protejează-ţi marca! Dacă ţii la brandul care te-a consacrat în piaţă, nu-i lăsa şi pe alţii să se „înfrupte" din el. De două luni, OSIM nu mai pro­tejează mărcile înregistrate și deja au apărut conflicte.

Cod roșu în afaceri. Recesiunea a tras înapoi economia României cu aproximativ cinci ani. Cu aceleaşi cifre macroeconomice în faţă ca în 2005, oamenii de afaceri se văd acum puşi în faţa unui peisaj dezastruos.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite