Cele mai bune şcoli de business din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INSEAD, Fountainbleau, Franţa, se află pe primul loc în topul Forbes al celor mai bune programe de master de un an din lume
INSEAD, Fountainbleau, Franţa, se află pe primul loc în topul Forbes al celor mai bune programe de master de un an din lume

Forbes.com a publicat recent lista celor mai performante 11 şcoli de afaceri, la nivel mondial (fără Statele Unite ale Americii), care oferă programe postuniversitare de un an. Venituri anuale uriaşe, formate din şase cifre, şi poziţii în conducerea marilor companii din lume sunt perspectivele absolvenţilor celor mai bune programe de masterat din lume.

Actuali sau foşti miniştri, preşedinţi de mari companii cu operaţiuni la nivel mondial, nume grele ale mediului de afaceri privat sau ale administraţiilor ţărilor din care provin  se regăsesc în promoţiile anuale ale celor mai bune programe de masterat de un an din lume.

Clasamentul Forbes.com cuprinde 11 mari universităţi din lume care asigură pregătire de cel mai înalt nivel pentru masteranzii în business, fiind întocmit pe un calup de 13 criterii ca bază a comparaţiilor între şcoli.

Sumele alocate unui masterat sau doctorat sunt considerate, peste tot în lume, investiţii, şi nu cheltuieli, pentru că după absolvire masteranzii au, de regulă, venituri mult mai mari comparativ cu cele dinaintea programului. De aceea, şcolile sunt poziţionate în topul Forbes în primul rând după „profitabilitatea" acestei investiţii, exprimată  în două moduri.

Rentabilitatea la cinci ani după absolvire

Pe de o parte, au fost luate în calcul câştigurile totale anuale înregistrate la cinci ani după absolvirea masteratului de 12 luni, din care au fost scăzute însă taxele şi comisioanele aferente programului şi compensaţiile  pierdute pe perioada urmării cursului.

Pe de altă parte, la fel de important, s-a calculat „rentabilitatea" investiţiei, ca raport între veniturile obţinute la cinci ani după absolvirea cursului şi totalul sumelor efectiv cheltuite pe programul de masterat. Alte criterii care au fost luate în calcul la alcătuirea clasamentului sunt la fel de relevante.

Perioada de timp în care se amortizează investiţia în pregătirea personală, al treilea criteriu, este invers proporţional cu nivelul veniturilor obţinute după absolvire şi se măsoară în ani.

Diferenţa dintre INSEAD (locul 1), în cazul căreia cheltuiala se acoperă în 2,6 ani, ca urmare a unor venituri anuale suplimentare de aproape 200.000 de euro, şi EM Lyon (locul 11), unde absolvenţii pot avea venituri anuale suplimentare de 14.000 de euro (deci cheltuiala se va amortiza mai greu, întrucât câştigurile sunt mai mici, iar taxa de studii este relativ ridicată), este de 1,8 ani.

Cinci din 11 şcoli sunt din Marea Britanie

Taxele percepute de cele 11 universităţi pentru programele de masterat de un an, un alt criteriu de evaluare,  se situează între 74.000 de euro (IMD, Lausanne, Elveţia) şi 26.000 de euro (HEC, Montreal, Canada).

Nu mai puţin important, procentul de acceptare, ca raport între numărul de aplicanţi şi numărul celor acceptaţi, variază între 50%  (EM Lyon, Franţa) şi 9% (University of Lancaster din Marea Britanie), de unde rezultă un nivel extrem de ridicat al examenului de intrare pe un asemenea program.

Dintre cele 11 şcoli de business, cinci sunt din Marea Britanie, două din Franţa, câte una din Spania, Italia, Elveţia şi Canada.

Top 11

1. INSEAD, Fountainbleau, Franţa
2. IMD - International Institute for Management Development, Lausanne, Elveţia
3. Instituto de Empresa (IE) - Madrid, Spania
4. University of Cambridge (Judge), Cambridge, Marea Britanie
5. Oxford University, Oxford (Said), Marea Britanie
6. City University (Cass), Londra, Marea Britanie
7. Lancaster University, Lancaster, Marea Britanie
8. SDA Bocconi, Milano, Italia
9. Cranfield, Wharley End, Marea Britanie
10.  Hautes Etudes Commerciales (HEC), Montreal, Quebec, Canada
11. EMLYON Business School (EM), Ecully Cedex, Franţa

Mai puteţi citi în numărul 21 al revistei „Forbes România"

Cele mai atractive ţări pentru afaceri Criza economică a atins întreaga lume, însă anumite ţări vor avea capacitatea de a-şi reveni mai rapid decât altele.

Cei mai puternici oameni ai lumii Puterea a primit de-a lungul timpului multiple semnificaţii. Este considerată afrodiziacul fundamental. Corupătorul absolut. O amantă. Un instrument muzical. Adevărata sa natură continuă să rămână evazivă.

Inovatorii vremurilor noastre Sunt curioşi, sunt ingenioşi, sunt lideri desăvârşiţi în domeniul lor de activitate. Sunt inovatorii timpurilor noastre.

Numele meu este... Bonus Câştigurile celor mai bine plătiţi manageri din Statele Unite sunt rotunjite de deţinerile la bursă, dar şi de bonusurile de performanţă. Acestea se acordă însă în funcţie de renumele şi de longevitatea managerului şi mai puţin pe baza eficienţei sale.

No title
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite