Cât de mult te poti îndatora?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de mult te poti îndatora?
Cât de mult te poti îndatora?

Banii împrumutati usor se razbuna pe timp de criza. Cititi în revista Forbes România, care a aparut de luni 21 septembrie la chioscuri, detalii despre solutiile pe care le au la îndemâna, în al doisprezecelea ceas, antreprenorii.

Nu este cazul sa te împrumuti mai mult decât poti rambursa - este prima si cea mai simpla lectie pe care ne-a servit-o noua dezordine economica. Dar cât de aproape esti de limita maxima de îndatorare sau, altfel spus, cum sa calculezi cât poti duce sau nu, este pariul oricarui antreprenor tentat de extindere cu orice pret. Cu atât mai mult cu cât calculele din 2007 nu se (mai) potrivesc cu cele din 2009, dând peste cap toate planurile "pe credit" ale antreprenorilor. Este si cazul lui Florin Pîrvu (51 de ani), manager si actionar al firmei de constructii si subînchiriere spatii comerciale, Euro Market Services. Pâna la sfârsitul lunii septembrie, omul de afaceri  (de al carui nume este legat si businessul Autovit) are nevoie disperata de lichiditati pentru a plati rata si dobânzile la un credit de 1,6 milioane de euro, dintr-o linie de creditare în valoare de patru milioane de euro deschisa în urma cu doi ani. Totul, pentru un proiect imobiliar conturat chiar la începutul declinului pietei românesti. 

Numaratoarea inversa a început. La fel si noptile albe. Omul de afaceri care este si vicepresedintele Consiliului National al Întreprinderilor Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) îsi da seama ca a gresit când a luat decizia de a nu valorifica terenul "prins" în proiect în urma cu doi ani. Mai mult, a gresit si când a mizat pe un minim ajutor din partea statului. Ce mai poate face acum?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite