Cea mai bună idee a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideile bune nu sunt mereu rodul unor întâmplări fericite. Ele pot fi la fel de bine şi produse în „fabrici de idei“ – think tank-uri sau grupuri de reflexie. Revista Forbes a adunat peste 25 de personalităţi în încercarea de a construi un astfel de think tank, care să producă ulterior o sumă de idei pentru viitorul României.

Despre importanţa acestor grupuri de reflecţie se discută destul de puţin la noi. Prea puţini ne întrebăm la ce poate folosi efortul de a aduna la un loc o serie de oameni deştepţi, cărora să le dai o temă de gândire comună.

Prea puţini ne întrebăm care este valoarea reală a ideilor „fabricate" de o societate ca a noastră; sau care e contribuţia pe care o pot aduce societăţii o serie de minţi luminate, închise în aceeaşi încăpere şi cu aceeaşi temăde gândire? România de azi pare să fie un mediu arid pentru idei. Dacă întrebările de mai sus s-ar auzi mai des, importanţa pe care am acorda-o grupurilor de reflecţie ar fi mai mare, iar suma ideilor produse de acestea ar creşte exponenţial.

Spre o nouă monarhie?

De exemplu, mulţi ştim că una dintre cele mai inspirate decizii din istoria României - aducerea pe tronul Principatelor a lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen (1866) - a plecat de la ideea lui I.C. Brătianu. Însă puţini ştiu că în jurul lui Brătianu se formase un grup de reflecţie - ceea ce azi numim, americăneşte, think tank. Brătianu, Kogălniceanu, Rosetti şi alţi politicieni care au organizat referendumul popular în baza căruia Carol I a fost înscăunat, erau un „grup" de minţi strălucite care aveau o temă de gândire comună - pe cine să aducă la tron după ce contele Philippe de Flandra refuzase... oferta. Din interacţiunea lor s-a născut poate cea mai bună idee din istoria României: aducerea unui domnitor străin care, prin reformele sale, a aşezat ţara în lumea modernă.

Astăzi, multe dintre personalităţile confruntate în această sesiune comună de brain storming, poate şi influenţate de trecut, ar propune o nouă monarhie pentru România de mâine. Dar n-a fost singura idee „fabricată". Think tank-ul construit de Forbes pentru acest articol a produs peste 25 de idei pe care România le-ar putea pune aplicare în viitorul apropiat. Dintre acestea, în evidenţă ies ideologii ca formarea unei noi monarhii, după modelul domniei lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, descentralizarea pe regiuni, după modelul german, sau „Helvetizarea" României.

Alte idei merg în zona concretului, către formarea unui fond naţional pentru investiţiile din infrastructură, sau către investiţii serioase în educaţie ori agricultură. Însă cea mai bună idee dintre toate este aceea de a produce mai multe idei valoroase.

Să construim împreună!

Deocamdată, fiecare român crede că are suficiente idei bune, şi nu vede utilitatea de a construi împreună cu alţii pe idei commune. De unde şi existenţa puţinelor fundaţii care să promoveze un ideal sau o idee pe termen lung.

Mai puteţi citi în numărul 40 al revistei „Forbes România":

- Viaţa la Cambridge. Marius Cobzarenco este singurul român care a absolvit în acest an „ştiinţele computerelor" la Cambridge University din Marea Britanie. A meritat să-şi tocească timp de trei ani coatele în amfiteatrele exclusivistei universităţi?
- Cel mai bine plătite sportive din lume. Criza economică a forţat fir­­mele să-şi reducă bugetele pentru spon­­sorizări şi contractele de imagine încheiate cu sportivi. De exemplu, compania Nike a alocat cu 10% mai puţini bani (3,8 miliarde de dolari) pentru promovare. În acest context, Forbes.com a realizat un top al celor mai bine plătite zece sportive din lume. Jucătoarele de tenis domină clasamentul, cu cinci prezenţe (podiumul este ocupat numai din reprezentante ale sportului alb). Pentru calcularea veniturilor obţinute de sportive, în intervalul iulie 2009 - iulie 2010, au fost luaţi în calcul bani proveniţi din premii, din sponsorizări, din contracte de publicitate şi din turneele demonstrative.
- Bursa cu parfum de femeie. Sunt o prezenţă discretă pe piaţa de capital, dar au un cuvânt important de spus. Femeile ştiu că bursa este mai mult o lume a informaţiei şi mai puţin a bărbaţilor.
- Noua ordine mondială. Criza a accelerat lupta pentru supremaţia economică globală şi a mutat centrele de putere dinspre statele dezvoltate către cele emergente. În 2020, China, Brazilia, India şi Rusia vor face legea în economie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite